• Pregleda: 14545

Iselio se iz stana zbog visokih računa za grejanje

Česti prigovori građana na cene i usluge većine JP i JKP završavaju najčešće na objašnjenjima da „cene određuje opština“, što je uglavnom i tačno, a primedbe pojedinaca potrošača i korisnika usluga se retko ili skoro nikada ne uvažavaju. 
Iselio se iz stana zbog visokih računa za grejanje

U pretprošlom broju Subotičkih novina objavljena je informacija da je potrošač toplotne energije Dragan Inđić za mesec novembar dobio račun u iznosu od 47.426,36 dinara na koji je odmah uložio pismenu reklamaciju ističući da u zgradi sa 12 stanara samo dvoje plaćaju račune, dok ih se većina isključila iz grejnog sistema. On je tada predložio kontrolu alokatora i posumnjao da svu toplotnu energiju koja stigne u podstanicu plaćaju, praktično, samo dvoje stanara pa je zatražio da mu se ispostavi račun za ono što je potrošio ili da ga Toplana tuži.

JKP Subotička Toplana je ovu reklamaciju u celosti odbila, a istom potrošaču je za prošli mesec (decembar) za 12 dana korišćenja toplotne energije u stanu u Kireškoj 4/3, ispostavljen račun u iznosu od 23.122,18 dinara.

Smatrajući da je ponovo oštećen, Inđić 18. januara šalje drugu reklamaciju u kojoj, između ostalog, navodi da još od 2007. godine uvek dobija identične račune po formi i sadržini „dok sam za mesec decembar 2015. dobio potpuno drugi račun, bez podataka o stanju brojila u radnoj podstanici, ukupnoj potrošnji i stanju potrošnje po alokatorskoj jedinici, što je bila vaša obaveza da učinite.  Ističem da sam toplotnu energiju kao alokatorski potrošač koristio do 12. decembra kada sam napustio stan zbog vaših enormnih računa i u celosti zatvorio sve alokatore-ventile što se lako može utvrditi uvidom u stanje potrošnje.  I pored toga dobio sam račun od 23.122,.18 dinara, grejući samo jednu prostoriju i povremeno kuhinju. Saznao sam, nakon telefonskih konsultacija sa šefom Službe za obračun, da mu je pretpostavljeni šef naredio da izvrši fakturisanje za decembar, navodeći samo broj grejnih dana, broj sati grejanja, bez bilo kakvih drugih podataka, da ne bi iskazao opet enormnu potrošnju koja je iznosila 71.200,oo dinara ukoliko bi se koristila formula obračuna po alokatorskoj potrošnji, pa je iz tih razloga izdat sadašnji račun“.

Inđić dalje u reklamaciji navodi kako se iz priloženog vidi „da ste vi obični prevaranti koji paušalno, bez bilo kakvih kriterija naplaćujete potrošnju isporučene topolotne energije potrošačima, a što je suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača. Na to ukazuje i činjenica da ste moj račun za mesec mart 2015. godine prepolovili ne navodeći nikakve razloge zašto ste to učinili, i to povodom mog prigovora, dok ste moj prigovor za novembarski račun u celosti odbili. Sve ovo ukazuje da bez bilo kakvog osnova i merila teretite građane raznim iznosima, navodno utrošene toplotne energije...“

Na kraju reklamacije Inđić obaveštava Toplanu da ne želi isplatiti ni decembarski račun „bez sudske presude, a o vašem ponašanju ću obavestiti nadležne državne organe, ministarstro i nadležne inspekcije“ Revoltiranost ovog potrošača razumljiva je i zbog činjenice da je on čak tri puta pisao reklamacije za račune u jednoj (2015.) godini, a oni su skoro svaki put bili sve veći. Inđić se u međuvremenu iselio iz Kireške ulice navodeći da je to uradio i zbog enormno visokih računa, a konačno utvrđivanje ko je u pravu prepustio je sudu. Mnogi potrošači, nažalost, nisu u prilici da na ovakav način isteruju pravdu. Čudno je samo što se osnivači JP i JKP u kojima se događaju ovakvi slučajevi ne oglašavaju i ne preduzimaju diciplinske mere protiv onih koji svoj posao ne obavljaju valjano.

Izvor: Subotičke novine

povezane teme

39
M Odgovori
Opali ih Miško na Sudu
Supernova Odgovori
Gospodin Inđić je Robin Hud za sve sugradjane sa istim problemom. Alal vera i sve najbolje za ovakve ljude koji su spremni da se bore protiv ovakvog sistema.
Monteniger Odgovori
E tako i do kraja i da nam javite koliko ste na Sudu dobili. Racune sve podmirite, a ostali deo novca nekoj nezbrinutoj deci koja nemaju grejanja niti toplinu ljubavi.
Никица Odgovori
Мишко, не можеш ту ништа мењати. Добију спор на редовном суду и онда се ти жалиш и опет изгубиш суд, а онда те предају судским извршиоцима и мораш све то платити са свим тим трошковима + платити судског извршиоца. Уколико то одбијеш, плењају ти све што се може запленити и ако то не може тако да иде, могу ти запленити и продати стан или кућу.Испада да је све крајње озбиљно и нема ту више шале са плаћањем или неплаћањем рачуна за грејање, електричну струју,воду и смеће, кабловску телевизију и сличне намете. Хтели смо демократију и сада је имамо,па се сада сви сећамо лепог социјалистичког друштва где се то никада није догађало. Ипак, нешто смо и научили у данашњем времену. Пристигли рачуни се морају увек на време платити, сентименталности нема и поштовани грађани Суботице немојте дозволити да не платите оно што свакако морате крајем или почетком сваког месеца. Мислите ли да је све то шала и не верујете у истинитост приче тог горе наведеног човека. Не шалите се са Топланом, Електровојводином, Кабловском, Чистоћом итд.
Hans Odgovori
ovaj gospodin da se kandiduje za gradonacelnika dobio bi glas svakog normalnog građanina ovog grada :))))
spale89 Odgovori
Nikice, niko ne može da te natera da platis ono sto nije realno. Da ti sedis u kaficu i pijes kafu i vodu i dodje ti konobar i naplati ti Chivas i Red Bull ti bi pristao da platis bez pogovora? Dokle da budemo poslusnici javnih preduzeca i da se mirimo sa svime sto nam je nametnuto? Verujem da gospodin moze da ih dobije ako ima volju i ako je strpljiv a verujem da ce presuda u njegovu korist biti pravni i nazalost moralni presedan u ovom izopacenom gradu
rax Odgovori
svasta pricate, prije 2 godine ili 3 prije poslednjih izbora, dolazili su enormni racuni za gas, struju i vodu. u novom sadu je cak postojala neka organizacija, koja je pokusala sa peticijom da zaustavi pljacku, nazalost ni oni nisu uspeli, nece ni ovaj covek. ja sam zbog ove pljacke iskljucila gas, cekam neka vremena da drzavu vode neki posteniji ljudi, tada cu se mozda opet prikljuciti.
josa Odgovori
ovako je u svim javnim preduzećima,samo pljačkaju narod.plaćamo najskuplje grejanje u državi,dimničar naplaćuje čišćenje dimnjaka u zgradi gde nisu čistili nikad,itd,itd.Zašto nadležna iz opštine za komunalna pitanja nema komentar?evo dolaze izbori pa imamo priliku da ih menjamo
Strajo Odgovori
To je samo jedan od primera... Ja sam 31 decembra 2014 god ukljucio centralno grejanje do 7 januara 2015. S tim da sam pustao po 8 sati. Znaci zagrevao sam dnevnu i spavacu sobu. Dobio sam racun od 10527 din. Isao sam na reklamaciju gde mi je gospodin rekao da mi je ta i ta potroanja. I receno mi je da nemam pravo na zalbu. Od tada su moji ventili zavrnuti i dobijam racun 0. Od tog momenta sam prešao na drva.... Pa bolje da platim 20000 din drva nego da se strecam svaki kraj meseca za grejanje...
Vesko Odgovori
Gradonacelnik je prilikom preuzimanja vlasti najavio da oni nece biti kao prethodni. Stvarno je
u pravu, ovi svi zajedno sa njim su daleko gori.
jacemkazem Odgovori
Sve dok se ne udruzimo, ne istupimo zajedno ovako pojedinacno nista necemo postici. I ja sam ove sezone slala par zalbi svim nadleznima u toplanu i na kraju ispade da su oni u pravu. Pojedinac nece moci nista postici. Trebamo ici primerom Nisa, konsultovati se sa njima kako su krenuli, sta su radili. Zar u ovom gradu nema jednog predsednika zgrade koji bi krenuo i okupio ostale predsednike, osnovali neko udruzenje sta li je i krenuti sa realnim zahtevima? Ako treba mitingovati pred toplanu, pred gradsku kucu verujte tu smo. Oni su obicna gamad nista drugo. Druga solucija je da se masovno iskljucimo sa grejanja, bolje platiti tih nekoliko hiljada za elaborat i otkaciti ih, pogotovo oni kod kojih je hladno i svakako se trebaju dogrevati. Mene od sledece grejne sezone nece grejati to je sigurno.
Salamander Odgovori
Za uslugu ili dobro koje niste dobili odnosno u koliko imate žalbu na kvantitet i kvalitet ne trebate ni platiti, što ne važi kod javnih preduzeća koja će da vam pošalju uterivače dugova. Znači prvo plati pa onda podiži tužbu pa će na sudu da promene iskaz da se pitaju zbog čega uplata ako usluga nije izvršena pa tako u krug. Kada su nas ogulili sa gasom pretprošle godine u decembru evo već dve sezone ložimo na drva i nisu uspeli da mi nabiju račune kada oni smatraju da je najhladnije. oni smatraju da imaju monopol pa se tako i ponašaju. Račun za gas 200 Eura a meni 4m3 dovoljno za dva meseca pa mi još i ostane - ono što mi ne odgovara ja menjam. Još da nađemo neko adekvatno rešenje za struju pa postajemo nezavisni.
srki Odgovori
toplana drzi monopol i nemamo drugi izbor niti kome da se zalimo nego preskupo grejanje da placamo.sistem u drzavi je takav da smo svi nezasticeni od javnih preduzeca koja uteruju dugove plenidbom ili obustavom sa plata.bespravna drzava sta reci dno dna
sofi Odgovori
Čovek je advokat isteraće on ovo. Ima i novca i vremena.
stormwatch Odgovori
Ljudi, ali zapamtite jednu cinjenicu....samo da ovi koji su vec 4 godine na vlasti dobiju izbore i 3. put, odma ima da stanje u zemlji procveta a onda ce se premijer licno pozabaviti ovim problemima i sigurno ih sa uspehom resiti. Ali on sad ne mozh jel'te nishta jer jos nije opet izabran.
Veteran Odgovori
Gospodo,koliko vidim ovde po komentarima,svi ste neki filozofi,samo saveti uradi ovo uradi ono,dajte da se organizujemo,da svi otkažemo grejanje toplani,uzmemo norveške radijatore,grejemo se kao gospoda,jer svi u stanovima imamo dvotarifna brojila.A toplana,neka gleda šta će i kako će,pa samim tim i gradska vlast,tj država!Znam,da je ovo malo teže izvesti zbog nesloge građana,ali to znaju i toplane,pa se zato teko i ponašaju,ali,danas ovaj gospodin,sutra ja,pa moj komšija,i tu nema kraja pljački,a oni dižu sebi plate,na našoj neslogi i naivnosti!
saša Odgovori
Lako je njemu kada ima rezervnu varijantu a šta ćemo mi koji je nemamo.
osnivač Odgovori
Ovako će biti sve dok preletači kolo vode po TOPLANI
VitezKoja Odgovori
Puno sreće i živaca zelim coveku u daljnoj borbi sa mafijom.
sugradjanka Odgovori
Dragi sugradjanine,

u ulici Dusana Petrovica 2 je ista prica. Tri ili koliko vise stana koriste grejanje toplane a kompletnu "energiju" placaju samo oni koji drze radijatore na 3 ili malo vise.
Stan od 36 m2 =grejanje 15000 din, koeficijent za obracun utrosene energije 2,8 !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Po kom osnovu je koeficijent toliko visok? Jasno je....ukupna energija.O izolovanosti cevi necemo komentarisati (gubljenje energije).Da li su poslovni prostori zaista iskopcani sa podstanice jednog ulaza....dalo bi se diskutovati...i slicne sumnje koje moce stanare.

Kome se obratiti kad unapred znate da se opstinska deca "vole" izmedju sebe pa i cine jedni drugima.

Moj predlog je da se svi iskljuce sa toplane,pa nek pljackaju nekog drugog.
Realan Odgovori
Kako je ono rekao Maglai,kada su preoteli vlast SVM i SNS?
Rekao je : "Biće ovo domaćinska gradska uprava i poštena".
Malo morgen. Stavili su na čelo Toplane direktora iz Socijalističke partije.
A oni nisu baš poznati po tome da su pošteni.
Izadji, glasaj ! Odgovori
Od tebe zavisi ! Izadji i ne dozvoli kriminalcima da i dalje vode drzavu !
boa Odgovori
"rax"


Da li je tebi jasno da ovaj grad vodi gradonačelnik i njegova stranka sa "koalicionim partnerima"??!
Nauči da razlikuješ grad, opštinu i lokalnu zajednicu od republike, države. Uzmi malo čitaj na internetu osnovne razlike između ta dva pojma.
Potrošač Odgovori
Povlačenje po novinama sa ovakvim problemima i pisanjem komentara na ove članke nažalost neće ništa promeniti u radu Toplane niti bilo kog drugog javnog preduzeća. Obraćanje gradonačelniku ili ti osnivaču javnih preduzeća sa žalbama je smešno i žalosno. Pa ta ista preduzeća rade po nalogu tog gradonačelnika i ostale gospode u opštini, i pljačkaju građane da bi plaćali njega i političke partije. Šta vam tu nije jasno????
Jedino udruženje potrošača koje časno posluje i rešava probleme građana je Prosperitet iz Novog Sada. Ostala udruženja su osnovana s ciljem uzimanja para putem postavljanja svojih članova u Komisije za rešavanje reklamacija potrošača u javnim preduzećima. Jedno od virtuelnih udruženja je i Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine. Nemojte pokušavati da ih kontaktirate jer vam se niko nikad neće javiti na telefon.
rax Odgovori
ovaj grad ne vodi gradonacelinik boa, jer ono sto sam u predhodnom postu rekla nije bila samo subotica, vec cela srbija, u celoj zemlji su neki gradjani opljackani, pretrazi ti malo po internetu, pa se obavesti ti.

preci na struju, ne donosi nista, jer ce tada na struji da nas pljackaju. ovo je ovako kod nas od kada ja znam za sebe, a to je dosta dugo
gordana Odgovori
na kraju ce mu naplatiti sve te racune, sa njima jos niko nije izasao na kraj. na zalost !
Hmmm Odgovori
Pre 6-7 godina iselimo se iz kuce preko leta na pola godine. Vratimo se nazad i nakon nekog vremena dodje zena da cita vodu. Procita uredno 5m3 i ode. Nakon par dana dodje vodovod i promeni sat. Kazu standardna periodicna zamena. Sledece stize ogroman racun iz vodovoda. Odem da se zalim i oni kazu vas sat je bio pokvaren i dobili ste da platite prosecnu potrosnju. Napisem zalbu i objasnim da je kuca bila prazna, da je sat uredno izmerio tih 5m3. Stize odgovor da ubuduce uvek prijavim da je objekat prazan a racun mi prebili na pola. Nidje veze, totalna ludnica. Sve pausalno, okomerom kolko hoces kad hoces.
veliki strucnjak Odgovori
kad god su visoki racuni,gospoda iz toplane imaju objasnjenje..i toliko su smesna objasnjenja...a kada im kazes da te pozovu kada u zgradama citaju brojila,nikada to ne urade...pisu sta hoce...
Suboticanin Odgovori
PITAM SE? Dali je moguc ovakav javašluk od strane Toplane.
UDARNIK Odgovori
U toku je upravo jedan postupak. Čekam da dobijem pisanu informaciju od Toplane pa će te videti šta lokalni diletanti iz vladajućih struktura rade. Videćete na koji način učestvuju u pljački građana. O svemu ću vas obavestiti samo dok dobijem dopis. Mnogi nisu ni svesni šta i za koga plaćaju. Mnogi ljudi ćute jer i neznaju šta im se dešava. Malo se strpite!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.