• Pregleda: 3832

Fabrika vode na “Vodozahvatu 2” omogućiće kvalitetniju pijaću vodu za meštane Subotice, Radanovca i Palića

Fabrika vode na “Vodozahvatu 2” omogućiće kvalitetniju pijaću vodu za meštane Subotice, Radanovca i Palića

Žitelji Palića, Radanovca i dela Subotice trenutno piju “sirovu” vodu, u kojoj se nalaze gvožđe, amonijak i arsen. Da bi prisustvo tih štetnih primesa bilo smanjeno na dozvoljeni nivo, gradi se "Fabrika vode", koja će početi s radom na proleće 2020. godine.

- Biće smanjen nivo arsena, gvožđa i amonijaka na one vrednosti koje predviđa zakon za pijaću vodu - kaže Čaba Šanta, direktor investicija u JKP “Vodovod i kanalizacija” u Subotici.

Žitelji Radanovca i Palića trenutno piju “sirovu” vodu, bez tretmana, u kojoj se nalazi gvožđe, amonijak i arsen. Probni rad fabrike koja će ih ubuduće snabdevati zdravom pijaćom vodom zavisiće od rezultata laboratorijskih analiza koje će izvršiti Zavod za javno zdravlje, a saglasnost će izdati Ministarstvo zdravlja.

- I u samom pravilniku, za manja naselja dozvoljeno je prisustvo veće količine amonijaka nego za grad. Jedino u naselju Čantavir podzemna voda je kvalitetnija te u njoj arsen nije ni prisutan već samo primesa gvožđa, a i ona će, kada fabrika vode počne s radom, biti “svedena” u dozvoljene granice - objašnjava Šanta

Novo postrojenje za preradu vode imaće kapacitet od 80 litara u sekundi, što je pet puta manje nego što ima već postojeća Fabrika vode u Subotici. Imaće rezervoar s vodom zapremine 2.500 metara kubnih, kao i pumpne stanice visokog pritiska koje zadovoljavaju projektovani kapacitet od 200 litara u sekundi.

Fabrika vode na “Vodozahvatu 2” gradi se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, vrednog 5,5 miliona evra. Rok za završetak radova je mart 2020. godine, a odavde će pitkom vodom biti snabdevan deo Subotice, Palić i Radanovac.

Izvor: RTV

povezane teme

9
fanfan Odgovori
Ima li neka mapa sa ulicama koje će biti "pogođene" ovim? To bi bilo lepo da ima..
Nada Odgovori
Da li se planira i prikljucenje MZ NOVI GRAD,vodu koristimo kao tehnicku,jer i pored ispiranja smrad je nepodnosljiv?!
lalo Odgovori
jako zanimljiva kombinacija, cena vode je kao da nam kroz cevi tece limunada ili cedjena narandza, dizete cene opet uzimate kredite za izgradnju koje placa narod, i onda jos gradjane zavrcete sa cenom a mi smo sami to sve platili, bas Vam je matematika svaka cast, samo je problem dok to narod ne skonta, al kad skonta ond stizu grablje i motika ...
zoltron Odgovori
Cekajte malo, znaci mi sa Radanovca smo do sada pili neispravnu vodu? Zato to nije ranije bilo receno da se zastite ljudi?
S2 Odgovori
Ako znamo da je lokacija sadašnjeg (i budućeg) postrojenja Vodozahvata II pored Goranskog rasadnika iza fabrike Sever, nije teško ni laiku da pogodi gde će najpre stići obrađena voda sa ovog izvorišta. To je, u prvom redu, Novi Grad koji i sada ima najviše sirovu vodu sa ovog izvorišta. Potom sledi Mali Radanovac i istočni deo Kertvaroša (od Banijske prema ulici Partizanskih Baza). Jedan bunar sa ovog izvorišta daje vodu Velikom Radanovcu i delu Palića, ali nisam upoznat da li će i taj deo snabdevanja sa VZ II ići preko novog postrojenja. Detaljan spisak po ulicama nije moguće napraviti jer mešanje vode sa oba gradska izvorišta je neujednačeno, zavisno od trenutne potrošnje vode i mrežnog pritiska u pojedinim delovima mreže.
Dok Odgovori
Znači da kvalitet vode trenutno ne odgovara pijaćoj... Da li je cena vode odredjena za pijaću ili neku drugu - sirovu ili tehničku vodu?
S2 Odgovori
Zoltron i Dok, kvalitet vode je i do sada ODGOVARAO našem pravilniku o kvalitetu vode za piće, koji je, donedavno bio čak i strožiji od onog koji važi za Evropsku uniju. Nedavno su usklađeni, pa je dozvoljeni nivo pojedinih supstanci sada i nekoliko puta viši. Ovakva postrojenja se grade da se iz vode uklone nepotrebni delovi njenog prirodnog sastava koji menjaju organoleptičke osobine vode za piće (ukus, izgled i miris) ili otežavaju održavanje propisanog hemijskog i bakteriološkog sastava isporučene vode u mreži. Bilo bi krajnje neodgovorno isporučiti neupotrebljivu ili neispravnu vodu potrošaču, bez prethodnog upozorenja. Takvu glupost, čak i kod nas, niko se ne bi usudio da uradi. Jedino se ne može garantovati ispravnost vode koja, zbog neispravno izvedenog spajanja, dospe iz nečijeg privatnog bunara u vodovodnu mrežu. Znam, iz ličnog iskustva, par takvih primera. Cena vode je ona iz koje se delimično finansira i ova gradnja, da bi voda bila i ostala ispravna.
Tarabic Odgovori
TRagedija je da sada odjednom voda sa tih bunara u tim delovima grada ima svega povisenog, a xx godina se tako radi i distribuira voda, svuda gde nema obrade vode je sirova znaci tehnicka voda, uz male primese hlora da bi se odrzala bakterioloska ispravnost do korisnika.
Veci problem je taj amonijak od svega sto ima u njoj.
Godinama se krade i ispumpava novac iz Vodovoda kao i dan danas, sve ce to pod privatne ruke da spadne,radnika jedva da imaju i to sto ih je su pred penziju i starosti 45+ godina.
Ko ce da im radi u toj fabrici za sadasnje plate radnika to je dobro pitanje....
Bice izgradjena to je ok al. Kako ce da radi to je pitanje.....
Coyote Nervosius Odgovori
Crnogorska ulica je na 300m od gradskih bunara a nema gradsku vodu - sramota.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.