Komentara: 16
Pregleda: 6704

Đula Palfi - Počasni građanin Subotice

28.08.2020. u 18:20h
Izvor: Subotica.com
Titula Počasnog građanina Subotice ove godine pripašće inženjeru Đuli Palfi, dok će priznanja Pro urbe dobiti epidemiolog dr Gordana Krtinić i novinarka Erika Kabok. Priznanja će laureatima biti dodeljena povodom Dana grada - 1. septembra, na svečanoj sednici Skupštine grada.
Đula Palfi - Počasni građanin Subotice

Za Počasnog građanina Subotice Palfi Đulu, vlasnika preduzeća „Rasveta“, predložio je lider Saveza vojvođasnkih Mađara Ištvan Pastor. Kako se navodi u obrazloženju inženjer Palfi i njegov tim su tvorci stilskih kandelabara i drugog mobilijara koji godinama krase naš grad.

- Ovaj inženjer elektrotehnike koji se još kao srednjoškolac zaljubio u Suboticu, nije se zadovoljio time da na polju javne rasvete dočara atmosferu secesije, razdoblja razvoja i prosperiteta Subotice, vremena kada su njeni građani bili puni nade i iščekivanja. Đula Palfi je želeo da stvori jedan celovit i jedinstven urbani pejzaž koji će postati deo svakodnevice Subotičana – navodi se u obrazloženju odluke. - Penzioneri, majke sa malom decom, srednjoškolci koji provode školske odmore u gradu, građani koji rešavaju svoje poslove, svi mi kada zastanemo malo i sednemo na gradsku klupu da se odmorimo, primećujemo umetnička rešenja livene konstrukcije koja ove klupe čine ne samo estetski privlačnim, već i izrazito kvalitetnim. Ove klupe kao i kandelaberi na svetskom nivou delo su tima koji je predvodio Đula Palfi.

Nagradu Pro urbe dobiće dve dame – dr Gordana Krtinić, epidemiolog Opšte bolnice u Subotici na predlog Jasmine Stevanović, i novinarka Erika Kabok, na predlog Udruženja mađarskih novinara Vojvodine.

- Godina 2020. će u svetu biti obeležena kao godina borbe koja je vođena protiv epidemije koja je zahvatila ceo svet. Kao član Republičke stručne komisije za bolničke infekcije, Gordana Krtinić, učestvovala je u pripremi i izradi najvećeg broja stručnih preporuka za zdravstvene ustanove na teritoriji Republike Srbije u vezi sa COVID-19 epidemijom – navodi se između ostalog u predlogu. - Dr Gordani Krtinić, specijalista epidemiolog Opšte bolnice Subotica, dala je istaknuti doprinos u borbi protiv pandemije izazvane korona virusom, ne samo na teritoriji Grada Subotice, nego i na nivou Severnobačkog okruga i države Srbije.

Erika Kabok je dugogodišnji novinar, koja se posle završenih studija zaposlila se u redakciji Mađar Soa, gde i danas radi kao zamenik glavnog i odgovornog urednika lista i urednik popularnog vikend-priloga „Vikendom“, odnosno, kao šef subotičkog uredništva lista.

- Smatra da novinarska profesija iziskuje potpunu posvećenost i predanost poslu. Zato je za njubiti novinar ponos, pa čak i privilegija. Pisanje članaka smatra značajnim poslom kao i uređivanje. Veruje u timski rad i smatra da rad urednika može biti uspešan samo ako ima dobre saradnike. Erika Kabok je ponosna što je do danas sačuvala radoznalost koja karakteriše dobrog novinara, i posle skoro četiri decenije, radi sa istim ushićenjem kao u vreme kada je kao početnik prvi put prešla prag uredništva Mađar Soa  - navodi se u predlogu. - Vikend prilog koji uređuje je popularan među čitaocima, jer obrađuje teme koje interesuju mađarsku zajednicu u Vojvodini. Povremeno objavljuje serijale kao što su: serija intervjua sa nekadašnjim robijašima sa Golog otoka, serija reportaža koje obrađuju temu masovnih grobnica žrtava pogubljenih 1944. godine, serija o osobama prebeglim iz Mađarske u Jugoslaviju nakon neuspele revoluciji  1956. godine i reportaže o Mađarima u dijaspori na teritoriji Vojvodine. Pored rada u listu Mađar So, Erika Kabok više od dve i po decenije izveštava za Mađarsku televiziju i Televiziju „Duna“, informišući stanovnike Mađarske o događajima iz života i svakodnevice Mađara u Vojvodini.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 6704

Povezane vesti

Povezane teme

počasni građanin

pro urbe

priznanje pro urbe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.