• Pregleda: 2905

Veći budžet Subotice u narednoj godini

Odbornici Skupštine grada Subotica usvojili su posle višečasovne rasprave na današnjoj sednici budžet grada za narednu godinu koji je 5,7 odsto veći od ovogodišnjeg.
Veći budžet Subotice u narednoj godini

Prema usvojenoj odluci, ukupni obim budžeta Subotice za 2013. godinu iznosi 5,663 milijardi dinara, što je za 5,77 odsto više u odnosu na ovogodišnji.

Kako je predstavljeno u usvojenoj Odluci o budžetu, osnovni parametri koji su korišteni prilikom izrade budžeta grada jesu godišnja stopa rasta Bruto-domaćeg proizvoda (BDP) od dva posto, projektovana za 2013. godinu, i projektovana inflacija za isti period od 5,5 posto.

Obrazlažući predlog budžeta, gradonačelnik Subotice Modest Dulić naglasio je da je u pitanju realan budžet, kojim je predviđeno da se izađe u susret "legitimnim i opravdanim zahtevima korisnika budžeta, ali da se uzmu u obzir i realni izvori prihoda u narednoj godini".

On je rekao da se ovakvim budžetom, sa jedne strane, nastavlja sa infrastrukturnim ulaganjem u privrednu zonu, a sa druge strane vodi računa o socijalno najugroženijima.

Dulić je precizirao da će ovim budžetom biti obezbeđena užina za 1300 đaka osnovnih škola, koji su iz socijalno ugroženih porodica, zatim podrška za rad organizacija kao što je Crveni krst, kako bi na taj način bilo obezbeđeno funkcionisanje narodnih kuhinja, prihvatilišta za beskućnike, nabavka ogreva za najsiromašnije.

Pored toga, budžetom su predviđene subvencije Javnom preduzeću "Suboticatrans", kako bi prevoz za starije od 65 godina i dalje bio besplatan.

Grad će finansirati i treći pokušaj vantelesne oplodnje kako bi bio podstaknut natalitet, a obezbeđeno je i više novca za porodilje, dodao je Dulić.

Na predloženi budžet SNS je uložio deset admandmana, ali su svi odbačeni, a Gojko Radić iz te stranke rekao je novinarima da predloženi budžet nije razvojni, već rezultat "političke nagodbe vladajuće većine".

Odbijen amandman SNS za smanjenje plata

Odbornici Skupštine su velikom većinom odbili amandman Srpske napredne stranke kojim je traženo da se plate lokalnih funkcionera umanje za 30 do 50 odsto.

SNS je, pozivajući se na izveštaj revizora, podneo amandman na novi budžet u kojem se tvrdi da je bivši gradonačelnik, januara ove godine, bez pravnog osnova, povećao plate svim zaposlenim u Lokalnoj upravi od 30 do 80 odsto.

Odbornici subotičke Skupštine - 45 od ukupno 53 prisutna, odbili su da se umanje te plate.

Iako je bio na dnevnom redu današnje sednice, Izveštaj revizora o budžetu za 2011. godinu, koji je juče izazvao polemike između predstavnika vlasti i opozicije po pitanju nalaza revizora o trošenju sredstava, povučen je sa dnevnog reda zbog nepripremljenosti odbornika i prema najavama o njemu će se raspravljati na posebnoj sednici.

Na početku sednice odbornici su obavešteni da je dosadašanja članica odborničke grupe Srpske napredne stranke, Slavinka Cvijetić, napustila ovu grupu i da će ubuduće u lokalnom parlamentu delovati kao samostalna odbornica. SNS tako sada u lokalnom parlamentu ima sedam od ukupno 67 odbornika.

Izvor: RTV

povezane teme

15
mali Odgovori
uz duzno postovanje zasto se kriju iza djackih uzina i narodnih kuhinja !!,-igra se na kartu emocija kod gradjana a vamo se rasipa kapom i sakom za vecere po ugostiteljskim objektima van grada !,za poljo sluzbu sto nepitaju ljude koji rade u njoj za 18000 hiljada puta njih 20 puta broj meseci izide 40 miliona visa matematika ?,smesno jadno zalosno kada se izgubi nit sa realnim svetom pa se dolazi do toga -ako narod nema da jede hleba ima kolaca ,sledece ce biti -ako nije jeo dva dana -mora makar u silu,da li je tako mutan taj vitraz na prozorima gradske kuce da se nevidi pravo stanje stvari napolju
Lazo Odgovori
Odvratno je ponasanje poslanika koji nisu za to da svaki djak ima besplatnu uzinu.Garantujem da 80 posto ucenika koji bi imali pravo za to nece se prijaviti zbog sramote.Zamislite zadirkivanje u skoli izmedju dece zbog ovoga.Nema para?Ima,ne sa novim nametima, nego preraspodelom.Samo treba pregledati kafanske racune javnih preduzeca i opstine.
marijana Odgovori
... ako ste juče prenosili livestream sa zasedanja skupštine zašto onda danas nigde na sajtu nemate arhiviran snimak te sednice da svima bude dostupan pa i onima koji juče nisu imali vremena da dangube gledajući sednicu direktno, a ?!?!
Vesko Odgovori
Bitno je da je budžet nategnut i skrpljen, za ostalo, videt ce mo u narednoj godini.
kojot Odgovori
Ko je izabran za direktora Palic-Ludas?
www.subotica.com Odgovori
@marijana
Prenos je radila Gradska uprava, oni ne snimaju sednicu, kao nam je rečeno. Mi smo preuzeli samo video signal preko streaming servisa. Paralelno je sednica prenošena preko YuEco televizije, ali to po autorskim pravima nemamo prava da preuzimamo i kačimo na Internet, barem ne u celosti. Ako oni nekad postave na net mi ćemo rado povezati.

Za sledeće zasedanje pokušaćemo da sa prenosom napravimo nešto novo, eksperimentalno, što verovatno niko u Srbiji nije uradio, samo da dobijemo odobrenje, što neće biti lako. Otom potom.
Anita Odgovori
Mora bit veći bužet nihovi su prohtevi ogromni, nas obične građane hataju na emocije i decu . Sramota je da su trošili pare na zube , naočare, privatno lečenje, restorane, stipendije za nabavku diploma: DOKTOR, MAGISTAR,PRAVNIK,DIPLOMIRANI EKONOMIST,MENADŽER .... (afera subotički indeks) . Ovo je sve jedan veliki užas od političara kojima sam dala GLAS , stidim se .
Cist obraz Odgovori
@Anita
A kad smo govorili o tome ti isti su za vas bili bogovi.Citau predizbornu kampanju smo uzalud pricali i objasnjavali sve to.
popaj Odgovori
Šta je inicijativom gradonačelnika da se smanje plate (džeparci) gradskih funkcionera.Članak od 21.12.og "Plate zapos......."
kojot Odgovori
Nece valjda da glasaju za zakon kojim sami sebi smanjuju plate.Mislim sta reci a ne zaplakati...
uju Odgovori
:)
stipe Odgovori
Ova gradska vlst vlada uličarskim metodima( što treba danas ostavi za sutra) ali teško da će bez ulice otići.
Jozefat Odgovori
Ova gradska vlada kao da predoseca svoj skorasnji kraj, ne zna vise sta izmisliti od privilegija za sebe. Odvratno je i citati i slusati o njihovim sve vecim i vecim luksuznim zahtevima. Pfuj!!!
savo Odgovori
Javno treba da se prikažu,svi finansijski izveštaji koji se troše iz buđžeta,netreba čekati revizore kako bi oni na kraju godine utvrđivali šta je potrošeno,i kolko je nezakonito potrošeno,jer tada je već kasno.
student Odgovori
Pa ljudi dali je moguće da novi (najveći) budžet ne sadrži ni dinar za nastavak izgradnje najvećeg rugla u gradu Narodnog pozorišta.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.