Komentara: 15
Pregleda: 3325

Veći budžet Subotice u narednoj godini

28.12.2012. u 00:25h
Izvor: RTV
Odbornici Skupštine grada Subotica usvojili su posle višečasovne rasprave na današnjoj sednici budžet grada za narednu godinu koji je 5,7 odsto veći od ovogodišnjeg.
Veći budžet Subotice u narednoj godini

Prema usvojenoj odluci, ukupni obim budžeta Subotice za 2013. godinu iznosi 5,663 milijardi dinara, što je za 5,77 odsto više u odnosu na ovogodišnji.

Kako je predstavljeno u usvojenoj Odluci o budžetu, osnovni parametri koji su korišteni prilikom izrade budžeta grada jesu godišnja stopa rasta Bruto-domaćeg proizvoda (BDP) od dva posto, projektovana za 2013. godinu, i projektovana inflacija za isti period od 5,5 posto.

Obrazlažući predlog budžeta, gradonačelnik Subotice Modest Dulić naglasio je da je u pitanju realan budžet, kojim je predviđeno da se izađe u susret "legitimnim i opravdanim zahtevima korisnika budžeta, ali da se uzmu u obzir i realni izvori prihoda u narednoj godini".

On je rekao da se ovakvim budžetom, sa jedne strane, nastavlja sa infrastrukturnim ulaganjem u privrednu zonu, a sa druge strane vodi računa o socijalno najugroženijima.

Dulić je precizirao da će ovim budžetom biti obezbeđena užina za 1300 đaka osnovnih škola, koji su iz socijalno ugroženih porodica, zatim podrška za rad organizacija kao što je Crveni krst, kako bi na taj način bilo obezbeđeno funkcionisanje narodnih kuhinja, prihvatilišta za beskućnike, nabavka ogreva za najsiromašnije.

Pored toga, budžetom su predviđene subvencije Javnom preduzeću "Suboticatrans", kako bi prevoz za starije od 65 godina i dalje bio besplatan.

Grad će finansirati i treći pokušaj vantelesne oplodnje kako bi bio podstaknut natalitet, a obezbeđeno je i više novca za porodilje, dodao je Dulić.

Na predloženi budžet SNS je uložio deset admandmana, ali su svi odbačeni, a Gojko Radić iz te stranke rekao je novinarima da predloženi budžet nije razvojni, već rezultat "političke nagodbe vladajuće većine".

Odbijen amandman SNS za smanjenje plata

Odbornici Skupštine su velikom većinom odbili amandman Srpske napredne stranke kojim je traženo da se plate lokalnih funkcionera umanje za 30 do 50 odsto.

SNS je, pozivajući se na izveštaj revizora, podneo amandman na novi budžet u kojem se tvrdi da je bivši gradonačelnik, januara ove godine, bez pravnog osnova, povećao plate svim zaposlenim u Lokalnoj upravi od 30 do 80 odsto.

Odbornici subotičke Skupštine - 45 od ukupno 53 prisutna, odbili su da se umanje te plate.

Iako je bio na dnevnom redu današnje sednice, Izveštaj revizora o budžetu za 2011. godinu, koji je juče izazvao polemike između predstavnika vlasti i opozicije po pitanju nalaza revizora o trošenju sredstava, povučen je sa dnevnog reda zbog nepripremljenosti odbornika i prema najavama o njemu će se raspravljati na posebnoj sednici.

Na početku sednice odbornici su obavešteni da je dosadašanja članica odborničke grupe Srpske napredne stranke, Slavinka Cvijetić, napustila ovu grupu i da će ubuduće u lokalnom parlamentu delovati kao samostalna odbornica. SNS tako sada u lokalnom parlamentu ima sedam od ukupno 67 odbornika.

Izvor: RTV
Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice Redovno 5. zasedanje Skupštine Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 15
Pregleda: 3325

Povezane vesti

Povezane teme

budžet grada subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.