Komentara: 9
Pregleda: 5157

Fabrika vode na “Vodozahvatu 2” omogućiće kvalitetniju pijaću vodu za meštane Subotice, Radanovca i Palića

05.07.2019. u 13:47h
Izvor: RTV
Fabrika vode na “Vodozahvatu 2” omogućiće kvalitetniju pijaću vodu za meštane Subotice, Radanovca i Palića

Žitelji Palića, Radanovca i dela Subotice trenutno piju “sirovu” vodu, u kojoj se nalaze gvožđe, amonijak i arsen. Da bi prisustvo tih štetnih primesa bilo smanjeno na dozvoljeni nivo, gradi se "Fabrika vode", koja će početi s radom na proleće 2020. godine.

- Biće smanjen nivo arsena, gvožđa i amonijaka na one vrednosti koje predviđa zakon za pijaću vodu - kaže Čaba Šanta, direktor investicija u JKP “Vodovod i kanalizacija” u Subotici.

Žitelji Radanovca i Palića trenutno piju “sirovu” vodu, bez tretmana, u kojoj se nalazi gvožđe, amonijak i arsen. Probni rad fabrike koja će ih ubuduće snabdevati zdravom pijaćom vodom zavisiće od rezultata laboratorijskih analiza koje će izvršiti Zavod za javno zdravlje, a saglasnost će izdati Ministarstvo zdravlja.

- I u samom pravilniku, za manja naselja dozvoljeno je prisustvo veće količine amonijaka nego za grad. Jedino u naselju Čantavir podzemna voda je kvalitetnija te u njoj arsen nije ni prisutan već samo primesa gvožđa, a i ona će, kada fabrika vode počne s radom, biti “svedena” u dozvoljene granice - objašnjava Šanta

Novo postrojenje za preradu vode imaće kapacitet od 80 litara u sekundi, što je pet puta manje nego što ima već postojeća Fabrika vode u Subotici. Imaće rezervoar s vodom zapremine 2.500 metara kubnih, kao i pumpne stanice visokog pritiska koje zadovoljavaju projektovani kapacitet od 200 litara u sekundi.

Fabrika vode na “Vodozahvatu 2” gradi se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, vrednog 5,5 miliona evra. Rok za završetak radova je mart 2020. godine, a odavde će pitkom vodom biti snabdevan deo Subotice, Palić i Radanovac.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 5157

Povezane vesti

Povezane teme

Voda u Subotici

voda na Paliću

voda za piće

vodosnabdevanje

fabrika vode

vodozahvat 2

pijaća voda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.