Komentara: 96
Pregleda: 22661
Foto

Izbor direktorke "Lifke" izazvao žustru polemiku

27.04.2017. u 15:28h
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj, devetoj sednici Skupštine grada, većinom glasova odlučeno je da nova v.d. direktorka Art bioskopa „Aleksandar Lifka“ Gordana Guberinić. Ova tačka tokom rasprave imala je dosta javljanja odbornika, bilo je povišenih tonova i neprikladne konverzacije za najviši gradski dom.
Izbor direktorke "Lifke" izazvao žustru polemiku

Naime, kako je Viktoriji Šimon Vuletić istekao mandat, raspisan je konkurs, na koji su se javile ona i Erika Berenji. Upravni odbor, koji je obavljao konkursni postupak, smatrao je da su prijave bile blagovremene i potpune i naložio osnivaču, Skupštini grada da imenuje kandidata sa liste. Kako ustanove, nije imenovao direktora, prema Zakonu o kulturu smatra se da konkurs nije uspeo, te je na mesto v.d. direktora postavljena Gordana Guberinić.

Kako je navedeno u biografiji, nova v.d. direktorka ima dva zvanja – diplomirani ekonomista na studijskom programu za menadžment, bankarstvo i berzansko poslovanje Fakulteta ua mendžment u Zaječaru i diplomirani inženjer agronomije na studijskom programu za biofarming Fakulteta za biofarming u Somboru (oba pripadaju Megatrend univerzitetu u Beogradu). Radni vek je provela kao glavni tehnolog prehrane i mešaone stočne hrane u preduzeću „Agroseme-Panonija“ i kao laborant u „Agrolabu“.

Upravo reference u biografiji nove direktorke bile su kamen spoticanja, naročito u redovima opozicije koja smatra da one nisu dovoljne i adekvatne da je preporuče za mesto prvog čoveka jedne specifične kulturne ustanove.

Izbor direktorke "Lifke" izazvao žustru polemiku

- Moramo da podsetimo da je pre ove odluke izmenjen statut bioskopa i da prema propozicijama, direktor, koji je do sada morao da ima završen Filozofski fakultet, sada mora da ima samo visoku stručnu spremu – ističe Đorđija Aksentijević, članica odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu. - Nije sporno to što je u pitanju privatni univerzitet, jer je on uredno akreditovan i formalni uslovi su ispunjeni, nego što nije jasno zbog čega nije izabrana jedna od dve kandidatkinje koji su uredno konkurisale. U pitanju je ustanova kulture koja zahteva poseban senzibilitet i stručna znanja, a naše osnovno pitanje je šta je to što ovu gospođu kvalifikuje na mesto direktorka ovakve ustanove, kada nijedan radni dan nije provela u nekoj kulturnoj ustanovi.

Odbornici vladajuće većine smatraju da je nova direktorka pre svega ekonomista i da je svakoj ustanovi potreban pre svega dobar menadžer koji će da je vodi.

Izbor direktorke "Lifke" izazvao žustru polemiku

- Žena se do sada pokazala kao veoma sposobna, dobar organizato i menadžer, postavljena je svakako na period od najviše godinu dana i ne vidimo razlog zbog čega joj ne bi pružili šansu da se pokaže – poručio je sa govornice Stevan Bakić, odbornik Srpske napredne stranke. - Sa druge strane na fejsbuk profilima radnika u kulturi, Petra Mitrića, prijatelja odbornika opozicije, imamo kometare da smo usrana skupština u usranom gradu. Pitam se da li se tako ponaša u kulturi.

Polemika se ubrzo pretvorila u žučnu raspravu, a nije manjkalo ni dobacivanje sa mesta, nalik na „dovikivanje sa crnogorskih planina“, kako je to ocenio jedan obornik.

Izbor direktorke "Lifke" izazvao žustru polemiku

Braneći imenovanje nove v.d. direktorke, Josipa Ivanković, odbornica Srpske napredne stranke, istakla je da kultura ne zahteva nikakve kvalifikacije.

- Njome može da se bavi i zanatlija i doktor nauka. Direktor ustanove treba da bude menadžer, a izabrana je pre svega ekonomista – naglasila je Ivankovićeva.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 96
Pregleda: 22661

Povezane vesti

Povezane teme

Art Bioskop Lifka

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.