• Pregleda: 7952

Fabrika vode gradi se punom parom

Između Subotice i Palića, na Vodozahvatu 2, u punom jeku su radovi na izgradnji Fabrike vode koja će potrošačima u tom delu grada dati čistu vodu. Investicija, koja treba da bude završena do oktobra, vredna je 5,5 miliona evra a finansira se od kredita uzetog kod Evropske banke za obnovu i razvoj.
Fabrika vode gradi se punom parom

Novo postrojenje za preradu vode imaće kapacitet 80 litara u sekundi, što je pet puta manje nego što ima već postojeća Fabrika vode. Imaće rezervoar s vodom zapremine 2.500 metara kubnih, kao i pumpne stanice visokog pritiska koja zadovoljavaju projektovani kapacitet od 200 litara u sekundi.

- Ovo je zadnja faza realizacije kredita Evropske banke za obnovu i razvoj za unapređenje vodnih sistema na teritoriji grada, ugovor je potpisan u oktobru 2017. a rok za njen završetak je dve godine. Pošto se radi o najvažnijem prehrambenom proizvodu, pijaćoj vodi, to je rok za završetak izgradnje, posle čega će doći probni rad postrojenja, koje tada treba da dokaže svoju efikasnost – objašnjava Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“. - Ovo postrojenje će da se koristi za snabdevanje pijaćom vodom ovog dela grada, Radanovca i Palića. Tako ćemo imati dva sistema, što znači i sigurnost u snabdevanju vodom. JKP „Vodovod i kanalizacija“ je dobilo povećanje cene i ona je bila ugovorna obaveza sa ERBD bankom za izgradnju prečistača, u ovom delu posla nema uslova za korekciju cene. Postojeća fabrika u suštini može da zadovolji potrebe grada, ali zbog velikog sistema i udaljenosti, ova druga fabrika će služiti kao „bekap“.

Žitelji Radanovca i Palića trenutno piju sirovu vodu, bez tretmana, u kojoj se nalazi gvožđe, amonijak i arsen. Probni rad će zavisiti od laboratorijskih analiza koje će vršiti Zavod za javni zdravlje a saglasnost daje Ministarstvo zdravlja.

- Tehnologija prerade vode biće slična onoj u već postojećoj Fabrici vode, nećemo primenjivati tehniku gasnog hlora, koji inače predstavlja opasnost. Sam kvalitet izlazne vode smo malo smanjili, konkretno kod arsena gde je granica 10 mikrograma a mi smo stavili 7 – dodaje Čaba Šanta, direktor investicija u JKP "Vodovod i kanalizacija"

Izvor: Subotica.com

povezane teme

16
Mirkan Odgovori
Kako je dobro videti da se ponovo nesto gradi. Gradilišta i radnici na sve strane. Cuju se masine, dovikivanje radnika, vraca se život u našu lepu Suboticu.
DUX
i poskupljenje vode ti je takodje OK a bote
Mare
Da samo sto ti radnici nisu Suboticani, jer firma koja gradi nije iz Subotice.
Vraca se zivot u neke druge krajeve, mozda, ali u Suboticu tesko...
Gradjanin MZ Novog grada Odgovori
Da li ova fabrika vode resice MZ Novi grad i MZ Bajnat? Da i mi napokon pijemo cistiju vodu?
xy
Ja stanujem na Bajnatu i tvrdim da je voda odlicnog kvaliteta. Naravno da nemozemo ocekivati da iz vodovoda dobijamo mineralnu vodu.
Simo Odgovori
U osnovnoj skoli Sonja Marinkovic sanitarna inspekcija zabranila je da se gradska voda koristi za pice jer nije hemijski ispravna. Istu tu vodu koristi cela Prozivka i pola grada.
Takodje znam da su neke nezavisne labaratorije nasu gradsku vodu ocenili da nije za pice.
Naglasak je na arsenu cija je koncentracija desetak puta veca od dozvoljene.
Kada se ova tema zapocne onda iz vodovoda dolazi odgovor tipa da mi imamo najbolju vodu u Vojvodini i da treba da vidim kakva je u Zrenjaninu.
Pitanje je da li je nasa gradska ispravna za pice? Ne pitam da li je bolja nego u Zrenjaninu i da li je 99% ispravna vec da li je 100% ispravna.
Croat Odgovori
Mislim da nije bilo energije i vizije gradonačelnika Srbina ništa ne bi bilo od ove investicije!Jer kažu ovo je njegova ideja i EBRD su mu do neba zahvalni.Posle mandata čeka ga angažman tamo kao taze DR a.
Olivia Bajor
Ideje svi imamo....
SHM
Da, da......kult licnosti, nase bozanstvo, bezgresni mesija, spasitelj gradonacelnik , ikona nasa , genije , intelektualac, postenjacina! Botovi nastavite niz slobodno....
ptica trkacica Odgovori
Cena vode u Subotici je kao da kroz cevi tece crno zlato. Kvalitet vode je katrastrofalan,industrija unistena sve otislo do qrca...
Bobes Odgovori
Bitno da nam je direktor ostavio arsen na 7,da nam ga ne ukine naglo jer smo navikli na njega.
Sky
Isto kao i aflatoksin. Pomeris granicu i kazes e sad je u redu
city woman Odgovori
A šta je sa MZ Novi Grad? Kada će tamo biti ispravne prerađene a ne sirove pijaće vode?
U osnovnoj školi "10 oktobar" je voda decenijama neispravna.
DUX Odgovori
Sreca da je voda poskupela a kvalitet nikakava u nekim delovima grada ....samo deri po sirotinji.Botovima dobra voda sve OK :)
Jovan Odgovori
Ljudi vi ne prepoznajete ironiju Croat a?!
Sljaker Odgovori
Zasto je, i pod kojim uslovima uzet kredit za izgradnju fabrike vode? Zar Suboticani ne placaju usluge JKP Vodovod i kanalizacija? Na sta se trosi novac od naplacenih racuna za vodu i kanalizaciju?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.