Komentara: 3
Pregleda: 6496

Intervju: Dečje igre bez granica - finale

06.12.2012. u 12:45h
Intervju: Dečje igre bez granica - finale

Dečje igre bez granica po prvi put su organizovane u Subotici na gradskom bazenu u okviru Sportsko rekreativnog centra "Prozivka" u organizaciji Grada, ovog sportskog objekta i stručnih radnika sportskog udruženja SuTeam iz Subotice.

U subotu je zakazano finale Dečjih igara bez granica u kojem će svoje učešće uzeti 7 osnovnih škola iz Subotice i okolnih mesta. Učesnici prvog finala Decijih igara bez granica 2012 su škole Vladimir Nazor (Đurđin), Pionir (Stari Žednik), Petefi Šandor (Hajdukovo), Jovan Jovanović Zmaj (Subotica), Ivan Goran Kovačić (Subotica), Matko Vuković (Subotica) i Ivan Milutinović (Subotica).

Ovim povodom smo napravili kratak paralelni intervju sa direktorom SRC "Prozivka" Borisom Vugdelijom i Srđanom Dakićem, idejnim tvorcem ove manifestacije i vođom sportskog udruženja SuTeam, koji su nam odgovorili na par pitanja vezanih za predstojeće finalno takmičenje i generalno zadovoljstvo učinjenim, ali i planovima na kraju ovog ciklusa Dečjih igara bez granica.

Kakav je Vaš utisak o igrama bez granica, nakon 7 druženja sa osnovcima?

# Boris Vugdelija: - Igre bez granica su opravdale razmišljanja većine da su naša deca željna igre i druženja. Želeli smo, a mislim i uspeli da im predstavimo pre svega bazen, vodu kao okruženje koje može priuštiti puno zabave.

# Srđan Dakić: - Igre bez granica su opravdale naša očekivanja. Uspeli smo da pokrenemo škole, a što je još važnije pokrenuli smo decu. Upoznali smo ih sa vodom na jedan sasvim novi način kroz igru i zabavu kakvu do sada nisu imali a koju će pamtiti, verujem, ceo život.

Kakva je saradnja sa osnovnim školama?

# Boris Vugdelija: - Ovom prilikom bih se zahvalio na saradnji svim subotičkim osnovnim školama što su se odazvale našem pozivu, njihovim direktorima i osoblju koje je prepoznalo novu ideju i uložilo energiju da se deca druže.

# Srđan Dakić: - Saradnja sa školama je odlična. Igre su prepoznate kao dobra stvar i odmah prihvaćene od svih osnovnih škola. Saradnja će se sigurno nastaviti.

Zašto baš igre u bazenu?

# Boris Vugdelija: - Sama ideja je potekla od Uprave bazena, u saradnji sa pokrajinskom poslanicom Đenđi Seleši, dok su igre osmislili saradnci iz škole sporta SU TEAM Siniša Repija I Srđan Dakić. Oni su igre prilagodili deci od 7 do 11 godina. Tako je zaživeo projekat "Dečje igre bez granica 2012". Ideja je prihvaćena i podržana od strane grada Subotice, SRC bazen "Prozivka" i škole sporta "SuTeam". Posebno se zahvaljujemo gradonačelniku Modestu Duliću, članu Gradskog veća zaduženom za sport Nemanji Simoviću i Eteli Jerinkić članu Gradkog veća zaduženom za obrazovanje.

# Srđan Dakić: - Voda. Odgovor je toliko jednostavan :) Voda je specifična sredina na koju se treba navići, u kojoj se treba snaći. Voda je dobra za zdravlje i upravo zbog toga smo hteli da upoznamo decu sa bazenom, da zavole plivanje kroz igru i smeh, i steknu naviku odlaska na plivanje.

Da li je sa završetkom dečjih igara završeno i druženje sa vodom?

# Boris Vugdelija: - Naprotiv, ovo je početak saradnje sa školarcima. Ima utisak da su škole uvidele mogućnost da svojim učenicima omoguće drugačiji oblik fizičkih aktivnosti na bazenu. Neke škole su nas kontaktirale i već odradile prve časove u vodi. Vredno je spomenuti da tokom ovih igara je oko 300 mališana učestvovalo u igrama.

# Srđan Dakić: - Nadam se da nije. Ima mnogo ideja koje smo spremni da sprovedemo. Škole su dale pozitivne ocene na celokupnu ideju, samim tim smatram da bi trebalo nastaviti druženje sa vodom.

Da li postoje planovi za neke buduće akcije ovog tipa?

# Boris Vugdelija: - Da, naravno. Grad Subotica nam je pružio podršku u pravom momentu, škole su odlično ragovale, SuTeam i SRC bazen Prozivka super sarađivali. Pa mislim da imamo osnove, i da bi bilo lepo da ovaj događaj pretvorimo u tradiciju. Podrška lokalne samouprave je zaista bezrezervna, a što nam ukazuje postignut dogovor i prihvaćen predlog da se na proleće 2013. godine organizuju nove Dečije igre bez granica, ali ovaj put za učenike od 5 do 8 razreda. Svi se sećamo muzičkog tobogana i euforije među takmičarima i navijačima. Ovu Tv emisiju pamtim i dan danas, pa što nebi i našoj deci poklonili jednu lepu uspomenu. Svim učesnicima želim puno sreće u predstojećem finalu.

# Srđan Dakić: - Naravno, ceo organizacioni tim sarađuje neverovatno dobro i već su najavljenje igre za proleće gde će učestvovati učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola. Nadamo se da će ove igre biti uvrštene u godišnji plan i program svih osnovnih škola. Podrška grada je tu i ne vidim razlog da ne nastavimo sa dobrim radom. SuTeam će se, kao i do sada, truditi da svojim radom unapredi i razvija dečiji sport. Trudićemo se da i dalje budemo primer dobre prakse, stručnosti i rada. Neki naši planovi za 2013 godinu obuhvataju, pored standardnih aktivnosti treninga u sali, na bazenu, u prirodi, kao i prethodnih godina organizaciju "3. SuTeam Olimpijskih igara dece" u aprilu, obeležavanje praznika "Svetski dan dece" u novembru i "Božićni trening" u decembru. Za kraj bih samo hteo da se zahvalim svima koji su pomogli ovaj projekat "Dečijih igara bez granica", školama, direktorima i učiteljicama, naravno roditeljima i deci. Vidimo se 8. decembra u finalu. Srećno :)

Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 6496

Povezane vesti

Povezane teme

Modest Dulić

nemanja simović

boris vugdelija

bazen prozivka

suteam

etela jerinkić

src prozivka

đenđi seleši

suteam škola sporta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.