• Pregleda: 3717

Potpisan Sporazum o poboljšanju bezbednosti dece

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Fondacija „Tijana Jurić“ potpisali su danas Sporazum o saradnji i zajedničkom delovanju na poboljšanju uslova za bezbednost dece i prevenciji nasilja nad decom.
Potpisan Sporazum o poboljšanju bezbednosti dece

Sporazum su potpisali resorni ministar Aleksandar Vulin i Igor Jurić, osnivač Fondacije.

Prema Vulinovim rečima, Fondacija “Tijana Jurić” je mnogo toga već učinila, pomogla je da prepoznamo gde su problemi, šta se dešava i već je radila na još nedovoljno poznatim oblicima pretnje za decu, kao što su društvene mreže, internet.

- Nijednom roditelju ne treba posebno objašnjavati zbog čega je potrebno da svi zajedno radimo na obezbeđivanju uslova da naša deca žive bezbednije i sigurnije. Ne treba govoriti koliko je potrebno na vreme prepoznati zlo i sprečiti ga – istakao je ministar Aleksandar Vulin. - Fondacija „Tijana Jurić“ je do sada puno uradila i pomogla da prepoznamo gde su problemi, ukazala na opasnosti koje vrebaju na internetu i društvenim mrežama, da ljusko zlo može da se pojavi i tamo gde ga ne očekujemo. Država ima svoje mehanizme da se bori, kao što su zakoni, institucije, službe i ljudi, ali to nije dovoljno. Čitavo društvo mora da se uključi u borbu i zaštitu naše dece. Ovo je način da se zajedno borimo i damo sve od sebe da svako naše dete bude bezbednije - možemo poboljšati zakone, ali su nam potrebne i linije za prijavu, pozorišne predstave, razne edukativne akcije...

Potpisivanjem sporazuma država je i zvanično prepoznala značaj aktivnosti kojima se bavi Fondacija „Tijana Jurić“, a to je poboljšanje uslova za bezbednost dece. Kako je rečeno Ministarstvo za rad pružiće podršku nastavku sprovođenja projekata fondacije kao što su predavanja i tribine, zatim borbe protiv pedofilije, trgovine decom, ljudima i seksualne eksploatacije i borbe protiv vršnjačkog nasilja.

- U nekim narednim periodima imamo ogromne planove i projekte koje bez države ne možemo da uradimo. Fondaciji je potrebnija tehnička, nego finansijska podrška i pomoć, a tu prvenstveno mislim na socijalne službe i kvalifikovane socijalne radnike, koji  će nam dati smernice na koji način treba da uđemo u škole i pristupimo radu sa decom – objašnjava Igor Jurić, dodajući da je tokom prošle godine u celoj Srbiji nestalo oko 700 dece. - Neke stvari nisu još dovoljno dobre u našoj zemlji i nadam se da ćemo uz državnih institucija, poput Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva rada i socijalne politike, neke stvari poboljšati. Bezbednost dece nije na zadovoljavajućem nivou, i zato radimo  mnogo toga da ukažemo da na to i roditeljima i državi. To obaveza  svih nas.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
zabrinuta mama Odgovori
"- Fondacija „Tijana Jurić“ je do sada puno uradila i pomogla da prepoznamo gde su problemi, ukazala na opasnosti koje vrebaju..." a da li su u svoj rad uključili i skretanje pažnje brižnim majkama da im ćerke od 15 godina nemaju šta tražiti same na ulici u 1 sat posle ponoći ???
Vera Odgovori
@zabrinutamama Kako Vas nije sramota...
Nika Odgovori
Tuga je da postoje ovave fonadacije,ali je svetlost u celoj prici ta da i vlast saradjuje sa njima u daljem resavanju ovog stranog problema.
as Odgovori
Vulketova faca dominira!
Albe Odgovori
Ovaj Vulin je sramota za ljudski rod. Pa zar treba neka fondacija da ukazuje na probleme ministarstvu jedne zemlje.Ministarstvo koje ima na hiljade zaposlenih "strucnih " kadrova i koje kosta na desetine miliona eura upravo one zbog kojih uopste i postoje.
miki Odgovori
Ministar Aleksandar Vulin i Igor Jurić,dva čoveka besprekorne prošlosti,čestitam,sada kada ste uzeli od države fond nadam se da će te se nekako i odužiti njoj,što ne bi ušli u politiku,pošto takvi pošteni ljudi su potrebni u politici.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.