Komentara: 38
Pregleda: 13775

Subotičani danas udisali najzagađeniji vazduh u Srbiji

28.10.2019. u 17:13h
Izvor: TV Subotica
Sa izmerenim vrednostima od 210 jedinica u prepodnevnim časovima i nešto nižim vrednostima popodne, Subotica je danas, prema podacima portala AirVisual, bila prva na listi srpskih gradova po zagađenosti vazduha. I prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u našem gradu je jako zagađen, što je oznaka za najviši, peti stepen, koji ova Agencija meri. I dok lekari preporučuju mere opreza, nadležni poručuju da nema mesta panici.
Subotičani danas udisali najzagađeniji vazduh u Srbiji

Tokom sunčanog i toplog dana u najsevernijem gradu Srbije, ništa nije ukazivalo da je vazduh u njemu okarakterisan kao jako zagađen, budući da su izmerene visoke vrednosti suspendovanih čestica PM-10 i PM 2,5, odnosno raznih jedinjenja sumpor-dioksida, ugljen-dioksida, ugljen-monoksida, čađi, dima i teških metala.

- Osećam težinu u grudima. Baš sam se pitala, inače je sve normalno - kaže jedna sugrađanka.

- Jutros kažu Subotica, Beograd, Novi Sad. Ništa ja ne osećam da je vazduh ovakav ili onakav, ništa ne osećam - kaže stariji sugrađanin.

Subotičani danas udisali najzagađeniji vazduh u Srbiji

Očitavanje u 15 časova

Subotičani danas udisali najzagađeniji vazduh u Srbiji

Merna stanica na saobraćajno frekventnom mestu kod Nove opštine

Lekari objašnjavaju da zagađen vazduh nije ništa novo kada je u pitanju Subotica, međutim, treba biti oprezan jer dugotrajno izlaganje ovakvoj klimi može da izazove trajne posledice po zdravlje čoveka.

- Do češćih repiratornih infekcija, otežanog disanja, nadražajnog kašlja. Jako je teško izmeriti kakve sve to posledice ostavlja na organizam, naročito na organizam onih koji su najosetljiviji, a to su starije osobe i deca. Smatra se da zbog zagađenosti u svetu godišnje umre oko 6.000 ljudi, znači to ipak na neki način kod osetljivih ljudi, kod onih koji imaju teške opstruktivne bolesti pluća, astmu i hronični opstruktivni bronhitis, mogu da dovedu čak i do smrti - objašnjava pulmolog dr Olga Markov.

Subotičani danas udisali najzagađeniji vazduh u Srbiji

Povećana koncentracija gasova u vazduhu je direktan rezultat svakodnevnih aktivnosti čoveka, saobraćaja, industrije, loženja u domaćinstvima, kao i nekontrolisanog paljenja žetvenih ostataka. Ovih dana, situaciju su dodatno pogoršali i klimatski uslovi, te je zadržavanjem toplog ciklona protok štetnih gasova u atmosferu bio značajno oslabljen, objašnjavaju nadležni i dodaju da Subotica radi na dugoročnim merama zaštite vazduha, od kojih je najznačajnija izmeštanje tranzitnog saobraćaja.

- Prekoračenje suspendovanih čestica je evidentirano, ali to je stanje koje je takvo u dužem vremenskom periodu i nema mesta panici, u smislu da se ništa novo nije desilo ili promenilo, nema nekih velikih zagađenja, ali svi moramo da radimo na tome da se smanji emisija ovih čestica kroz smanjenje loženja, spaljivanja svega što nema potrebe da se spaljuje i kroz što manje korišćenje goriva u saobraćaju, pre sveg,a motora koji ne ispunjavaju odgovarajuće standarde - ističe Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivog razvoja.

Subotičani danas udisali najzagađeniji vazduh u Srbiji

Stručnjaci objašnjavaju da se već sutra očekuje bolja situacija, kada će najavljeno zahlađenje omogućiti sugrađanima da „lakše dišu“. Ukoliko se, pak, ovakva situacija nastavi i narednih dana, lekari kao jedini savet preporučuju izbegavanje kretanja na otvorenom tokom ranih jutarnjih i večernjih časova, kada je neminovno vazduh najzagađeniji.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 38
Pregleda: 13775

Povezana vest

Povezane teme

kvalitet vazduha

zagađenje vazduha

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.