Komentara: 37
Pregleda: 5615

Geodete od ponedeljka u štrajku

20.10.2012. u 20:37h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Predsednik sindikata zaposlenih u subotičkom katastru najavio je stupanje zaposlenih u štrajk u ponedeljak, zbog smanjenja plata za 30 odsto nakon primene seta finansijskih zakona koji su usvojeni krajem septembra.
Geodete od ponedeljka u štrajku

U petak smo najavili da postoji mogućnost da Subotičke geodete stupe u štrajk zbog, kako navode, smanjenja plata za 30 odsto nakon primene seta finansijskih zakona koji su usvojeni krajem septembra - to je sada već izvesno i potvrđeno, od ponedeljka zvanično su u štrajku!

Predsednik sindikata Nedeljko Ćulumović za Radio Suboticu je izjavio da zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu, kojem pripada i Služba za katastar nepokretnosti Subotice, u gradovima i opštinama širom Srbije zahteve neće primati, rešavati i izdavati za vreme štrajka.

Zaposleni traže isplatu septembarskih primanja na nivou prethodnog meseca, kao i trajno rešavanje položaja i statusa zaposlenih u celini.

Primenom seta pomenutih zakona, prosečna zarada radnika sa srednjom stručnom spremom od 40.000, umanjena je za 10.000 dinara.

Sindikat komunalaca grada Subotica takođe nije zadovoljan Zakonom o utvrđivanju maksimalnih zarada u javnom sektoru jer se, kako oni smatraju, zakon kosi sa drugim zakonima i ide u korist samo onima čije su plate u ovim preduzećima i ovako velike, dok će radnicima srednjeg kadra, u zavisnosti od stručne spreme, plate biti smanjene od 20 do 40 odsto.

Kako Radio Subotica saznaje, predstavnici subotičkih javnih i javno-komunalnih preduzeća početkom naredne nedelje trebalo bi da se sastanu sa gradonačelnikom Modestom Dulićem, gde će biti formulisani zajednički stavovi u vezi s pomenutim zakonima, a koji će biti prosleđeni Vladi i Skupštini Srbije.

Sindikati javnih komunalnih preduzeća zatražili su danas da se ta preduzeća izuzmu od primene Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru upozoravajući da on umanjuje stečena prava radnika u preduzećima koja nisu korisnici budžeta.

Prema njihovoj oceni, to je suprotno Ustavu Srbije i Zakonu o budžetskom sistemu.

Taj zakon, kako je navedeno, pogađa najniže i najugroženije kategorije zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima, koji nisu korisnici budžeta - spremačice, kurire, kafe kuvarice, vozače, portire, administratine radnike.

Njegovom primenom, kako tvrde, zarade tih kategorija radnika umanjuju se i do 40 odsto, a mnogima bi mesečna zarada već u oktobru bila smanjena na 18.444 dinara, što je manje od minimalne zarade garantovane Zakonom o radu.

Sindikati javnih komunalnih preduzeća najavili su totalnu obustavu rada u svim komunalnim preduzećima na teritoriji Srbije ukoliko se ne prihvati njihov zahtev.

Kako se dodaje u saopštenju, ograničavanje najviših zarada u javnom sektoru je opravdano, ali primena zakona koji umanjuje zarade radnicima koje su i ovako nedovoljne za život nije prihvatljiva.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 5615

Povezane vesti

Povezane teme

geodetski zavod

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.