Komentara: 0
Pregleda: 7879

Detekcija Humanog papiloma virusa - nova usluga Zavoda za javno zdravlje

10.07.2017. u 22:27h
Izvor: Subotica.com
U Zavodu za javno zdravlje uvedena je nova usluga iz oblasti kliničke mikrobiologije-PCR, koja omogućava detekciju Humanog papiloma virusa u urogenitalnim brisevima. Uz uput izabranog ginekologa, testiranje se radi na teret Rebubličkog fonda za zdravstveno osiguranje.
Detekcija Humanog papiloma virusa - nova usluga Zavoda za javno zdravlje

Pripreme za uvođenje ove usluge prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje, dr Morane Miković, započete su još 2014. godine, kada je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo omogućio nabavku PCR aparata.

- Ta oprema je zahtevala da se pripremi adekvatan prostor u našoj ustanovi i da se tek onda može staviti u funkciju. Tokom 2015. godine smo edukovali kadar, a nakon toga smo uputili zahtev Ministarstvu zdravlja da nam odobri uvođenje nove tehnologije. Tokom 2016. godine smo dobili tu saglasnost, još jednom smo unapredili znanje našeg kadra, kako lekarskog, tako i laborantskog i stupili u pregovore i kontakte sa izabranim lekarima i ginekolozima o daljoj saradnji. Početkom 2017. uputili smo inicijativu RFZO da nam omogući da realizujemo ovu zamisao, da se pruža ova dijagnostička metoda u svrhu unapređenja zdravstvene zaštite. Sa uslugom smo počeli od 1.jula i to sad funkcioniše - rekla je dr Morana Miković, direktorka Zavoda za javno zdravlje.

Na mesečnom nivou, na teret Rebubličkog fonda za zdravstveno osiguranje biće omogućeno testiranje 150 žena iz Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša, što će prema rečima pomoćnice Pokrajinskog sekretara za zdravstvo, dr Snežane Bojanić Stojić pružiti veliku mogućnost za unapređenje prevencije karcinoma grlića materice. Prema statistici, u Srbiji svakog dana od raka grlića materice obole četiri žene, a u 99.7 odsto slučajeva pronalaze se delovi HPV visokog kancerogenog rizika.

- Građanke celog okruga sada su u mogućnosti da rade mnogo više na prevenciji. Te aparate imaju i drugi regionalni zavodi za javno zdravlje u Vojvodini, ali samo subotički Zavod za javno zdravlje počinje da radi detekciju, kvantifikaciju i otkrivanje, baš za rak grlića materice značajnih humanih papiloma virusa. Iz tog razloga ovo je izazov za Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo da u svim regionalnim zavodima zaživi detekcija HPV, jer će to pomoći da prevencija, koja je najvažnija u ranom otkrivanju i sprečavanju raka grlića materice,  uvede jedan novi kulturološki obrazac ponašanja našeg stanovništva, na prvom mestu žena - ističe dr Snežana Bojanić Stojić, v.d. pomoćnika Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Humani papiloma virus je najčešća polno prenosiva bolest, jer se smatra da je preko 50 odsto seksualno aktivnih muškaraca i žena  nekada došlo u kontakt sa ovim virusom. Kod 80 do 90 odsto slučajeva u periodu od 18 meseci doći će do samoizlečenja, ali kod 10 do 20 odsto  organizam ne uspeva da pobedi infekciju.

- Takve osobe su kandidati da u periodu od 3 do 10 godina dođe do promena na ćelijama grlića materice, koje idu kroz stadijum I, II i III dok ne dođe do pojave karcinoma. Visokoonkogene tipove, ali i HPV niskog i srednjeg stepena rizika možemo otkriti pomoć  DNK testova, koji su predstavljeni. Oni su za nas od značaja zbog toga što ako nađemo da je osoba HPV pozitivna na visokoonkogeni tip, ona mora biti pod posebnim nadzorom jer kod nje jednog dana može doći do premalignih ili malignih promena na genitalnom traktu - kaže dr Vera Kovačević, ginekolog Doma zdravlja. - Rano stupanje u seksualne odnose, česta promena partnera, nizak socioekonomski status, pušenje, nedovoljno unošenje vitamina neki su od faktora koji mogu doprineti perzistiranju i pojavi HPV infekcije.

Sve žene, koje nemaju uput lekara, testiranje mogu obaviti po ceni od 4900 dinara, a rezultati testova se dobijaju za nedelju dana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 7879
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

karcinom

rak grlića materice

dnk analiza

humani papilom virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.