Komentara: 4
Pregleda: 5927
Foto

Počeo 24. Festival evropskog filma na Paliću

16.07.2017. u 12:09h
Izvor: Subotica.com
Počeo 24. Festival evropskog filma na Paliću

Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka“, za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji našem proslavljenom glumcu Slavku Štimcu i projekcijom filma „Na duši i telu“, mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, dobitnik Zlatnog medveda na Berlinalu, sinoć je na Letnjoj pozornici počeo 24. Festival evropskog filma.

- Mislio sam da neću biti uzbuđen, ali se osećam kao da imam malu tremu jer mi je velika čast da dobijen nagradu koja nosi ime jednog od pionira svetske kinematografije, a Subotičani su imali čast da bude njihov sugrađanin. A kinematografija je moj život, ja sam odrastao sa njom a i ljudi koji su odlučili da mi je daju su profesionalno vezani za ovaj posao, što mi čini dodatnu čast – poručio je sinoć Slavko Štimac.

Počeo 24. Festival evropskog filma na Paliću

Počeo 24. Festival evropskog filma na Paliću

Nagradu za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji našem proslavljenom glumcu uručila je Mira Banjac, predsednica Saveta FEF, i sa puno emocija podsetila na Štimcev filmski put i brojne zajedničke uloge, u kojima mu je ona često igrala majku.

- Godine su mi dozvolile da budem svedok tvog puta i moje zadovoljstvo je ogromno. Tvoj put je umetnički otvoren pa putuj njime – dodala je Mira Banjac.

Pored Štimca, laureat „Lifke“ je engleski reditelj Kristof Hempton, kome će priznanje biti dodeljeno u petak, na svečanom zatvaranju festivala.

U ime Grada Subotica publiku na Letnjoj pozorinici pozdravila je Timea Horvat, zamenica gradonačelnika, koja je istakla koliko se grad ponosi što ima jedan ovakav festival.

Počeo 24. Festival evropskog filma na Paliću

- Od 2003. godine festival na Paliću ima status evropskog festivala i od tada beleži stalan uspon i sigurno predstavlja najznačajnije odredište filmskih susreta u regionu. Za nas Subotičane one je posebno značajna, ne samo zbog činjenice da je utemeljio evropske kulturne vrednosti, nego iz zbog toga što su filmski susreti mesto uz koje smo odrastali, družili se i učili pravim umetničkim vrednostima – podsetila je Timea Horvat. - S obzirom da je glavni takmičarski program posvećen ostvarenjima koja se bave sudbinom evropskog čoveka, ukazujući na svu lepotu i važnost različitosti, Subotica simbolično oslikava baš taj prostor – lepotu i važnost različitosti. Bez obzira na razne poteškoće, Grad Subotica podržava ovu manifestaciju sa namerom da obezbedimo adekvatne uslove za prezentaciju evropskih filmskih vrednosti, jer ono što je ostalu uprkos svemu je kvalitet ostvarenja, a on nikada nije dolazio u pitanje. Palićki festival je više od filmskog festivala, to je i muzika i turizam i međuregionalna saradnja, simbol našeg grada.

Počeo 24. Festival evropskog filma na Paliću

Posle ceremonije otvaranja, publika je imala priliku da uživa u filmu „Na duši i telu“, neobičnoj ljubavnoj priči između dve introvertne osobe.

DANAS NA FESTIVALU

U okviru Takmičarskog programa večeras će na Letnjoj pozornici biti prikazani filmovi „Jupiterov mesec“, reditelja Kornela Mundruca, koji govori o temi izbeglica u Mađarskoj, koje vlada, policija pa i većina stanovništva otvoreno odbija da primi, i „Kratki izlet“ hrvatskog reditelja Igora Bezinovića, o traganju za jednim manastirom u Istri.

Počeo 24. Festival evropskog filma na Paliću

Na Velikoj terasi na Paliću u 19 časova biće upriličen razgovor sa Slavkom Štimcem, laureatom „Lifke“.

U Art bioskopu „Lifka“ film „Građanin“ u 16.30 otvara program „Novi mađarski film“, dok u 18.30 filmom „Ustav Republike Hrvatske“ počinje program „Hrvatska u fokusu“.

U bioskopu na Otvorenom univerzitetu u 16.30 počinje program „Paralele i sudari“ i to filmom „Ne gledaj mi u tanjir“ Hane Jušić, a dva sata kasnije na istom mestu biće prikazan film „Baka na ledu“ reditelja Bohdana Slame.

Izvor: Subotica.com

Koktel povodom otvaranja 24. Festivala evropskog filma Palić

Koktel povodom otvaranja 24. Festivala evropskog filma Palić Koktel povodom otvaranja 24. Festivala evropskog filma Palić Koktel povodom otvaranja 24. Festivala evropskog filma Palić Koktel povodom otvaranja 24. Festivala evropskog filma Palić Koktel povodom otvaranja 24. Festivala evropskog filma Palić Koktel povodom otvaranja 24. Festivala evropskog filma Palić Koktel povodom otvaranja 24. Festivala evropskog filma Palić Koktel povodom otvaranja 24. Festivala evropskog filma Palić
Pogledaj ostale fotografije

Otvaranje 24. Festivala evropskog filma Palić

Otvaranje 24. Festivala evropskog filma Palić Otvaranje 24. Festivala evropskog filma Palić Otvaranje 24. Festivala evropskog filma Palić Otvaranje 24. Festivala evropskog filma Palić Otvaranje 24. Festivala evropskog filma Palić Otvaranje 24. Festivala evropskog filma Palić Otvaranje 24. Festivala evropskog filma Palić Otvaranje 24. Festivala evropskog filma Palić
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 5927

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

letnja pozornica

mira banjac

svečano otvaranje

slavko štimac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.