Komentara: 16
Pregleda: 9801
Foto

Fabrika vode gradi se punom parom

21.02.2019. u 14:19h
Izvor: Subotica.com
Između Subotice i Palića, na Vodozahvatu 2, u punom jeku su radovi na izgradnji Fabrike vode koja će potrošačima u tom delu grada dati čistu vodu. Investicija, koja treba da bude završena do oktobra, vredna je 5,5 miliona evra a finansira se od kredita uzetog kod Evropske banke za obnovu i razvoj.
Fabrika vode gradi se punom parom

Novo postrojenje za preradu vode imaće kapacitet 80 litara u sekundi, što je pet puta manje nego što ima već postojeća Fabrika vode. Imaće rezervoar s vodom zapremine 2.500 metara kubnih, kao i pumpne stanice visokog pritiska koja zadovoljavaju projektovani kapacitet od 200 litara u sekundi.

- Ovo je zadnja faza realizacije kredita Evropske banke za obnovu i razvoj za unapređenje vodnih sistema na teritoriji grada, ugovor je potpisan u oktobru 2017. a rok za njen završetak je dve godine. Pošto se radi o najvažnijem prehrambenom proizvodu, pijaćoj vodi, to je rok za završetak izgradnje, posle čega će doći probni rad postrojenja, koje tada treba da dokaže svoju efikasnost – objašnjava Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“. - Ovo postrojenje će da se koristi za snabdevanje pijaćom vodom ovog dela grada, Radanovca i Palića. Tako ćemo imati dva sistema, što znači i sigurnost u snabdevanju vodom. JKP „Vodovod i kanalizacija“ je dobilo povećanje cene i ona je bila ugovorna obaveza sa ERBD bankom za izgradnju prečistača, u ovom delu posla nema uslova za korekciju cene. Postojeća fabrika u suštini može da zadovolji potrebe grada, ali zbog velikog sistema i udaljenosti, ova druga fabrika će služiti kao „bekap“.

Fabrika vode gradi se punom parom

Žitelji Radanovca i Palića trenutno piju sirovu vodu, bez tretmana, u kojoj se nalazi gvožđe, amonijak i arsen. Probni rad će zavisiti od laboratorijskih analiza koje će vršiti Zavod za javni zdravlje a saglasnost daje Ministarstvo zdravlja.

- Tehnologija prerade vode biće slična onoj u već postojećoj Fabrici vode, nećemo primenjivati tehniku gasnog hlora, koji inače predstavlja opasnost. Sam kvalitet izlazne vode smo malo smanjili, konkretno kod arsena gde je granica 10 mikrograma a mi smo stavili 7 – dodaje Čaba Šanta, direktor investicija u JKP "Vodovod i kanalizacija"

Fabrika vode gradi se punom parom

Izvor: Subotica.com
Obilazak radova na gradilištu Vodozahvata II (Fabrika vode) Obilazak radova na gradilištu Vodozahvata II (Fabrika vode) Obilazak radova na gradilištu Vodozahvata II (Fabrika vode) Obilazak radova na gradilištu Vodozahvata II (Fabrika vode) Obilazak radova na gradilištu Vodozahvata II (Fabrika vode) Obilazak radova na gradilištu Vodozahvata II (Fabrika vode) Obilazak radova na gradilištu Vodozahvata II (Fabrika vode) Obilazak radova na gradilištu Vodozahvata II (Fabrika vode)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 16
Pregleda: 9801

Povezane vesti

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

vodovodna mreža

fabrika vode

vodozahvat 2

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.