Komentara: 3
Pregleda: 5652
Foto

Film "Na duši i telu" otvara 24. Festival evropskog filma Palić

13.07.2017. u 14:41h > 15:34
Izvor: Subotica.com
Dvadeset i četvrto izdanje Festivala evropskog filma Palić počinje u subotu, 15. jula, na Letnjoj pozornici na Paliću, a Festival će otvoriti film "Na duši i telu", dobitnik Zlatnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu.
Film "Na duši i telu" otvara 24. Festival evropskog filma Palić

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica, izjavio je da su, uprkos smanjenom budžetu, uspeli da organizuju ozbiljan, sadržajan i kvalitetan festival, sa mnogo gostiju i pratećih sadržaja.  

- Festival će ugostiti preko 80 glumaca, reditelja i filmskih producenata, ali i predstavnike organizacija, sa kojima smo sarađivali, što je za budućnost Festivala veoma važno, jer na taj način možemo da ga unapređujemo i obogaćujemo novim sadržajima - rekao je Tatić na konferenciji za medije.

Glavni takmičarski program 24. Festivala evropskog filma Palić predstaviće, od 15. do 21. jula, 10 filmskih ostvarenja, koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima i privukla pažnju publike širom Evrope, kao i dva filma van konkurencije.

Film "Na duši i telu" otvara 24. Festival evropskog filma Palić

- Takmičarski program "Paralele i sudari", ove godine činiće 10 filmova, i čini mi se da smo napravili dobar presek istočnoevropske kinematografije, pošto se veoma retko filmovi iz Češke, Slovačke, Rumunije i Mađarske, što je veoma čudno jer je to možda jedna od značajnijih kinematografija u Evropi, mogu videti u bioskopima - rekao je Petar Mitrić, selektor Festivala.

Program će otvoriti, van konkurencije, dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu, mađarska ljubavna priča "Na duši i telu" rediteljke Ilidike Enjedi.

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala, osvrnuo se još jednom na neočekivanu odluku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, koji je ove godine smanjio sredstva za Festival.

Film "Na duši i telu" otvara 24. Festival evropskog filma Palić

- Voleo bih da neki od predstavnika Pokrajinskog sekretarijata, kojima smo uputili poziv, dođu i vide šta su odlučili da dovedu u pitanje, svojim potpuno iracionalnim ponašanjem, za koje ne mogu da pronađem ni jedan strateški, sistemski ili bilo kakav drugi razlog. Ipak, nakon 23 izdanja, ovogodišnji Festival doneće najkvalitetnije filmove iz savremene evropske produkcije. Kada kažem najkvalitetnije, mislim na to da smo uspeli da privučemo filmove koji su se doskora takmičili i premijerno prikazivali, kako na Berlinskom festivalu, tako i na Kanskom, i da smo uspeli da napravimo pažljiv izbor naslova koji predstavljaju nove umetničke tendencije, ali i naslova koji dobro komuniciraju sa publikom - rekao je Mogorović.

Publika će tokom trajanja Festivala imati priliku da uživa u filmovima kao što su "Bez ljubavi", ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva, koji je ove godine u Kanu dobio nagradu žirija. Zatim, u filmu mađarskog reditelja Kornela Mundrucua "Jupiterov mesec", koji će takođe biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu. "Jupiterov mesec" prati Ariana, izbeglicu iz Sirije, koji zajedno sa svojim ocem i još mnogo drugih napaćenih duša, pokušava da pređe preko Srbije u Mađarsku.

Kako je hrvatska kinematografija u fokusu ovogodišnjeg Festivala, "Kratki izlet" hrvatskog reditelja Igora Bezinovića predstavlja zanimljiv hibrid dokumentarnog filma i fikcije. Ovaj film je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem, 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a u Srbiji će biti premijerno prikazan upravo na Paliću.

Film "Na duši i telu" otvara 24. Festival evropskog filma Palić

Od debitantskih filmova biće prikazan "Axolotl Overkill", nemačke rediteljke Helen Hegeman, koji je prikazan u zvaničnoj selekciji ovodišnjeg Sandensa, gde je dobio nagradu za najbolju fotografiju.

"Tragom kostiju" poljske rediteljke Agnieszka Holland, zanimljiva je priča o starijoj ženi koja je ubeđena da je rešila niz misterioznih zločina. Film je dobio ove godine Srebrnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu za film "koji otvara nove perspektive". U okviru takmičarskog programa biće prikazana i ljubavna drama rumunskog reditelja Kalina Petera Necera, "Ana, ljubavi moja", koja je takođe dobila Srebrnog medveda, ali za montažu.

Film "Na duši i telu" otvara 24. Festival evropskog filma Palić

U najlepšem bioskopu pod vedrim nebom, Letnjoj pozornici, biće prikazan i novi film ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice, "Nežna žena", kao i film "Park" o grupi dečaka, koja luta po ruševinama Olimpijskog sela u Atini igrajući uvrnutu verziju Olimpijskih igara.

Program će 21. jula zatvoriti, van konkurencije, film Bojana Vuletića "Rekvijem za gospođu J.", sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, koji je premijerno prikazan ove godine u Berlinu.

Film "Na duši i telu" otvara 24. Festival evropskog filma Palić

Žiri koji će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade "Zlatni toranj" za najbolji film i "Palićki toranj" za najbolju režiju, čini će Kristi Puju, jedan od najznačajnijih reditelja novog rumuskog filma, naš poznati glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

Cena ulaznice za dva filma na Letnjoj pozornici je 300 dinara, za program "Paralele i sudari" iznosi 200 dinara, dok je ulaz na sve ostale programe slobodan.

Više detalja o programu, satnici, kao i lokacijama na kojima se održava Festival, možete pronaći na njihovom zvaničnom sajtu.

Izvor: Subotica.com
Najava 24. Festivala evropskog filma "Palić" Najava 24. Festivala evropskog filma "Palić" Najava 24. Festivala evropskog filma "Palić" Najava 24. Festivala evropskog filma "Palić" Najava 24. Festivala evropskog filma "Palić" Najava 24. Festivala evropskog filma "Palić" Najava 24. Festivala evropskog filma "Palić" Najava 24. Festivala evropskog filma "Palić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 5652

Povezane vesti

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

miroslav mogorović

petar mitrić

ilija tatić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.