Komentara: 3
Pregleda: 2667

Ginekološki pregled neophodno obaviti bar jednom godišnje

23.01.2018. u 09:52h
Izvor: Subotica.com
Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje u Severno-bačkom okrugu tokom 2016. godine od raka grlića materice umrlo je 11 žena. Povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice lekari ističu da se skoro svaki slučaj ove maligne bolesti može sprečiti.
Ginekološki pregled neophodno obaviti bar jednom godišnje

Rak grlića materice najčešće pogađa žene u generativnom periodu i  predmenopauzi. U oko 95 ili čak 99 odsto slučajeva  raka glića materice prisutan je humani papiloma virus, a do danas je poznato preko 200 tipova ovog virusa.

- Ovi virusi su toliko rasprostranjeni da je većina odraslih ljudi, preko 70 odsto, nekada u svom životu imala HPV infekciju. Primarna infekcija HPV obično ne daje nikakve simptome i većina zdravih ljudi, koji imaju dobar imunološki odgovor, stvori antitela, “pobedi“ infekciju a da nije ni svesna da je bila zaražena. Kod mladih osoba, u 85 do 90 odsto slučajeva infekcija se povuče bez posledica. Najznačajniji faktori rizika za razvoj raka grlića matrice su: rano stupanje u seksualne odnose, česta promena partnera, partner koji ima veliki broj partnerki, nezaštićeni seksualni odnosi, česte infekcije, polno prenosive bolesti, sva stanja smanjenog imuniteta i duvanski dim - upozorila  je dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medice u Zavodu za javno zdravlje.

Ginekolozi ističu da je neophodno bar jednom godišnje obaviti  pregled, jer jednostavan i bezbolan PAPA test omogućava ginekologu da uoči promene na ćelijama grlića materice.

- PAPA Nikolau test je obavezan jednom godišnje kod žena od 25. do 65. godine ili najkasnije do tri godine od prvog stupanja u seksualne odnose. Papa Nikolau bris nam omogućava da vidimo kakve su promene na ćelijama grlića materice, ukoliko ih uopšte ima. Prema težini  promene se dele u pet grupa PAPA I I II označavaju normalan nalaz, odnosno ćelije su bez premalignih ili malignih promena.  PAPA III može označavati da postoji neka upala ili da postoje premaligne promene, koje ukoliko se ne leče mogu dovesti do raka grlića materice. PAPA IV označava dobro ograničen rak grlića materice a PAPA V je rak grlića materice sa metastazama. Za razliku od velikog broja malignih oboljenja kod kojih ni neznamo šta je uzročnik, kod raka grlića materice se zna da je uzročnik HPV infekcija, visoko onkogenim tipom. To je tip raka koji je 100 odsto izlečiv, kada se otkrije u ranoj fazi. Da bi se otkrio na vreme, bitno je da osoba jednom godišnje dođe na pregled kod ginekologa - istakla  je dr Vera Kovačević, specijalista ginekologije i akušerstva u Službi za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja.

Od jula prošle godine u Zavodu za javno zdravlje sprovodi se dijagnostika humanog papiloma virusa u ćelijama.

- Ovu dijagnostiku radimo na uput izabranog ginekologa, uz overenu zdravstvenu knjižicu. Nacionalni vodič za dijagnostiku i prevenciju raka grlića materice preporučuje da ukoliko ovaj test ne može da se uradi svima, da se radi uz PAPA test  svim ženama starijim od 35 godina. Dakle, HPV test ne isključuje primenu PAPA testa, kao ni drugih testova i analiza prema proceni ginekologa - rekla je dr Ljiljana Tršić, specijalista mikrobiologije u Zavodu za javno zdravlje.

Ukoliko se utvrdi da je prisutan rak grlića materice i u zavisnoti od toga u kojoj je fazi, žene se upućuju u Opštu bolnicu Subotica na lečenje. Lečenje podrazumeva određenu terapiju, operaciju i ili zračenje u zavisnosti od procene lekara specijalista.

- U Opštoj bolnici već dugi niz godina imamo vrsne ginekologe koji rade i edukovani su za sve vrste operacija, i malih i radikalnih. Imamo i onkološku komisiju, za ovaj region smo jako dobro organizovani i imamo savršenu saradnju sa Institutom u Sremskoj Kamenici. Želim da naglasim, da svaka HPV infekcija ne podrazumeva obolevanje nego ukoliko se poklopi još niz faktora možda dovesti do obolevanja. Za tako nešto je najaveći razlog pad imuniteta kod pacijenta. Kada se utvrdi da je prisutna HPV infekcija, kada kolege iz primarne zdravstvene zaštite izvrše dijagnostiku i upute kod ginekologa u bolnicu na dalju terapiju, to podrazumeva neku od procedura  elektrokauterizaciju,  ekscizije ili konizaciju.  Za sve smo to opremljeni i stručni i radimo to dugi niz godina - objasnio je dr Goran Mavrak, ginekolog Opšte bolnice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2667

Povezana vest

Povezane teme

rak grlića materice

ginekološki pregled

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.