• Pregleda: 6354

"Tijanin zakon" i "Amber Alert" najznačajniji rezultati Fondacije "Tijana Jurić"

Usvajanje "Tijaninog zakona" i članstvo u međunarodnom sistemu "AMBER Alert" najznačajniji su rezultati Fondacije „Tijana Jurić“ tokom 2015. godine, rečeno je na prijemu u Galeriji „Klein house“, organizovanom za predstavnike medijskih kuća. Prema rečima osnivača Fondacije, Igora Jurića, izmena člana 72. Zakona o policiji, predstavlja početak borbe za veću bezbednost.
"Tijanin zakon" i "Amber Alert" najznačajniji rezultati Fondacije "Tijana Jurić"

„Izmena dela Krivičnog zakonika, koji se odnosi na brže reagovanje policije i sistema, biće nešto za šta ću se zalagati u budućnosti. Takođe, jako smo ponosni na članstvo Fondacije u evropskoj organizaciji  „AMBER Alert“.  Posredstvom te organizacije želimo da uvedemo najbolje mehanizme za potragu u slučaju nestanka dece. Taj sistem obaveštavanja je u aktivan 12 evropskih zemalja  i pokazao se kao uspešan u 90 odsto slučajeva.  Sistem nije ni toliko skup, da ne može da se koristi u našoj zemlji.  On omogućava da se u momentu kada dete nestane, automatski  pokrene  policija i da sve državne institucije rade na tome da se npr. kao u Tijaninom slučaju, telefon locira, da se zatvore granični prelazi i blokira deo gde je dete poslednji put viđeno “, istakao je Igor Jurić.

Fondacija „Tijana Jurić“ je tokom godine održala i brojne edukacije, predavanja i predstave, a sve sa ciljem povećanja bezbednosti kod dece. Za učenike osnovnih i srednjih škola održano je 14 edukacija o bezbednosti dece na internetu „Tijana klik“, tri edukacije „Stop trgovini ljudima“, dva predavanja o bezbednosti dece u saradnji sa Vladom Arsićem, autorom knjige „Armagedon“. U toku novembra, Fondacija je dobila autorsko pravo za izvođenje predstave „Nasilje nema opravdanje“, Zijaha Sokolovića. Deo aktivnosti u borbi protiv nasilja, Fondacija je sprovodila i organizovanjem kulturnih sadržaja. U junu, u mestu Svetozar Miletić, je održan prvi po redu Festival „Glas anđela-Tijana Jurić“, na kome je organizovano takmičenje dece do 16 godina u etno pevanju, dok su u revijalnom delu nastupili Jelena Tomašević i Branislav Lečić.

Kako je najavio osnivač Igor Jurić, drugi Festival će biti održan, sledeće godine, u Bajmoku za koji je Tijana bila posebno vezana i gde žive njeni drugari. Tokom tri festivalska dana, biće izvedena predstava „Indigo“, u kojoj igraju glumci Branislav Lečić, Danica Maksimović i Marija Vicković, zatim će biti organizovano takmičenje u etno pevanju, a nastup će imati i poznati umetnici poput Mikija Manojlovića, Danice Krstić, Merime Njegomir, Alekse Jelića, Tijane Bogićević i Marka Robertsona.

Iako humanitarne akcije nemaju prioritet u radu, Fondacija „Tijana Jurić“ je prihodom od prodaje majci sa Tijaninim likom, u iznosu od oko 600.000 dinara, pomogla lečenje nekoliko obolele dece u našoj zemlji.

Savetnik za odnose sa javnošću Fondacije „Tijana Jurić“, Bojana Latinović, je istakla da će već početkom 2016. godine biti predstavljen redizajniran sajt tijana.rs, na kome će pored vesti i informacija o aktivnostima, biti dostupni i edukativni tekstovi o prevenciji različitih oblika nasilja.

„Sajt tijana.rs dobiće i svoj online shop, za koji sada već biramo predmete. Neki od njih imaće vezu sa onim što je Tijana bila. Prihodom od prodaje pokazaćemo društvenu odgovornost“, otkrila je Bojana Latinović.

Ona je najavila i pokretanje kampanje „Tijanin leptir“, koja će za cilj imati da ojača solidarnost među ljudima, te da pruži pomoć institucijama i pojedincima, koji rade i žive u teškim uslovima.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Bravo! Odgovori
Za svaku pohvalu! Hvala gosp.Juricu.

P.S. Tijana, Milica i mnoga druga deca nece biti zaboravljena a sa ovim zakonom ce sigurno biti mnogo dece spaseno i zlocin sprecen!
stormwatch Odgovori
Svaka cast gospodinu Juricu kako se stojicki i hrabro drzi, em protiv nepravde koja mu je ucinjena, em protiv onih debilno idiotskih medija koji su na onakav nacin propratili desavanja pre i posle obelodanjivanja sta se zaista dogodilo. Bog vas blagoslovio.
hej haj Odgovori
umesto da povecamo broj milicionera na ulicama i uvedemo preventivno pozornike po naseljima odpustaju se policajci .
suboticanin Odgovori
Hvala porodici Juric u ime svih nas i nase dece. Tesko je to za porodicu a hvala im sto su smogli snage da se bore za buducnost svih nas.
blablabla Odgovori
- Svaka cast!!! Iz jedne uzasne situacije proisteklo je nesto humano i plemenito, a lik Tijane postao je simbol zastite sve nase dece.
Vesko Odgovori
Zakon ce ostati uspomena na nasu Tijanu, a sprecice da se za buduce ugase zivoti mladih,
na isti ili slican nacin. Daj Boze da sto pre otkriju i privrede pravdi pocinioci surovih ubistava
mladih, ukljucujuci i slucaj nase Milice.
Za bezbedniju budućnost Odgovori
Hvala gospodinu Juriću,za bezbedniju i lepšu budućnost naše dece.
Branko Odgovori
Podrska!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.