Komentara: 13
Pregleda: 6796
Foto

Basketaši Ekonomske škole šampioni Srbije i učesnici Svetskog prvenstva za srednjoškolce

28.04.2018. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Učenici Ekonomske škole "Bosa Milićević" iz Subotice osvojili su najvredniji trofej u basketu 3 na 3 na nadavno završenom Prvenstvu Srbije u Paraćinu. Ovaj veliki uspeh talentovanih momaka iz Subotice doneo je i plasman na Svetsko prvenstvo srednjoškolaca.
Basketaši Ekonomske škole šampioni Srbije i učesnici Svetskog prvenstva za srednjoškolce

Subotica je naširoko poznata kao grad sportova, velikih šampiona i tradicije sportskih uspeha. To su još jednom dokazali mladi momci, učenici Ekonomske škole iz Subotice, koji su demonstirali i na terenu da su najbolja basketaška ekipa među svim srednjim školama u Srbiji.

Plasman u finale republičkog prvenstva, koje je odigrano od 22. do 24. aprila u Paraćinu, Subotičani su obezbedili osvajanjem opštinskog, međuopštinskog, a zatim i pokrajinskog prvenstva. Na završnom turniru ekipe su bile podeljene u dve grupe po četiri ekipe, Spartak je bio u grupi sa Vršcom, Kosovskom Mitrovicom i Kuršumlijom.

Kao prvoplasirani u svojoj grupi Subotičani su u polufinalu igrali protiv ekipe iz Smedereve. Taj meč ni u jednom trenutku nije nosio rezultatsko uzbuđenje i neizvesnost, za razliku od finala sa kragujevačkom gimnazijom koju su Subotičani dobili sa 21:19.

Basketaši Ekonomske škole šampioni Srbije i učesnici Svetskog prvenstva za srednjoškolce

Titulu šampiona Srbije osvojili su Jovan Kojić, Njegoš Milović, Dušan Simjanovski i Srđan Kopunović, predvođeni trenerom i profesorom fizičkog vaspitanja Predragom Borilovićem, koji ima dugogodišnje iskustvo u radu sa mladim igračima i vrlo zapažene trenerske rezultate u igri pod obručima.

 - Ostvarili smo veliki uspeh, osvojili smo 1. mesto na republičkom prvenstvu. Odlično smo se adaptirali na basketaški stil igre i uslove, koji se u mnogome razlikuje od klasične košarke, pre svega zbog manje dimenzije lopte, agresivnije kontakt igre, ali i drugačije podloge - rekao je Predrag Borilović - Mislim da smo dostojno reprezentovali Suboticu i školu. Moram da istaknem jednu sasvim drugačiju emociju kada igrate za školu i za klub. Naša škola ima 111 godina dugu tradiciju, na šta smo vrlo ponosni. Ponudila nam se jedinstvena prilika da ispišemo istoriju, u tome smo i uspeli! - zadovoljan je Borilović

Basketaši Ekonomske škole šampioni Srbije i učesnici Svetskog prvenstva za srednjoškolce

Iako je bio potpuno zdrav i spreman, Jovan Kojić nije mogao da pomogne svojim drugovima zbog proceduralne greške, jednog pečata koji je falio, za koji organizatori nisu imali razumevanja, pa je Kojić bio primoran da propusti ceo turnir i sa tribina bodri svoje drugare. Bez obzira na tu ituaciju, veliki hendikep pred odlučujuće mečeve, inat Subotičana je proradio, momci su dali svoj maksimum i podigli visoko lestvicu za buduće generacije ovo škole.

- Dobra stvar u svemu ovom je što smo iskoristili priliku, pošto ja kao trener po pravilima ne smem da komuniciram sa njima za vreme meča, Jovan je bio naša spona, prenosio je moje poruke i na kraju je odlično ispalo. Jovan je pokazao još jedna kvalitet, da može i da dobro vodi ekipu - rekao je uz osmeh Borilović

Od Olimpijskih igra u Tokiju basket 3 na 3 biće uvršten u zvaničnu sportsku disciplinu, a sportskoj javnosti koja prati košarku malo temeljnije poznato je da Srbija ima dugu tradiciju osvajanja najsjajnijih medalja i aktuelni je šampion sveta. Da je Srbije zemlja košarke i velikih šampiona govori pokušaće da opravdaju i mladi Subotičani koji će od 23. do 29. juna braniti boje Srbije na planetarnom šampionatu, koji se sticajem okolnosti igra u Beogradu.

Basketaši Ekonomske škole šampioni Srbije i učesnici Svetskog prvenstva za srednjoškolce

Kapiten ekipe, Njegoš Milović, veoma je zadovoljan postignutim i očekuje da se njegov tim pokaže u pravom svetlu u Beogradu, nošen podrškom domaće publike.

- Veoma smo zadovoljni nakon osvajanja prvog mesta u Srbiji, iskreno nismo očekivali ovakav uspeh, imali smo određenih poteškoća, ali borili smo se, dali sve od sebe i presrećni smo što ćemo biti u prilici da predstavimo svoju zemlju, svoj grad i svoju školu na Svetskom prvenstvu. - ističe Milović

Škola ima državne šampione, a nema sportsku salu

Prvaci Srbije u basketu u dvorištu svoje školi imaju jedan prosečan košarkaški teren, sa skromnim koševima, ali to je praktično i jedini prostor unutar škole na kojem se odvijaju sportske aktivnosti. Već duži niz godina škola nema sportsku salu, ali očigledno to ih ne sprečava da rađa šampione.

- Čestitam u ime škole našim igračima i profesoru na ovom izvanrednom uspehu. Svi mi u školi, čitav kolekiv, učenici i roditelji, ponosni smo na ovaj veliki uspeh i mislim da je to veoma lepo u našoj 111 godina dugoj tradiciji. Generalno podržavamo sportiste, njihov sporski razvoj, trudimo se da im omogućimo da usklade sport i učenje. Želimo da s enaša deca razvijiu i intelektualno i fizički, da tako postanu kompletne ličnosti i mislim da je ovaj uspeh još jedan dokaz da idemo u dobrom pravcu - kaže Imre Žombori, direktor Ekonomske škole "Bosa Miličević"

Basketaši Ekonomske škole šampioni Srbije i učesnici Svetskog prvenstva za srednjoškolce

Što se tiče fiskulturne sale, direktor je najavio da se na tom problemu intenzivno radi, i da se nada da će od septembra i taj problem biti rešen, te da će deca imati gde da obavljaju fizičke aktivnosti i u zatvorenom ambijentu.

Prema rečima Borilovića, dobra stvar je što momci od nedavno imaju na raspolaganju teren za basket na Paliću koji približno odgovara standardima Svetske košarkaške federacije, pre svega po pitanju podloge i dimenzija terena, što će u mnogome pomoći momcima iz Ekonomske škole da se što bolje pripreme za nastup na planetarnom šampionatu.

- Pokušaćemo kroz vanškolske aktivnosti da, uz pomoć grada i saveza nastupimo na nekim turnirima, da se prilagodimo i na teren i naloptu. Imamo obavezu da opravdamo renome srpske košarke, da ponosno predstavljamo našu školu, naš gard i našu državu. Ne možemo da obećavamo medalju jer ne znamo još uvek ni protiv koga igramo, ali jedno je sigurno, daćemo svoj maksimum, kao i do sada! - jasan je Borilović

Basketaši Ekonomske škole šampioni Srbije i učesnici Svetskog prvenstva za srednjoškolce

Izvor: Subotica.com
Konferencija za medije povodom uspeha učenika škole na finalnom turniru Prvenstva Srbije za basketaše (3x3) Konferencija za medije povodom uspeha učenika škole na finalnom turniru Prvenstva Srbije za basketaše (3x3) Konferencija za medije povodom uspeha učenika škole na finalnom turniru Prvenstva Srbije za basketaše (3x3) Konferencija za medije povodom uspeha učenika škole na finalnom turniru Prvenstva Srbije za basketaše (3x3) Konferencija za medije povodom uspeha učenika škole na finalnom turniru Prvenstva Srbije za basketaše (3x3) Konferencija za medije povodom uspeha učenika škole na finalnom turniru Prvenstva Srbije za basketaše (3x3) Konferencija za medije povodom uspeha učenika škole na finalnom turniru Prvenstva Srbije za basketaše (3x3) Konferencija za medije povodom uspeha učenika škole na finalnom turniru Prvenstva Srbije za basketaše (3x3)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 11 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 6796

Povezane vesti

Povezane teme

ekonomska srednja škola

basket

predrag borilović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.