Komentara: 29
Pregleda: 8343

Istraga protiv rukovodstva JKP „Čistoća i zelenilo“ u toku

28.04.2015. u 17:04h
Izvor: Subotica.com
U Višem javnom tužilaštvu u toku je istraga protiv bivšeg rukovodstva JKP „Čistoća i zelenilo“ koje se tereti da je u periodu od 2011. do 2013. godine oštelilo preduzeće za više od 100 miliona dinara.
Istraga protiv rukovodstva JKP „Čistoća i zelenilo“ u toku

Prijave protiv NN lica zbog zloupotreba u „Čistoći“ podneo je početkom godine gradonačelnik Jene Maglai, koji je tada svoj potez objasnio činjenicom da je Državna revizorske inspekcija (DRI) u svom izveštaju navela da je bivše rukovodstvo iz  ovog preduzeća „ispumpalo“ oko 100 miliona dinara državnog novca.

U izveštaju DRI navodi se i da je „Čistoća“ bez sprovođenja javnih nabavki raznim izvođačima podelila 113,2 miliona dinara, a kad su javne nabavke sprovedene posao je dobijlo isto preduzeće, te je  od 14 ugovora čak 13 dobila ista firma.  Na reprezentaciju je mesečno trošeno po 300.000 dinara, u fakturama se vidi da je uz rukavice ili osveživač vazduha fakturisana rizla koja je plaćena, ali nije nikada ušla u krug preduzeća.

Krajem prošle godine, policija je podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Vladimira Dragina, koji se tereti da je oktobra 2011. do marta 2013. godine zaključivao ugovore i na osnovu njih fiktivno fakturisao 1.118 tona soli za posipanje puteva, čime je pribavljena korist od 14,4 miliona dinara,  i neosnovano isporučivao goriva čime je preduzeće oštećeno za više od 15,4 miliona dinara.

Zbog svega ovoga Skupštini grada, koja je osnivač preduzeća, jer joj je predat završni račun sa minusom od 65 miliona dinara, iako je prema izveštaju DRI, dug bio veći.

- U „Čistoći“ su ostavljeni dugovi od 160 do 200 miliona dinara, ali smo uspeli za godinu dana da saniramo gubitke i preduzeće već ove godine pozitivno posluje – rekao je gradonačelnik Jene Maglai i istakao da je ovo prvi put u Subotici, posle nekoliko decenija, da se procesi vode protiv rukovodioca javnih preduzeća.

U Višem sudu nam je potvrđeno da je „postupak zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica koji se odnosi na JKP „Čistoća i zelenilo“ u fazi istrage u Višem javnom tužilaštvu u Subotici, dok je krivična prijava podneta protiv NN lica koja se takođe odnosi na ovo preduzeće i dalje na prikupljanju obaveštenja u PU Subotica.“

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 29
Pregleda: 8343

Povezane vesti

Povezane teme

jkp čistoća i zelenilo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.