Komentara: 5
Pregleda: 3161

Gradska biblioteka proslavlja 131. rođendan

13.10.2021. u 16:31h
Izvor: TV Subotica
Gradska biblioteka 131. rođendan dočekuje u jeku radova i to iz nekoliko segmenata, a sve u cilju kako bi se održao kontinuitet kvalitetnog sadržaja za članove, kažu iz ove ustanove kulture.
Gradska biblioteka proslavlja 131. rođendan

Biblioteka u Subotici najstarija je ustanova kulture u našem gradu, a ovo je svakako poseban dan za ljubitelje knjiga, čitanja i kulture, jer se proslavlja njen rođendan, kaže direktor ustanove, Dragan Rokvić za TV Suboticu.

Rad biblioteke je specifičan po tome što se odvija na tri jezika, srpskom, mađarskom i hrvatskom, a u toku je i uvođenje bunjevačkog jezika. U fondu se nalaze i retke i stare knjige, pojedine čak iz 17. ili 18. veka, po čemu je ova ustanova specifična i na nivou države.

Gradska biblioteka proslavlja 131. rođendanTrenutno se sprovode određene reforme, temeljne promene, i to u nekoliko faza. Zaštita kulturne baštine i nasleđa, odnosno restauracija fasade je već počela, a završetak radova se očekuje do kraja godine.

- Subotičani znaju koliki je značaj ove zgrade, 1895-96. godine ona je završena i otvorena kao zgrada nacionalne kasine, po projektu arhitekte Ferenca Rajhla. Ona je danas zaštićeni spomenik kulture i zaista smo srećni što smo došli u priliku da renoviramo, konzerviramo i obnovimo ovaj čeoni deo, koji je zapravo i najatraktivniji deo neobarokne i neoklasicističke građevine - kazao je Rokvić.

Gradska biblioteka proslavlja 131. rođendanBiblioteka u 21. veku ima nove potrebe, objašnjava Rokvić, drugačiju praksu, sve je veća potreba za radom na daljinu, ali i neophodna digitalizacija. Zbog trenutne situacije, jedan period čitaocima nisu bile dostupne knjige, te je to bila okosnica koja je dovela do novog pogleda i pristupa rada ustanove.

- To je pokrenulo lavinu naših novih interesovanja, koja su sada u završnoj fazi, a njih ćemo predstaviti do kraja godine, u smislu koncepta biblioteke za 21. vek koji podrazumeva digitalizaciju, veb i korišenje društvenih mreža - pojasnio je Rokvić.

Gradska biblioteka proslavlja 131. rođendanIako odiše duhom tradicije 19. veka, naša biblioteka zakoračila je uveliko u 21. vek i polako, ali sigurno, rešavaju se i problemi koje vreme nameće, ističe Rokvić.

- Ustanova smo koja se vrlo dinamično, burno i svakodnevno menja sa sijasetom naših problema, koji su uglavnom infrastukturne prirode. Ta infrastuktura je stara, kao što je stara u centru grada, kao što i druge građevine, poput Gradske kuće, imaju infrastukturnih problema sa strujom i vodom, to su i naši problemi, i sada mogu da kažem da smo na početku rešavanja tih problema, koji nas preko 100 godina muče. To je problem pritiska vode, pritisak koji dolazi je nedovoljan da se aktiviraju protivpožarni sifoni, i naredne nedelje kreću veliki ambiciozni radovi vodovoda - poručio je Rokvić.

U subotičkoj biblioteci se na godišnjem nivou nabavi oko 3.000 novih naslova za svaki od jezika na kojima se rad odvija. Povodom meseca knjige i rođendana Gradske biblioteke, do 30. oktobra svi građani će moći da se učlane u biblioteku po ceni od 500 dinara, kao i da iznajmljene knjige koje su zadržali duže od dopuštenog vremena vrate bez plaćanja opomene. Članarina važi 12 meseci na svim odeljenjima i u svim ograncima.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 3161

Povezane vesti

Povezane teme

gradska biblioteka

biblioteka subotica

dan gradske biblioteke

gradska biblioteka subotica

dragan rokvić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.