Komentara: 4
Pregleda: 5960

Fabrika vode 2 jedino trajno rešenje za kvalitetnu vodu

01.03.2016. u 15:17h
Izvor: TV Subotica
Fabrika vode 2 jedino trajno rešenje za kvalitetnu vodu

Poznato je da je voda u Vojvodini najlošijeg kvaliteta u Srbiji, a muku muče građani mnogih vojvođanskih gradova kao što su Zrenjanin, Kikinda, Inđija. Najlošija voda je, prema oceni stručnjaka u Banatskom okrugu.

Nadležni u Subotici kažu da 85 odsto naših sugrađana ima sreću da pije jednu od najkvalitetnijih voda u pokrajini, ali problem predstavljau prigradska naselja koja se snabdevaju sa Vodozahvata 2 i kojima je dostupna samo neprerađena voda koju u najvećem procentu karakteriše hemijska neispravnost.  Međutim, izgradnjom Fabrike vode 2, ovaj problem će biti u potpunosti rešen i  svi na teritoriji Grada imaće dostupnu prerađenu vodu koja zadovoljava sve propisane standarde.

Voda se svakodnevno kontroliše, a kvalitet je zadovoljavajući, kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“. Radi se preventivna dezinfekcija hlorom, kojom se postiže dobra mikrobiološka ispravnost

„Što se tiče hemijskih parametara, voda je dobrog kvaliteta. Ukoliko se, što je i neminovno da se tu i tamo pojavljuje usled cepanja biofilma neka organoleptička promena, znači talog, žuto obojenje, onda se rade preventivna ispiranja vodovodne mreže na hidrantima i na taj način se kvalitet vode drži u dobrom stanju“ objašnjava Renata Radulović Novak, rukovodilac laboratorije za ispitivanje vode.

Monitoring i superanalizu subotičke vode vrši i Zavod za javno zdravlje.  Prema njihovim podacima, u 2015. godini zabeleženo je izrazito poboljšanje mikrobiološkog statusa, a fizičko – hemijska neispravnost vode nije se značajnije menjala poslednjih godina.

- „U 2015. taj broj je iznosio 9,9 odsto mikrobiološke neispravnosti. Ono što je ohrabrujuće u svemu tome, jeste što smo u 96 odsto slučajeva zabeležili samo prisustvo aerobnih mezofilnih bakterija koje same po sebi nemaju neki zdravstveni značaj, nego govore o čistoći tog distributivnog sistema, odnosno o uspešnosti dezinfekcije, te je potrebna reakcija Vodovoda. Što se tiče fizičko – hemijske neispravnosti ona se 2015. nije značajnije menjala. Kada je u pitanju gradski Vodovod tu je negde oko 20 do 25 odsto, a što se tiče seoskih vodovoda tu je situacija značajno lošija jer tu nema nikakve prerade vode tako da je preko 80 odsto fizičko – hemijske neispravnosti“ - napominje dr Zorica Mamužić Kukić, rukovodilac Odeljenja higijene ZZJZ.

U Subotici se voda crpi iz dubokih vodonosnih slojeva i karakteriše je visoka koncentracija gvožđa, amonijaka, kao i arsena, koja može da se ukloni jedino fabričkom preradom. Tehnologija kojom se arsen skida iz vode, a koji je i naopasniji po čovekovo zdravlje, je veoma zahtevna.

- „Umanjenje koncentracije arsena ispod zakonski limitiranih vrednosti, a to je trenutno 10 mikrograma po litri, i mi zapravo distribuiramo tako prerađenu vodu, znači ispod 10 mikrograma. To važi za distributivnu mrežu koja se snabdeva preađenom vodom. Sa vodozahvata 2 se distribuira još uvek sirova voda, koja se preventivno hloriše, tako da se štiti od eventualne mikrobiloške kontaminacije. Kada se izgradi Fabrika vode 2, i Palić, Mali i Veliki Radanovac snabdevaće se prerađenom vodom“ - kaže Renata Radulović Novak.

Fabrika vode 1 izgrađena je 1990. godine i pokriva većinu grada. U toku je tender za izgradnju Fabrike vode 2, a nadležni očekuju da se sa izgradnjom počne već krajem ove ili početkom sledeće godine. Na taj način obezbediće se prečišćena voda na kompletnoj teritorji Grada Subotice. Kada su u pitanju bunari koje ljudi imaju u svojim domaćinstvima, u onima koji su iskopani plitko, ne beleži se prisustvo arsena.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 5960

Povezane vesti

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

uvođenje kanalizacije i vodovoda

voda za piće

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

fabrika vode

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.