Komentara: 9
Pregleda: 7245

Država poklonila Tržnicu Subotici

30.05.2012. u 16:56h
Izvor: SuMedija
Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Branislav Zec, potpisali su danas ugovor na osnovu kojeg Republika Srbija poklanja Gradu Subotica 70% akcija Akcionarskog društva "Tržnica" Subotica.
Država poklonila Tržnicu Subotici

Na taj način ostvarena je inicijativa stara više od godinu i po dana, a koja je potekla nakon poništenje privatizacija preduzeća.

Naime, gradonačelnik Subotice uputio je u septembru 2010. zvaničan dopis Vladi republike Srbije u kojem je zatražio da se pravo upravljanja nad 70% društvenog kapitala preduzeća prenese na grad Suboticu.

Kao razlog za to, navedena je činjenica da se preduzeće bavi pijačnom delatnošću, i to njenim profitabilnijim delom.

"Ovim smo zaokružili komunalnu delatnost u gradu. Pored nelogičnosti iz privatizacije, ovim smo ispravili i nelogičnosti iz devedesetih godina prošlog veka kada su u Subotici osnovana dva preduzeća za pijačne delatnosti" - rekao je Vučinić.

Subotička Tržnica je privatizovana je na licitaciji 2006. godine, kada je prodata za 12 miliona evra. Godinu i po dana kasnije ugovor je raskinut, zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza. Od tada pa do danas, Tržnicom u većinskom državnom vlasništvu upravljao je privremeni zastupnik kapitala.

Saša Vučinić, Branislav Zec - Tržnica u vlasništvu grada Subotice

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Branislav Zec, nakon potpisivanja Ugovora, istakao je da je "Tržnica" od poništenja privatizacije do danas ostvarivala profit.

"Ovo preduzeće po bilansima i funkcionisanju predstavlja dobro preduzeće koje svake godine ostvaruje profit, normalno radi i ima stabilno poslovanje. Smatram da je ovo pravi potez i da firmu dajemo u dobre ruke" - rekao je Zec.

Najveća pijaca kojom gazduje ovo preduzeće, subotički buvljak, preko izdavanja tezgi zapošljava dve do tri hiljade ljudi, dok se vikendom se beleži i do 900 ulazaka automobila. Samo preduzeće zapošljava 47 ljudi.

Do 2001. godine Tržnica je upravljala svim pijacama na teritoriji Subotice. Tada je Skupština opštine Subotica formirala Javno preduzeće "Subotičke pijace" koje je preuzelo brigu o četiri zelene pijace u gradu.

U vlasništvu Tržnice su nastavili sa radom, pored buvljaka, Auto i Stočna pijaca, kao i zelene pijace na Paliću i u Aleksandrovu.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 7245
Povezane teme

Saša Vučinić

Grad Subotica

Tržnica Subotica

branislav zec

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.