Komentara: 6
Pregleda: 6887

Ekipa "Subotica 3x3" vicešampion Srbije u basketu

20.08.2018. u 16:40h
Izvor: Subotica.com
Na Trgu republike u Beogradu juče je održan finalni turnir Roda 3x3 prvenstva Srbije. Ljubitelji igre pod obručima uživali su u centru glavnog grada u velikom broju zanimljivih i atraktivnih mečeva majstora basketa u državi planetarnih šampiona. Mečevi su igrani u konkurenciji seniora i juniora, a naš grad može da bude ponosan na vicešampione mlađih kategorija - ekipu "Subotica 3x3".
Ekipa "Subotica 3x3" vicešampion Srbije u basketu

Kao uvertira završnici seniora na Trgu republike nastupili su juniori. Najbolja ekipa u konkurenciji juniora je ekipa Srbija 3x3 (igrači juniorske reprezentacije Srbije), dok je drugo mesto zauzela ekipa Subotica 3x3. Treba napomenuti da su obe ekipe sastavljene od juniorskih reprezentativaca Srbije koji će krajem meseca učestvovati na FIBA U18 3x3 Evro kupu u Debrecinu (31. avgust - 2. septembar). U nadmetanju seniora pobedila je ekipa Limana iz Novog Sada koja je u finalu savladala beogradski Olimp.

Ovosezonski turnir je okončan posle više od 3 meseca takmičenja, uloženog velikog mnogo truda i odricanja, takmičilo se u 27 gradova, na 32 turnira, a odigrano je oko 1.200 basket mečeva. Završni turnir je kako po kvalitetu ekipa i igrača tako i po organizaciji bio na svetskom nivou.

Okosnicu ekipe "Subotica 3x3" čine momci koji su prestavljali Srbiju Svetskom prvenstvu u basketu za učenike srednjih škola (23-29. jun, Beograd), a oni su Njegoš Milović, Dušan Simjanovski i Srđan Kopunović, kojima se pridružio još jedan Subotičanin - Stefan Bjelić.

Ekipa "Subotica 3x3" vicešampion Srbije u basketu

Posebno je značajno napomenuti da je ove godine granica za takmičenje u juniorskoj konkurenciji bila 2000. godište, a da naša ekipa ima dvojicu koji su 2001. godište (Dušan i Srđan), koji će i sledeće godine imati pravo da se takmiče u ovoj konkurenciji i probaju da odu korak dalje. Takođe, Njegoš je kao deo reprezentacije ostvario plasman kroz kvalifikacije na Evropsko juniorsko prvenstvo u 3x3, dok će Dušan od kraja ove sezone biti zvanično prvi - odnosno najbolje rangiran igrač na FIBA listi 3x3 basketa u Srbiji, u konkurenciji U18.

- Ovo je za nas veliki uspeh, obišli smo 6-7 turnira po Srbiji i uspeli smo dobro da se uigramo. Do samog finala završnog turnira nismo imali većih poteškoća, ali na poslednjoj stepenici nas je sačekala ekipa naših drugara, saigrača iz juniorske reprezentacije, oni su se bolje pokazali, bolje snašli u tom odlučujućem meču i zasluženo slavili - rekao je za naš sajt Njegoš Milović, kapiten ekipe "Subotica 3x3" - Žao nam je naravno što nismo otišli korak dalje, ali smatramo da je i ovo veliki uspeh, nama je ovo prva sezona i moramo biti zadovoljni.

Kapiten vicešampiona Srbije u juniorskoj konkurenciji zahvalio se treneru Danilu Lukiću i ekipi Novog Sada sa trenerom Nenadom Boškovićem, koji su bili sparting partner Subotičanima.

- Veliko hvala treneru Lukiću koji je bio uz nas svo ovo vreme, na izdvojenom vremenu i želji da radi sama na Košutnjaku, hvala i momcima iz Novog Sada koji su nam izašli u susret i "sparingovali" sa nama, iako znamo na kojem nivou oni igraju, njima ti mečevi nisu mnogo doprinosili, a nama je to mnogo značilo. - kaže Milović

Ekipa "Subotica 3x3" vicešampion Srbije u basketu

Srbija je zvanični svetski prvak u basketu, prvi na zvaničnoj rang listi FIBA, kako u reprezentativnoj tako i u individualnoj konkurenciji, o čemu govori činjenica i da se u prvih 10 igrača sveta nalaze imena basketaša iz Srbije.

Od Olimpijskih igara u Tokiju 2020 godine basket će biti zvanično uvršten u sportske discipline, a Srbija tu sa punim pravom može da se nada medalji, nadamo se onoj najsjajnijoj. Takođe, nadamo se da će i momci iz Subotice uskoro nametnuti i zaigrati u seniorskoj konkurenciji, a možda već u Tokiju da ispune jedan od najvećih snova svakog sportiste.

Uzevši u obzir kakav se basket igra u našoj zemlji i kakvu silu mi predstavljamo u 3x3 uspeh dečaka iz Subotice je zaista ogroman i svakako su ponos našeg grada. Treba napomenuti da su svi momci aktivni košarkaši u OKK "Spartak" tako da bez uspešnih sezona i znanja koje su im preneli treneri Predrag Borilović, Jovan Sirovina i svi ostali ovaj koji rade sa njima ovakav uspeh svakako ne bi bio moguć. Ostaje nam da pratimo dalji razvoj naših mladih šampiona čije vreme tek dolazi!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 6887
Povezane teme

basket

turnir u basketu

basket 3x3

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.