• Pregleda: 4438

Inovacije Vodovoda i Suboticatrans-a predstavljene na sajmu

Na Međunarodnom regionalnom sajmu privrede javna i komunalna preduzeća predstavila su svoje inovacije. Subotički Vodovod povodom 5.juna Svetskog dana životne sredine prezentovao je projekte na temu: “Zelena ekonomija: Jesi li uključen?. Posetioci su imali priliku da se upoznaju i sa tiketing sistemom koji realizuje Javno preduzeće “Subotica-trans”.
Inovacije Vodovoda i Suboticatrans-a predstavljene na sajmu

Inžinjeri subotičkog Vodovoda predstavili su projekat proizvodnje biogasa na gradskom prečitaču otpadnih voda. Za period od jula 2011.godine do aprila ove godine troškovi za proizvodnju električne energije bez proizvodnje biogasa iznosili su 16.315.758 dinara, a sa sopstvenom potrošnjim račun je iznosio 10.688.257 dinara. Ušteda je 5,2 miliona dinara ili 34,49 odsto.

Predstavljen je i projekat primene Adart tehnologije u prečišćavanju sirove vode. Rezultati projekta pokazuju da pomenuta tehnologija za uklanjanje arsena u kombinaciji sa biološkim uklanjanjem amonijaka, može da bude veoma efikasna i da je ekonomski, ali i ekološki provlačna opcija za tretman podzemnih voda sa povišenim koncentracijama arsena, gvožđa i amonijaka.


Subus sistem predstavlja najsavremenije tehničko tehnološki sistem namenjen efikasnoj kontroli i upravljanju saobraćajem. U ponudi će biti đačka, radnička, penzionerska i povlašćena mesečna karta. Kartice se koriste kao "elektronski novčanik" i mogu se dopunjavati za neograničeni iznos, na prodajnim mestima ili putem vendig mašine.

Sve karte treba da se overe prilikom ulaska u vozilo na validatoru na prednjim vratima, kao i prilikom izlaska iz vozila. Elektronska naplata karata i upravljanje vozilima će se uvoditi postepeno u sistem.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

4
Anja Odgovori
ne zna se koja firma je uspesnija, vodovod ili suboticatrans, suboticatrans jos samo da provuce kroz neke delove grada autobusku liniju pa skoro ce biti na dobitku, ha ha ha
Lacika Odgovori
Bolje da sredili skoro raspale autobuse i poslali vozace na preispitavnje vozackih sposobnosti
Nenad Odgovori
Wow! Ticketing sistem? Mislite na ono što je već ceo svet odavno uveo? Neka hvala, ja baš volim da plaćam papreno skupe karte u autobusu dok se levom rukom držim za stub, a desnom čaprkam za sitniš. Čoveče, imate 99,99% naplatu u autobusima, što je nešto čime se većina gradova Srbije ne može ni pohvaliti, i kako nagrađujete građane Subotice? Skupim kartama, očajnom uslugom i nikakvim inovacijama osim onim koje treba predstaviti na sajmovima radi uvlačenja nadležnima. Javna preduzeća, pa to ti je...
Boban H. Odgovori
Hej ljudi sto ste negativni, pa sve je to super, naravno da kaskamo za svetom, ali dobro je da i Vojvodini postoji nesto sto je Beograd vec dobio, a jos i Subotica pre Novog Sada :) Iskreno, najvise mi se svidja sto je proizvod domaci, a ne uvozni, jer i Srbija ima talenat samo nema ko da ga podrzi... Bravo za obe firme. Ja sam za, a vi dajte malo podrske inace ode ova zemlja u rupu... ;)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.