Komentara: 45
Pregleda: 4935

Država najavila uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece i pedofile

12.01.2019. u 14:27h
Izvor: Subotica.com
Najavljujući sistemske i sveobuhvatne mere protiv najtežih krivičnih dela, predsednik Srbije, između ostalog, rekao je da će država uraditi izmenu kaznene politike, posebno za krivična dela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju, ubistva dece i trgovinu oružjem i narkoticima.
Država najavila uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece i pedofile

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, uvođenje drakonskih kazni za počinioce krivičnih dela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora za počinioce najtežih krivičnih tela: ubice dece i višestruke ubice. Vučić je rekao da je ovim prihvaćen i predlog Fondacije "Tijana Jurić", odnosno njenog osnivača Igora Jurića.

Nakon usvajanja “Tijaninog zakona” Fondacija Tijana Jurić iz Subotice u maju 2017. godine Narodnoj skupštini Srbije predala je još jednu izmenu zakona u cilju poboljšanja bezbednosti sve dece u Srbiji, a koju je kroz peticiju pre nepunih godinu dana podržalo oko 125 hiljada građana. Reč je o izmeni Krivičnog zakonika, odnosno uvođenju kazne doživotnog zatvora za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnika ili trudne žene.

Po predlogu Fondacije, kazna doživotnog zatvora zamenila bi postojeću maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina koja se propisuje za navedena krivična dela. Osim uvođenja kazne doživotnog zatvora, Fondacija traži da osuđeni za ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene, nemaju pravo uslovnog otpusta.

Država najavila uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece i pedofile

- Ovo bi mogla da bude pobeda građana, ljudi koji su bili angažovani u kampanji, Vlade RS i prvi korak ka tome da Srbija bude uređenija zemlja. Hvala građanima na podršci a Vladi RS i predsedniku što će poslušati našu volju. Nadam se da će u što kraćem roku preći s reči na dela. - prokomentarisao je kratko Jurić današnju izjavu predsednika Srbije

Treću godinu za redom u septembru u našem gradu organizovana je konferencija "Bezbednost i odgovornost". Tom prilikom ispred države učestvovala je Zorana Mihajlović, ministarka u vladi, koja je još jednom istakla da je država zainteresovana za rešavanje ovog problema, te da očekuje da će se pitanje uskoro naći pred stručnjacima, a onda i pred najvišim državnim organom.

- Bezbednost dece nije samo pitanje kaznenih odredbi koje Ministarstvo pravde razmatra, nego i pitanje prevencije, i to je ono na čemu bi svi zajedno trebalo da radimo, i civilni sektor i mediji i državne institucije - rekla je Mihajlovićeva krajem septembra 2018. godine. - Žao mi je što su morale da se dese tragične stvari da bismo pokrenuli neke stvari i hvala Igoru Juriću na tome što se obratio Vladi Srbije za podršku i na radu koji je omogućio da se o problemu bezbednosti dece govori više nego ranije. Malo kad se zapitamo šta smo uradili da se neka tragedija ne dogodi. Upravo to je naš zadatak - da se bavimo time da se nikom ne desi.

Država najavila uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece i pedofile

Fondacija "Tijana Jurić" je u poslednjih nekoliko godina održala brojne tribine i edukacije širom Srbije na temu bezbednosti dece, dok je njen osnivač, Igor Jurić, u brojnim javnim nastupima ukazivao na potrebu da dođe do promene Krivičnog zakonika.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 45
Pregleda: 4935
Povezane teme

bezbednost dece

zorana mihajlović

igor jurić

fondacija tijana jurić

pedofilija

bezbednost dece na internetu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.