Komentara: 6
Pregleda: 17736

Godišnjica ubistva Tijane Jurić

26.07.2017. u 13:35h
Izvor: Subotica.com
Pre tačno tri godine desila se tragedija koja je potresla ceo region – kobne noći između 25. i 26. jula 2014. u Bajmoku je nestala devojčica Tijana Jurić, čije je beživotno telo pronađeno 13 dana kasnije na deponiji između Svetozar Miletića i Čonoplje a istog dana uhapšen je i ubica Dragan Đurić iz Surčina, koji je potom osuđen na 40 godina zatvora.
Godišnjica ubistva Tijane Jurić

Tijanina porodica tri godine živi sa nenadoknadivim bolom. Živi i bori se da učini sve da kroz tu bol ne prođe više nijedna kuća. Danas u 9 časova na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi održan je pomen tragično nastradaloj devojčici.

Nedugo posle smrti devojčice anđeoskog lika, osnovana je Fondacija, koja u poslednje tri godine na dostojanstven način čuva Tijanino ime i sećanje na nju. Strašna tragedija izrodila je borbu za bezbednost sve druge dece u Srbiji, kao što, uostalom, to kaže i slogan Fondacije Tijana Jurić - „Da se nikad ne ponovi, da se ne zaboravi”.

- Našu misiju od prvog dana predstavlja borba za bolju bezbednost dece - na internetu, na ulici, u školi, u porodici. Rekli smo NE trgovini decom, pedofiliji, digitalnom nasilju, otmicama, vršnjačkom nasilju, zanemarivanju i zlostavljanju – ističu u Fondaciji Tijana Jurić. - Naša borba se odvija u dva pravca. Prvi je izmena sistemskih stvari, zakona koji se tiču bezbednosti dece, a drugi je prevencija. Prvi veliki pomak načinjen je na polju potrage za nestalom decom. Inicirali smo izmenu Zakona o policiji zahvaljujući kome se danas za svakim nestalim detetom u potragu kreće odmah, bez čekanja da prođu 24 sata. Porast broja ubistava dece u državi jeste ono sa čim se kao organizacija ne mirimo. Umesto da čitamo o znanju, talentima, podvizima i uspesima dece u Srbiji, često smo u situaciji da se od njih opraštamo na najbolniji način, u njihovim najlepšim godinama. To nas je primoralo da reagujemo, da ne ćutimo i da nemo ne brojimo decu koja stradaju.

Fondacija Tijana Jurić predala je početkom maja predlog za izmenu Krivičnog zakonika, gde traži uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrtni ishod deteta, maloletnika ili bremenite žene.

- Cilj je i da se izmenom zakona ubice kojima je izrečena kazna doživotnog zatvora, ne mogu uslovno otpustiti sa izdržavanja kazne. Ukoliko predlog izmene uskoro ne bude ušao u skupštinsku proceduru, Fondacija će organizovati prikupljanje potpisa građana Srbije u vidu javne peticije – objašnjavaju u Fondaciji. - U cilju uključivanja javnosti u potragu za nestalim licima, prevashodno decom, pokrenuli smo Registar nestalih lica Srbije. Cilj je da nestali ne budu nevidljivi. Želimo da se pruži šansa onima koji pod raznim okolnostima odu od kuće, onima koji su oteti - da budu prepoznati, da se vrate svojim kućama u minimalnom roku. Želimo da pružimo podršku onima koji tragaju, roditeljima, porodici, da ne budu sami u jednoj takvoj traumatičnoj situaciji kakva je nestanak bliske osobe.

Drugi pravac je prevencija, odnosno podizanje svesti  javnosti, a naročito dece kao ranjive grupe, o svim opasnostima koje vrebaju sa ulice, sa interneta.

- Više od dve i po godine obilazimo škole sa našom edukacijom o bezbednoj upotrebi interneta, ukazujući deci na onlajn predatore, privatnost na internetu, sekte, dark net... Na stotine škola samo obišli i edukovali decu na srpskom i na mađarskom jeziku, vodeći se mišlju da svako dete mora da dobije savete kako da se zaštiti – dodaju u Fondaciji. - U saradnji sa televizijskom ekipom Prve televizije i stručnim licima, izradili smo kratke filmove zasnovane na istinitim događajima, na teškim sudbinama dece i mladih koji su bili žrtve pedofilije, prinudnog rada, prinudne prostitucije, nasilja na internetu. Pokušali smo da dopremo do svesti dece i kroz edukativnu predstavu “Krivac je tamo negde”, koja je posle verzije na srpskom, doživela i adaptaciju na mađarskom jeziku. Zadovoljni smo onim što smo postigli, ali to je jedan početak, jedan mali korak. Naš cilj je da do kraja ove i u narednoj godini učinimo mnogo više za decu, za njihovu bezbednost.

Muzika je bila Tijanin život i jedno od najsnažnijih podsećanja na nju. Festival „Glas anđela" posvećen talentu koji je imala, na poseban način neguje sećanje na njen raskošni talenat kojim je unosila radost gde god da dođe.

- Nedavno smo održali treći festival, deca su pevala i dala nadu da muzika može da pomogne ovom društvu, da kultura može da bude jedno od sredstava u borbi protiv nasilja. A mi odrasli treba da damo sve od sebe da u toj borbi istrajemo – poručuju u Fondaciji Tijana Jurić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 17736

Povezane vesti

Povezane teme

tijana jurić

fondacija tijana jurić

glas anđela tijana jurić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.