Komentara: 45
Pregleda: 8771

Oko milion evra "izgubljeno" na pošumljavanju i podizanju vetrozaštitnog pojasa

17.07.2014. u 16:04h
Izvor: subotica.rs
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, govoreći o izveštajima Radne grupe za utvrđivanje činjeničnog stanja u pogledu pošumljaanja državnog zemljišta na teritoriji grada Subotice, u periodu od jeseni 2010. do proleća 2013. godine, i Radne grupa za utvrđivanje činjeničnog stanja u pogledu podizanja i održavanja vetrozaštitnih pojaseva na teritoriji grada Subotice, u periodu od 2007. do 2014. godine, izjavio da su lokalna samouprava, AP Vojvodina i Republika Srbija na ta dva projekta izgubili oko milion evra.
Oko milion evra "izgubljeno" na pošumljavanju i podizanju vetrozaštitnog pojasa

- Na pošumljavanje državnog zemljišta utrošeno je oko 40 miliona dinara, a rezultat realizacije tog projekta je ravan nuli. Skoro 400 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini već četiri godine se ne obrađuje ili to zemljište, delom, obrađuju privatnici za koje ne znamo ni kako su ušli u posed. Sa tih 400 hektara zemljišta zakup koji je trebalo da pripadne lokalnoj samoupravi, AP Vojvodini i Republici Srbiji na godišnjem nivou je blizu 100.000 evra. To je još 400.000 evra štete za grad Suboticu, pokrajinu i republiku. Kada je reč o podizanju i održavanju vetrozaštitnih pojaseva na teritoriji grada Subotice, šteta naneta lokalnoj samoupravi veća je od 24 miliona dinara. To znači da su na ova dva projekta građani ove države izgubili oko milion evra – istakao je Jene Maglai.


Pošumljavanje bez rezultata

On je rekao da je pošumljavanje počelo da se realizuje 2010. godine, na osnovu Programa zaštite uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta grada Subotice za 2010. kojim je bilo predviđeno davanje ukupno 395,05 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na korišćenje bez naknade za pošumljavanje, u tri katastarske opštine: KO Đurdin 203,25 hektara, KO Bikovo 89,37 hektara i KO Žednik 102,42 hektara.

Na osnovu ovog programa, naveo je, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dalo je na dugoročno korišćenje, na 10 godina, 395,05 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i ugovor je sklopljen sa JKP „Čistoća i zelenlilo”, s tim da je, na osnovu ovog ugovora, JKP „Čistoća i zelenilo” bilo u obavezi da u roku od četiri godine na predmetnom zemljištu podigne zasad šume.

- Prva kontrola vezana za realizaciju ovog projekta i zaključenih ugovora izvršena je 23. aprila 2013. godine, a potom i 12. juna 2013. godine, kada su i sačinjeni zapisnici o tome šta je na terenu zaista urađeno. Komisija je utvrdila da je obavljeno pošumljavanje dela poljoprivrednog zemljišta, s tim da u KO Bikovo, gde je pošumljavanje bilo ugovoreno na 36 parcela, na ukupnoj površini od 89,37 hektara, pošumljavanje uopšte nije realizovano već se od strane nepoznatih lica koristi za poljoprivrednu proizvodnju – kazao je Maglai.

U KO Đurdin, dodao je, gde se svih 203,25 hektara poljoprivrednog zemljista nalazi u dve table, pošumljavanje je izvršeno na jednoj ugovorenoj parceli od 25,32 hektara, a zbog zakorovljenosti parcele i procenta primljenih sadnica pošumljavanje se ne može smatrati uspešnim.

U KO Žednik pošumljavanje je izvšeno na 63 parcele na ukupno 78,48 hektara, a od ukupno pošumljenih 22,41 hektar pošumljavanje se može priznati samo na 13,80 hektara, dok se na svim ostalim ugovorenim parcelama pošumljavanje ne može priznati, naveo je on i dodao da je postojala i komisija koja je trebalo da sprovede nadzor nad ovim radovima i koja, kako je rekao, očigledno nije dobro obavljala svoj posao.

Oko milion evra "izgubljeno" na pošumljavanju i podizanju vetrozaštitnog pojasa

fotografija iz Izveštaja koji se kao kompletan dokument može preuzeti pri kraju ove vesti

Nedostaje validna programska i projektna dokumentacija

Govoreći o zaključenim ugovorima vezanim za ovaj projekat, gradonačelnik Maglai je kazao da je u jesen 2010. godine sklopljen Ugovor o korišćenju sredstava Republike za zaštitu i unapređivanje šuma između Ministarstva poljorivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za šume, i JKP „Čistoća i zelenilo” za finansiranje radova predviđenih programom, odnosno projektom, u ukupnom iznosu od 43.455.855 dinara i da je, po ugovoru, JKP „Čistoća i zelenilo” avansno plaćena polovina tog iznosa, odnosno 21.727.492 dinara.

- Između AP Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i JKP ’Čistoća i zelenilo’, sklopljen je Ugovor i Aneks Ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza u sprovođenju poslova podizanja novih šuma na zemljištu u državnoj svojini u iznosu od 21.247.800 dinara. Od te sume, izvođaču radova JKP ’Čistoća i zelenilo’ avansno je plaćeno 70 odsto sredstava, odnosno 14.873.460 dinara. Između grada Subotice i JKP ’Čistoća i zelenilo’ sklopljen je Ugovor o sufinansiranju programa - projekta za pošumljavanje državnog zemljišta za obavezno ograđivanje pošumljenog zemljišta u iznosu od 3.100.000 dinara – rekao je Jene Maglai.

On je kazao da je Radna grupa za utvrđivanje činjeničnog stanja u pogledu pošumljavanja državnog zemljišta utvrdila da nema - validne programske i projektne dokumentacije, rešenja o imenovanju stručne komisije koja bi ispratila realizaciju ugovora, konačne situacije i dnevnika radova, kao i da nisu dostavljene otpremnice za pojedine račune.

- Radna grupa je utvrdila da nije moguće utvrditi da li je izvršen nadzor nad isporukom, preuzimanjem, sadnjom i održavanjem sadnog materijala i da nema dokaza da je sproveden postupak javne nabavke za sadni materijal koji je nabavljan od ’Pokreta gorana Subotice’ i preduzeća ’Ligostrom’. Na osnovu pregleda raspoložive dokumentacije i utvrđivanja činjeničnog stanja navedenog u izveštaju, Radna grupa predlaže da se nepravilnosti, neusaglašenosti i validnost dokumenata, kao i utvrđivanje nastale štete i odgovornosti lica zaduženih za realizaciju poslova pošumljavanja po sklopljenim ugovorima ispita od strane nadležnih organa – istakao je gradonačelnik Maglai.

Oko milion evra "izgubljeno" na pošumljavanju i podizanju vetrozaštitnog pojasa

fotografija iz Izveštaja koji se kao kompletan dokument može preuzeti pri kraju ove vesti


Sadni materijal bez potvrde o kvalitetu i zdravstvenom stanju

Kada je reč o podizanju i održavanju vetrozaštitnih pojaseva na teritoriji grada Subotice, vrednost ugovorenih obaveza je oko 101 milion dinara, a prema raspoloživim podacima grad Subotica je isplatio ugovorne obaveze u iznosu od približno 24 miliona dinara.

- Ovde su znatno manja sredstva isplaćivali AP Vojvodina i republički Fond za zaštitu životne sredine. Sa ovim projektom krenulo se 2007. godine, prvi ugovor zaključen je 4. decembra te godine, a poslednji 11. juna 2012. godine. Ukupno je zaključeno 25 ugovora. Predmeti ugovora bili su podizanje vetrozaštitnih pojaseva i radovi na njihovom održavanju, a bilo je i projekata koji su se odnosili na stručni nadzor i izradu projektne dokumentacije. Izvršioci poslova bili su JKP ’Čistoća i zelenilo’, Pokret gorana Subotice i ’Vojvodinašume’. Javno preduzeće ’Vojvodinašume’ je jedino uspešno obavilo posao, jer je konstatovano da je procenat primanja sadnica u pojasu koji je podignut tokom 2008. godine na lokaciji Mikićevo više od 80 odsto – rekao je Maglai.

On je dodao da je Radna grupa zaključila da, kada je reč o sredstvima grada Subotice, ne postoji potvrda o kvalitetu i zdravstvenom stanju sadnog materijala u skladu sa zakonom, da ne postoje dnevnici radova na podizanju vetrozaštitnih pojaseva overeni od strane izvođača radova i nadzornog organa i da su pokretanje postupaka javne nabavke, specifikacija zahteva za javnu nabavku, dostavljanja ponuda kao i sklapanje ugovora rađeni van optimalnih rokova za sadnju pojasa definisanim ugovorom.

- Komisija koja je formirana 2008. godine za kontrolu i nadzor vetrozaštitnih pojaseva na teritoriji grada Subotice, na mandatni period od četiri godine, nije sačinila nijedan izveštaj tako da se nije ni postupalo u smislu raskida postojećih ugovora, odnosno povrata sredstava za neispunjene ugovorne obaveze – kazao je Jene Maglai.

Za zaključene ugovore iz sredstava APV i Republike, rekao je, Radna grupa je konstatovala da su sva transferna sredstva preko budžeta Grada prebačena na račun JKP „Čistoća i zelenilo”, da za nabavku sadnog materijala „Čistoća i zelenilo” nije sprovelo postupak javne nabavke u skladu sa zakonom i da su svi ugovori za izvođenje radova zaključeni sa JKP „Čistoća i zelenilo”.

- Izveštaji koji su rađeni po ugovorima nisu prihvaćeni od strane finansijera, odnosno po izveštaju sredstva nisu utrošena namenski, tako da su po ugovorima sredstva delimično isplaćena ili u celosti nisu isplaćena. Šumarska i lovna inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je 6. februara 2014. zapisnički konstatovala da nijedan vetrozaštitni pojas ne zadovoljava svoju osnovnu funkciju, da je primećeno veliko prisustvo suvnih sadnica, dok je ne često konstatovano izuzeće bilo kakve sadnje. Takođe se primećuje izostanak bilo kakvih mera nege, u smislu okopavanja, zalivanja i zaštite od divljači – istakao je gradonačelnik Maglai.

On je podvukao da ne želi nikoga da optužuje sve dok ne raspolaže tačnim, stručnim nalazima ili predlozima vezanim za krivičnu odgovornost određenih lica.

U nastavku možete preuzeti 2 dokumenta koja su podeljena predstavnicima medija.

- Utvrđivanje činjeničnog stanja u pogledu pošumljavanja državnog zemljišta (25.6.2014.)
Preuzimanje dokumenta (38 MB)

- Izveštaj radne grupe Gradonačelniku (11.7.2014.)
Preuzimanje dokumenta (14 MB)

Izvor: subotica.rs
Konferencija za novinare gradonačelnika Jenea Maglaija Konferencija za novinare gradonačelnika Jenea Maglaija Konferencija za novinare gradonačelnika Jenea Maglaija Konferencija za novinare gradonačelnika Jenea Maglaija Konferencija za novinare gradonačelnika Jenea Maglaija Konferencija za novinare gradonačelnika Jenea Maglaija Konferencija za novinare gradonačelnika Jenea Maglaija Konferencija za novinare gradonačelnika Jenea Maglaija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 45
Pregleda: 8771

Povezane vesti

Povezane teme

jene maglai

jkp čistoća i zelenilo

pošumljavanje subotice

vetrozaštitni pojasevi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.