• Pregleda: 23619

Hrabra Iva Zvekić na putu punog oporavka

Iva Zvekić uskoro će napuniti osmu godinu, a već više od godinu dana bori se sa najtežim životnim izazovima, zajedno sa svojom porodicom i njihovim najbližim prijateljima koji su sa njima od prvog dana. Ipak, lepe vesti stižu iz Bolonje, gde se devojčica uspešno oporavlja.
Hrabra Iva Zvekić na putu punog oporavka

Sredinom aprila 2016. godine, Snežana i Dragan, roditelji ove hrabre devojčice saznali su strašnu vest, da njihova mlađa ćerkica boluje od leukemije. Strašan šok i neverica nisu obeshrabrili nikoga u porodici Zvekić. Svi su verovali da će Iva sve ovo prebroditi i da će nastaviti da pleni svojim osmehom još dugo, dugo...

Zajedništvo i pozitivne misli učinili su da ovaj težak period lakše prebrode, iako samo oni, odnosno sama Iva i njeni najbliži znaju koliko je to bilo teško i sa kakvim izazovima su se suočavali u proteklih godinu dana, ali ujedno svesni da ih odlučujuća borba tek očekuje.

Na ovom trnovitom putu Iva Zvekić je sa širokim osmehom terala sve negativne misli i tako davala dodatnu energiju i snagu da svi zajedno istraju u ovoj teškoj i neizvesnoj borbi. Posle skoro dva meseca terapije u Bolonji Iva je napustila bolnicu i sa majkom boravi u roditeljskoj kući u Bolonji, odakle odlazi na redovne kontrole.

- Iva je dobro. Bilo je malo komplikacija zbog čega smo ostale duže u bolnici, sve do prošlog petka. Sada idemo na kontrole dva puta nedeljno, ali još se ne zna do kada ćemo ostati u Italiji – kaže Snežana Zvekić

Ćelije idealnog donora, nemačkog državljanina starog 34 godine, za transplantaciju Ivine koštane srži u Bolonju su stigle u prvim danima marta, a posle par dana počele su i pripreme za terapije. Trinaestog marta počela je sama transplantacija, a pre toga nedeljama unazad Iva je bila na rigoroznoj dijeti.

- Za sada sve ide svojim tokom. Jedino, Iva bi trebala da pije puno vode zbog lekova, ali ima mučnine pa se borimo i sa hranom i vodom. Upalio joj se i zubić, nije je boleo samo je natekao i odmah su uključili antibiotik, tako da je sada mnogo bolje – nastavlja Snežana

Posle godinu dana teške borbe, iako premorena, Ivi ipak najviše nedostaju njena porodica na okupu, njeni prijatelji i topli dom. Želi što pre da se vrati detinjstvu, da nastavi svoj život tamo gde je na kratko prekinuta.

- Iva je još uvek osetljiva i ne sme mnogo da se kreće među ljudima, a i kada se malo prošetamo može jedino sa maskom da izađe. Trenutno smo u roditeljskoj kući, odlazimo na kontrole i kada god nam se ukaže prilika mi se prošetamo i to Ivi mnogo znači. - kaže Snežana

Suočeni sa visokim troškovima transplantacije koštane srži Ivini roditelji su bili prinuđeni da se obrate sugrađanima, celoj Srbiji i ljudima dobre volje, da se uključe i koliko god su u mogućnosti pomognu.

Solidarnost i veliko srce desetina hiljada ljudi, kako iz Subotice, Srbije, tako i bilo kojeg dela planete gde je dopreo apel za pomoć, a koji je svesrdno širen kroz društvene mreže i medije, doveli su do toga da se kroz razne donacije za nepuna dva meseca prikupi polovina sredstava, od ukupno 90.000 evra koliko su projektovani inicijalni troškovi na klinici u Bolonji, čime su se stekli uslovi da Iva direktno iz Novog Sada otputuje za Italiju, na pripreme za transplantaciju.

Akcija prikupljanja pomoći je nastavljena i nakon što su Iva i Snežana otišle za Italiju. Majka ove hrabre devojčice posebno je ponosna na svoje Subotičane i njihovu plemenitu reakciju, bezgraničnu podršku koju su dobijali od mnogih i pokazanu empatiju za Ivu.

- Ne mogu a da se ponovo ne zahvalim svima koji su nam dali podršku i pomoć, ali posebno bih se zahvalila Subotičanima jer su obezbedili više od polovine iznosa za lečenje – poručila je majka - Zahvaljujući donacijama uspeli smo da sakupimo dovoljno za Ivino lečenje, a sve što "pretekne" uplatićemo u fondove za pomoć drugoj deci koja se kao i naša Iva bore sa teškim bolestima.

U nedelju, u iznenadnu posetu došao je tata Dragan, što je Ivu posebno obradovalo, i koriste svaki trenutak ovih par dana koliko će biti na okupu. Nadamo se da će Iva vrlo uskoro biti u Subotici, sa svojom starijom sestrom Leom i drugarima, kao i da će bezbrižno nastaviti svoj život.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

9
C Odgovori
Tako je, malo i radosnih vesti da nam ne bude sve tako crno.
kaja Odgovori
Srce, malo, prelepo. Brz oporavak i povratak kuci.
Subočan Odgovori
Odlične vesti!
ffilozoff Odgovori
Prelepa vest!!!
panonski čamac Odgovori
OK, sve je dobro prošlo... ali da vas pitam, za ubuduće, zašto je koštana srž došla od nekog Nemačkog državljanina? Da li mi imamo u Srbiji neku bazu koštane srži? Žao mi je da nam oni iz EU pomažu na ovakav način, a da mi ništa ne damo zauzvrat.
Alisa u Zemlji čuda Odgovori
Jedan od razloga potrebe (i) za ovakvim humanitarnim donacijama je, između ostalog, i destruktivno delovanje antihumanitaraca sa zapada. Koliko milosrdno, na svojoj koži osećaju svi, pravi ili krivi bez razlike, pa i na našem prostoru. A da bi se nešto imalo "na kontu" treba i uložiti. Baš kao i kod obične štednje, s tim što od potonje ima veću vrednost. Tačnije, neprocenjivo je.
Fairy
Uopste nisam skontala sta ste hteli reci.
Alisa u Zemlji čuda
@ FAIRY

Čak i da nije omaška tehničke prirode, a jeste (pre moja nego li adminova), pa da je vlastiti prilog (replika) k'o taksena marka zalepljen uz komentar PANONSKOG ČAMCA gde mu je i mesto, možda ni tada ne bi, kako kažete, skontali šta je "pesnik" hteo reći. Zato, nema druge, nego povežite komentare i samo vam se kaže. U krajnjem slučaju, treća bi trebalo da bude sreća. Dakle, samo uporno. Držim vam palčeve!
Bshtartst Odgovori
To sreco mala!!!Drugari te cekaju i navijaju za tebe!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.