Komentara: 1
Pregleda: 2164

Preventivni pregledi umanjuju šanse za dijagnozu raka grlića materice

30.01.2018. u 14:02h
Izvor: Subotica.com
Povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, ginekolozi Doma zdravlja Subotica ukazali su na značaj primarne i sekundarne prevencije ove bolesti, te pozvali žene da zakažu preglede i da se redovno kontrolišu.
Preventivni pregledi umanjuju šanse za dijagnozu raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlica materice ove godine obeležava se pod sloganom "Stop karcinomu grlića materice", s ciljem da se stručnoj i opštoj javnosti ukaže na činjenicu da se ova bolest i dalje nalazi u samom vrhu među uzrocima obolevanja, a naročito umiranja žena u našoj zemlji.

Rak grlića materice se najčešće javlja u starosnoj dobi od 35 do 50 godine života, a prema rečima dr Tatjane Popović, ginekologa Doma zdravlja Subotica, klinička praksa je pokazala da i mlađe žene obolevaju od ove opake bolesti. 

- Bolest se razvija veoma sporo i u većini slučajeva, dok bolest pređe iz premalignog stadijuma u maligni stadijum, protekne od 8 do 10 godina. Važno je istaći da u fazi kada je bolest premaligna, nema nikakvih simptoma ili su oni potpuno zanemarljivi, te je baš u ovom periodu najbolje otkriti bolest, jer ukoliko se tada otkrije ona se u potpunosti može izlečiti. Međutim, ako bolest pređe u maligni stadijum, onda je neophodno kompleksno lečenje, koje zahteva operaciju i hemoterapiju - objasnila je dr Popović.

STATISTIKA - Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica za 2016. godinu, od svih karcinoma obolelo je ukupno 568 žena, dok je od karcinoma grlića materice obolelo 23 žene. Kada je reč o bolesti sa smrtnim ishodom, tokom 2016. godine od karcinoma umrlo je 278 žena, od čega 11 žena od karcinoma grlića materice.
Po obolevanju od ove opake bolesti, Srbija se nalazi na 4. mestu u Evropi, a kada je reč o smrtnom ishodu na visokom 3. mestu, odmah iza Rumunije i Moldavije.

Simptomi koji postaju primetni kada bolest već pređe u fazu karcinoma su krvarenje između dve menstruacije, prilikom seksualnog odnosa i neprijatan sekret. Međutim, dr Popović ističe da je najveći problem što se žene tek tada jave ginekologu, dok neke ne odlaze na preglede i do 10 godina.

- Testovi kojima se jednostavno otkriva premaligna promena su papanikolau test i kolposkopski pregled. Papanikolau test je potpuno bezbolan i veoma jednostavan, dok je kolposkopiju neophodno uraditi pri svakom preventivnom pregledu, kako bi se uočile i najmanje promene. Po pravilu, papanikolau test započinje da se radi kod mladih žena, tri godine nakon početka seksualnog odnosa, a najkasnije do 21 godine života, dok je tokom života test potrebno uraditi bar jednom godišnje - napomenula je dr Popović.

Sekundarna prevencija raka grlića materice odnosi se na skrining, koji je u našoj zemlji već započeo, a u toku ove godine očekuje se da počne i u subotičkom Domu zdravlja, kao i na imunizaciju HPV vakcinom.

- HPV vakcine na našem tržištu još uvek nema u zvaničnoj formi, odnosno vakcina služi samo kao preporuka da se da devojčicama od 9 i devojkama do 26 godine života. U pitanju je četvorovalentna ili devetovalentna vakcina, koja štiti od Human papilloma virusa, koji se smatra direktnim uzročnikom raka grlića materice, čiji najopasniji tipovi su 11, 16, 31, 33 i 45. U ovoj nedelji prevencije, preporuka svim ženama je da razmisle o tome, vode računa o sebi i zakažu preventivni pregled kod ginekologa i da to urade bar jednom godišnje, kako bi najpre pomogle sebi, a potom i svojoj porodici i društvu uopšte - poručila je dr Popović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2164

Povezana vest

Povezane teme

dom zdravlja subotica

rak grlića materice

nedelja prevencije raka grlića materice

ginekološki pregled

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.