Komentara: 0
Pregleda: 3942

Slavko Štimac dobitnik priznanja "Aleksandar Lifka", Nikola Đuričko u žiriju Palićkog festivala

23.06.2017. u 13:40h
Izvor: Subotica.com
Na 24. Festivalu evropskog filma Palić publika će imati priliku da pogleda 80 filmova u 11 sekcija. Festival će biti održan od 15. do 21. jula, na više lokacija u Subotici i kraj jezera Palić. Nagradu "Aleksandar Lifka" ove godine primiće slavni srpski glumac Slavko Štimac.
Slavko Štimac dobitnik priznanja "Aleksandar Lifka", Nikola Đuričko u žiriju Palićkog festivala

Program 24. Festivala evropskog filma Palić zadržaće visok kvalitet i prikazati oko 80 filmova u 11 selekcija, ali će, zbog smanjenog budžeta, izostati neki prateći sadržaji, saopštili su juče na konferenciji za medije čelnici ove filmske manifestacije.

Predsednica Saveta Festivala, Mira Banjac, istakla je da, i pored problema s novcem, za Festival na Paliću ne važi izreka "koliko para, toliko muzike".

- U ovoj stisci, koju delimo sa društvom u kojem postojimo, uspeli smo da održimo kvalitet, a to je oduvek i bila suština Palićkog festivala. Naša poruka je da iza svega što se dogodi stoje ljudi, sa svojim entuzijazmom, sa verom da ne može sve da propadne i da nije sve u novcu, nego je u svesti. Poručujem ljudima koji imaju svest da razmisle kuda ide naša kultura. Mi se radujemo našem Festivalu, mi ga negujemo i nećemo se zaustaviti, bar ne ove godine - istakla je Banjac.

Slavko Štimac dobitnik priznanja "Aleksandar Lifka", Nikola Đuričko u žiriju Palićkog festivala

Programski direktor, Miroslav Mogorović, izjavio je da je zajedno sa Otvorenim univerzitetom, kao izvršnim producentom, pronašao rešenje između onoga što čini Festival i mogućnosti koje pruža ovogodišnji budžet. Dodao je da je naslovima izuzetno zadovoljan, jer će na Festivalu biti prikazani filmovi iz Berlina i Kana, navodeći ostvarenja Andreja Zvjaginceva, Sergeja Loznice, Kornela Mundrucua, kako i filmove iz Gruzije, Italije i drugih država.

Selektor Petar Mitrić istakao je da je za Festival evropskog filma karakteristično, ne samo da prikazuje poznate, već i da otkriva nove autore, te je od deset filmova iz programa "Parelele i sudari", posvećenog istočnoevropskim autorima i temama, izdvojio estonski film "Novembar", nagrađen na Trajbeki i "Poslednju porodicu" sa Sandensa, o čudnoj porodici poljskog slikara.

Selekcija "Mladi duh Evrope" ove godine daje poseban pogled na film i globalni svet, sa temom migrantske krize, te zalazi u daleke predele Čilea i Afrike, a Mitrić je posebno pomenuo film "Stranac u raju". Takođe, skrenuo je pažnju i na program "Kinematografija u fokusu", posvećen hrvatskom filmu, i ocenio da je Hrvatska u poslednje vreme postala primer kako treba urediti nacionalnu kinematografiju.

Slavko Štimac dobitnik priznanja "Aleksandar Lifka", Nikola Đuričko u žiriju Palićkog festivala

Član Saveta Festivala, Branislav Lečić, ocenio je da je Festival dokazao svojim trajanjem jedinstvenost, posebnost i kvalitet.

- Svako ko ozbiljno voli film i zna šta on znači za kulturu, ne samo naše zemlje, nego i regiona i Evrope, zna da je dragoceno pratiti ono što se dešava na Festivalu. On je presek filmskog stvaralaštva, ali i preokupacija autora oko tema koje su društvene i umetničke - naglasio je Lečić i dodao da je situacija za kulturu vrlo teška i da su prioriteti dovedeni u pitanje.

Direktor Festivala, Radoslav Zelenović, još jednom se osvrnuo na to što je Pokrajinski sekretarijat za kulturu ove godine dao samo milion dinara za Festival, u odnosu na šest miliona 2015. i tri miliona 2016. godine. Zbog toga će, kako je rekao, posle 106 filmova koliko je bilo lane, ovog leta biti 80 filmova. Izostaće program "Klasici na trgu", jer nema novca za iznajmljivanje DCP projektora, kao i Festivalske novine, a biće i manje gostiju.

Glavni program imaće 12, umesto 14 filmova. Od 21 čas prikazivaće se dosadašnji i budući dobitnici festivalskih nagrada, a od 23 časa filmovi koji su orijentisani više ka publici.

Nagradu "Aleksandar Lifka" ove godine primiće slavni srpski glumac Slavko Štimac, a ime inostranog dobitnika biće objavljeno naknadno. Nagrada "Underground Spirit" biće dodeljena francuskom reditelju Bertran Mandiko, a ove godine će, kao i prošlog leta, biti dodeljena nagrada publike "Gorki list Award".

Zvanične festivalske nagrade dodeliće žiti, u čijem sastavu će biti srpski glumac Nikola Đuričko, belgijski reditelj Gus van der Berger, hrvatska glumica Tihana Lazović, festivalska direktorka iz Kopenhagena Tina Fišer, a ime petog člana biće objavljeno naknadno.

Glavni takmičarski program i ove godine biće prikazan u bioskopu pod vedrim nebom, Letnjoj pozornici, koja prima 1.200 posetilaca.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3942

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

european film festival palic

miroslav mogorović

petar mitrić

radoslav zelenović

mira banjac

branislav lečić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.