Komentara: 7
Pregleda: 7760
Foto

Održana tribina posvećena bezbednosti mladih

02.03.2017. u 09:02h
Izvor: Subotica.com
Edukativna tribina "Ukradena bezbednost" održana je sinoć u amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici. Tribina je bila izuzetno posećena, tražilo se mesto više pa je veliki broj zainteresovanih ostao da stoji.
Održana tribina posvećena bezbednosti mladih

Na tribini su govorili osnivač Fondacije "Tijana Jurić", Igor Jurić, i autor emisija crne hronike, poznato TV lice, Mašan Lekić. Prisutni su bili u prilici da premijerno pogledaju spotove o radnom ropstvu, trgovini ljudima, pedofiliji na internetu i ostalim opasnostima, koje su za potrebe edukacija u školama nedavno izradile TV Prva i Fondacija Tijana Jurić.

Po rečima organizatora  osnovni cilj tribine je podizanje svesti javnosti o opasnostima savremenog društva kao što su trgovina ljudima, trgovina organima, seksualna i radna eksploatacija, dečija pornografija, pedofilija i digitalno nasilje. Namenjena je učenicima srednjih škola, mladim ljudima i roditeljima koji nemaju priliku da se često informišu o svim opasnostima koje decu vrebaju u školi, na ulici i na internetu.

Održana tribina posvećena bezbednosti mladih

Na početku tribine prisutne je pozdravila Nada Lukić, sekretar Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici, domaćina sinoćnjeg dešavanja.

- Velika nam je čast i zadovoljstvo da budemo domaćini ove tribine, obećavamo da ćemo u budućnosti praviti još ovakvih i sličnih. Bezbednost mladih je vrlo aktuelna tema i uvek će biti. Nasilje nikada ne može da se opravda i nadam se da će ovakve tribine biti vrlo poučne. - poručila je sekretar škole

Održana tribina posvećena bezbednosti mladih

U ime Gradske uprave par reči prisutnima je uputila i Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja, koja je u društvu Ilije Đukanovića (član GV zadužen za socijlan pitanja) pratila ovu posećenu tribinu.

- Bezbednost dece je problem svih nas i zato zajednički moramo da se borimo da naša deca budu bezbedna. Ja prva, kao majke devojčice od svega 18 meseci, zahvaljujem se Fondaciji" Tijana Jurić" koja svoji projketima i ovakvim tribinama nastoji da u što većoj meri edukuje kako decu tako i roditelje. Lokalna samouprava nastaviće da podržava ovakve projekte jer samo zajedno možemo da pobedimo i da naša deca i svi mi budemo bezbedni - rekla je Aleksić

Održana tribina posvećena bezbednosti mladih

Na tribini je bila prisutna i Svetlana Simendić, majka tragično preminule Milice Barašin, devojčice čije je svirepo ubistvo šokiralo region, a ni posle 7 godina ne zna se prava istina. Pozdravljajući njeno prisustvo Jurić je konstatovao da ona i njena porodica nisu još uvek dočekali pravdu i još jednom apelovao na državne organe da se pronađe ubica Milice. Apelu se pridružio i Mašan Lekić.

- Kao što znate mi smo u našoj emisiji obradili vašu priču, reprizirali smo je više puta i repriziraćemo je koliko god treba puta dok se taj zlikovac ne pronađe. - kratko je prokomentarisao Lekić

Najavljujući tribinu i premijeru kratkih igranih priloga Jurić se zahvalio svima koji su dali doprinos i pomogli da se ovakva dešavanja realizuju.

- U saradnji sa TV Prvom napravili smo više edukativnih spotova koje želimo da predstavimo pre svega mladima širom Srbije. Premijera je u Subotici, u gradu koji je baza fondacije i gledamo da svaki važan projekat koji realizujemo prvo ispromovišemo u našem gradu. Zahvaljujem se školi na izuzetnom dočeku, a siguran sam da će utisci posle same tribine biti još bolji - rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", uoči premijere edukativnih klipova

Jurić je takođe istakao da je važna uloga društvenih mreža i medija, navodeći nekoliko primera u kojima su ovi kanali komunikacije odigrali vrlo važnu ulogu i pomogli u traženju osoba, odnosno sprečavanju nekih težih posledica. Jedna od inicijativa na koje je Fondacija "Tijana Jurić" izuzetno ponosna je promena Zakona o policiji po kojem se potraga za nestalim licima započinje odmah po prijavi, a ne nakon 24, odnosno 48 časova kako je to ranije bio slučaj, navodeći da se time značajno povećavaju šanse za pozitivniji epilog.

I sâm sam korisnik društvenih mreža, one su moćne i mogu mnogo da pomognu u širenju informacija o nestalim osobama i nasilju, zato je vrlo važno da što pre reagujemo i da "šerujemo" - istakao je Jurić i pozvao sve građane da prijave bilo koju formu nasilja, odnosno da ne žmure pred istim, bez obzira da li se to dešava njima ili nekima iz njihovog neposrednog okruženja.

Održana tribina posvećena bezbednosti mladih

Fondacija "Tijana Jurić" ima gust raspored i veliki broj aktivnosti koje se sprovode širom Srbije, među njima će svakako biti i nastavak prikazivanja ovih video produkcija

- Mi smo vrlo aktivni, već sutra smo u Čantaviru, zatim idemo u Loznicu, prekjuče smo bili u Novom Pazaru. Jednostavno nema stajanja, ovo je jedna misija u kojoj svi mi kao društvo imamo veliku obavezu da jednu tešku situaciju u kojoj se naša deca nalaze pomaknemo sa mrtve tačke. - zaključio je Jurić

Održana tribina posvećena bezbednosti mladih

Poznato TV lice, Mašan Lekić, urednik popularne emisije "Dosije", već duže vreme sarađuje sa Fondacijom "Tijana Jurič" i ta saradnja će se svakako nastaviti u budućnosti. Jedan zajednički mini projekat su upravo i ovi edukativni klipovi za mlade.

- Igor i ja smo se upoznali nakon strašne tragedije koja je zadesila porodicu Jurić i već tada smo se dogovorili da pokušamo zajedno da se borimo da se takve stvari nikada ne ponove. Već smo snimili pet kratkih filmova koje ćemo prikazati deci širom Srbije i nadam se da ćemo na taj način uspeti da ukažemo na sve opasnosti koje vrbaju. Veoma nam je bitno da se ti filmovi vide i u osnovnim školama tako da su deca blagovremeno upozorena. - istakao je Lekić

Prezentujući individualno svaki video klip, odnosno priču i društvenu temu koja stoji u poruci mladima, Igor Jurić je kao prvi izabrao slučaj devojčice iz Sente koja je u potrazi za poslom u Londonu naišla na pogrešne ljude koji su je iskoristili, zlostavljali i koja je puom srećom uspela da se vrati kući, ali i dan danas ima žestoke psihičke traume i ožiljke koji će teško zarasti.

Održana tribina posvećena bezbednosti mladih

Održana tribina posvećena bezbednosti mladih

Nakon projekcije klipova veliki broj mladih zamišljeno je napustio amfiteatar, što je upravo i cilj ovakvih tribina, da se isti zapitaju i dobro razmisle kako da se ne nađu u takvoj situaciji, odnosno kako da se snađu ukoliko se već tako nešto desi.

U igranom projektu učestvovali su glumci subotičkog Narodnog pozorišta, a produkciju je u saradnji sa Fondacijom "Tijana Jurić" uradila TV Prva.

Izvor: Subotica.com
Tribina "Ukradena bezbednost" (gost Mašan Lekić, TV Prva) Tribina "Ukradena bezbednost" (gost Mašan Lekić, TV Prva) Tribina "Ukradena bezbednost" (gost Mašan Lekić, TV Prva) Tribina "Ukradena bezbednost" (gost Mašan Lekić, TV Prva) Tribina "Ukradena bezbednost" (gost Mašan Lekić, TV Prva) Tribina "Ukradena bezbednost" (gost Mašan Lekić, TV Prva) Tribina "Ukradena bezbednost" (gost Mašan Lekić, TV Prva) Tribina "Ukradena bezbednost" (gost Mašan Lekić, TV Prva)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 7
Pregleda: 7760

Povezana vest

Povezane teme

bezbednost subotica

bezbednost učenika

internet pedofil

bezbednost dece

psihičko nasilje

nasilje u školi

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

vršnjačko nasilje

porodično nasilje

tribina

nasilje

elektronsko nasilje

bezbednost građana

igor jurić

fondacija tijana jurić

seksualno nasilje

pedofilija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.