Komentara: 8
Pregleda: 7651

"Tijanin zakon" i "Amber Alert" najznačajniji rezultati Fondacije "Tijana Jurić"

28.12.2015. u 01:00h
Izvor: Subotica.com
Usvajanje "Tijaninog zakona" i članstvo u međunarodnom sistemu "AMBER Alert" najznačajniji su rezultati Fondacije „Tijana Jurić“ tokom 2015. godine, rečeno je na prijemu u Galeriji „Klein house“, organizovanom za predstavnike medijskih kuća. Prema rečima osnivača Fondacije, Igora Jurića, izmena člana 72. Zakona o policiji, predstavlja početak borbe za veću bezbednost.
"Tijanin zakon" i "Amber Alert" najznačajniji rezultati Fondacije "Tijana Jurić"

„Izmena dela Krivičnog zakonika, koji se odnosi na brže reagovanje policije i sistema, biće nešto za šta ću se zalagati u budućnosti. Takođe, jako smo ponosni na članstvo Fondacije u evropskoj organizaciji  „AMBER Alert“.  Posredstvom te organizacije želimo da uvedemo najbolje mehanizme za potragu u slučaju nestanka dece. Taj sistem obaveštavanja je u aktivan 12 evropskih zemalja  i pokazao se kao uspešan u 90 odsto slučajeva.  Sistem nije ni toliko skup, da ne može da se koristi u našoj zemlji.  On omogućava da se u momentu kada dete nestane, automatski  pokrene  policija i da sve državne institucije rade na tome da se npr. kao u Tijaninom slučaju, telefon locira, da se zatvore granični prelazi i blokira deo gde je dete poslednji put viđeno “, istakao je Igor Jurić.

Fondacija „Tijana Jurić“ je tokom godine održala i brojne edukacije, predavanja i predstave, a sve sa ciljem povećanja bezbednosti kod dece. Za učenike osnovnih i srednjih škola održano je 14 edukacija o bezbednosti dece na internetu „Tijana klik“, tri edukacije „Stop trgovini ljudima“, dva predavanja o bezbednosti dece u saradnji sa Vladom Arsićem, autorom knjige „Armagedon“. U toku novembra, Fondacija je dobila autorsko pravo za izvođenje predstave „Nasilje nema opravdanje“, Zijaha Sokolovića. Deo aktivnosti u borbi protiv nasilja, Fondacija je sprovodila i organizovanjem kulturnih sadržaja. U junu, u mestu Svetozar Miletić, je održan prvi po redu Festival „Glas anđela-Tijana Jurić“, na kome je organizovano takmičenje dece do 16 godina u etno pevanju, dok su u revijalnom delu nastupili Jelena Tomašević i Branislav Lečić.

"Tijanin zakon" i "Amber Alert" najznačajniji rezultati Fondacije "Tijana Jurić"

Kako je najavio osnivač Igor Jurić, drugi Festival će biti održan, sledeće godine, u Bajmoku za koji je Tijana bila posebno vezana i gde žive njeni drugari. Tokom tri festivalska dana, biće izvedena predstava „Indigo“, u kojoj igraju glumci Branislav Lečić, Danica Maksimović i Marija Vicković, zatim će biti organizovano takmičenje u etno pevanju, a nastup će imati i poznati umetnici poput Mikija Manojlovića, Danice Krstić, Merime Njegomir, Alekse Jelića, Tijane Bogićević i Marka Robertsona.

Iako humanitarne akcije nemaju prioritet u radu, Fondacija „Tijana Jurić“ je prihodom od prodaje majci sa Tijaninim likom, u iznosu od oko 600.000 dinara, pomogla lečenje nekoliko obolele dece u našoj zemlji.

"Tijanin zakon" i "Amber Alert" najznačajniji rezultati Fondacije "Tijana Jurić"

Savetnik za odnose sa javnošću Fondacije „Tijana Jurić“, Bojana Latinović, je istakla da će već početkom 2016. godine biti predstavljen redizajniran sajt tijana.rs, na kome će pored vesti i informacija o aktivnostima, biti dostupni i edukativni tekstovi o prevenciji različitih oblika nasilja.

„Sajt tijana.rs dobiće i svoj online shop, za koji sada već biramo predmete. Neki od njih imaće vezu sa onim što je Tijana bila. Prihodom od prodaje pokazaćemo društvenu odgovornost“, otkrila je Bojana Latinović.

Ona je najavila i pokretanje kampanje „Tijanin leptir“, koja će za cilj imati da ojača solidarnost među ljudima, te da pruži pomoć institucijama i pojedincima, koji rade i žive u teškim uslovima.

Izvor: Subotica.com
Projekti i aktivnosti Fondacije "Tijana Jurić" Projekti i aktivnosti Fondacije "Tijana Jurić" Projekti i aktivnosti Fondacije "Tijana Jurić" Projekti i aktivnosti Fondacije "Tijana Jurić" Projekti i aktivnosti Fondacije "Tijana Jurić" Projekti i aktivnosti Fondacije "Tijana Jurić" Projekti i aktivnosti Fondacije "Tijana Jurić" Projekti i aktivnosti Fondacije "Tijana Jurić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 7651

Povezana vest

Povezane teme

tijana jurić

fondacija tijana jurić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.