Komentara: 46
Pregleda: 10039

Gorivo za javna preduzeća koristila rodbina, poznanici, političari

11.04.2014. u 13:01h
Izvor: Blic
U Subotici je u oblasti privrednog kriminala, prema podacima Policijske uprave, podneto 300 krivičnih prijava, a ukupna šteta je oko 700 miliona dinara.
Gorivo za javna preduzeća koristila rodbina, poznanici, političari

U Osnovnom javnom tužilaštvu kažu da su svi predmeti u oblasti privrednog kriminala procesuirani i da je veliki deo predat u nadležnost Višeg tužilaštva.

- Procesuirana su odgovorna lica za „Fidelinku“, „Agrokombinat“, „Malu Bosnu“, „Bratstvo“, „Azohem“. Predmet JKP „Čistoća i zelenilo“ je izuzetno ozbiljan, neće biti brzo okončan i njime će se najverovatnije baviti viši pravosudni instanci - objašnjava Branislav Rankov, javni tužilac OJT.

„Blic“ saznaje da će u slučaju JKP „Čistoće“ enormni troškovi za benzin ići na teret osobe koja je odobravala potrošnju, jer je gorivo namenjeno ovoj komunalnoj firmi davano rodbini, poznanicima, lokalnim političarima.

Šteta u ovom JKP je na osnovu raznih zloupotreba veća od 100 miliona dinara, a samo na reprezentaciju bivše rukovodstvo trošilo je mesečno više od 300.000 dinara.

Na osnovu krivične prijave malih akcionara „Agrokombinata“ u toku je postupak protiv Zorana Brankovića, direktora, Šandora Šomođija, stečajnog upravnika, i Žike Kevrešanina, procenitelja. Oni se terete da su za druge pribavili imovinsku pravnu korist od ukupno 27,7 miliona dinara. Po drugom predmetu u slučaju „Agrokombinata“ bivši rukovodilac je prodao zemljište u državnoj svojini i proglašen je krivim jer je na taj način pribavio materijalnu korist za drugo lice od 12 miliona dinara, ali je zbog lošeg zdravstvenog stanja dobio uslovnu kaznu. Međutim, OJT je uložilo žalbu i tražilo kaznu zatvora.

- Nakon stečaja i reorganizacije „Agrokombinat“ je prodat 2012. godine za 769,828.412 dinara. Firma vredi barem 2,5 miliona evra više. Umanjena je cena zemljišta koje je prodavano za samo 3.700 evra za III klasu ili 4.500 evra za II klasu - objašnjava Josip Ivanković, predsednik Udruženja malih akcionara „Agrokombinata“.

Vlasnik „Konfido Tim“ uhapšen je pre desetak dana zbog sumnje da je prodao kukuruz, pšenicu i uljanu repicu koju su mu dali poljoprivrednici. Policija je saopštila da je Ž. Kovač od prodaje uzeo 51 milion dinara, mada je vrednost robe bila 10 puta veća. Uveravao je ratare da će biti isplaćeni, ali rokove nije ispoštovao. Firmu je osnovao 2007. godine, a račun preduzeća je u blokadi za 37 miliona dinara.

Preduzeća koja su napravila štetu od oko ukupno 700 miliona dinara su: JKP „Čistoća i zelenilo“ (više od 100 miliona dinara), „Konfido Tim“ (više od 50 miliona dinara), „Bratstvo“ (više od 25 miliona dinara), „Mala Bosna“ (više od 7,6 miliona dinara i 228,3 miliona dinara), kao i „Agrokombinat“ (12 miliona dinara i 27,7 miliona dinara).

Izvor: Blic
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 46
Pregleda: 10039
Povezane vesti
Povezane teme
fabrika bratstvo ad mala bosna azohem jkp čistoća i zelenilo agrokombinat subotica konfido tim
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.