• Pregleda: 4095

Država najavila uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece i pedofile

Najavljujući sistemske i sveobuhvatne mere protiv najtežih krivičnih dela, predsednik Srbije, između ostalog, rekao je da će država uraditi izmenu kaznene politike, posebno za krivična dela nasilničkog ponašanja i silovanja, pedofiliju, ubistva dece i trgovinu oružjem i narkoticima.
Država najavila uvođenje doživotnog zatvora za ubice dece i pedofile

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, uvođenje drakonskih kazni za počinioce krivičnih dela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora za počinioce najtežih krivičnih tela: ubice dece i višestruke ubice. Vučić je rekao da je ovim prihvaćen i predlog Fondacije "Tijana Jurić", odnosno njenog osnivača Igora Jurića.

Nakon usvajanja “Tijaninog zakona” Fondacija Tijana Jurić iz Subotice u maju 2017. godine Narodnoj skupštini Srbije predala je još jednu izmenu zakona u cilju poboljšanja bezbednosti sve dece u Srbiji, a koju je kroz peticiju pre nepunih godinu dana podržalo oko 125 hiljada građana. Reč je o izmeni Krivičnog zakonika, odnosno uvođenju kazne doživotnog zatvora za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnika ili trudne žene.

Po predlogu Fondacije, kazna doživotnog zatvora zamenila bi postojeću maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina koja se propisuje za navedena krivična dela. Osim uvođenja kazne doživotnog zatvora, Fondacija traži da osuđeni za ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene, nemaju pravo uslovnog otpusta.

- Ovo bi mogla da bude pobeda građana, ljudi koji su bili angažovani u kampanji, Vlade RS i prvi korak ka tome da Srbija bude uređenija zemlja. Hvala građanima na podršci a Vladi RS i predsedniku što će poslušati našu volju. Nadam se da će u što kraćem roku preći s reči na dela. - prokomentarisao je kratko Jurić današnju izjavu predsednika Srbije

Treću godinu za redom u septembru u našem gradu organizovana je konferencija "Bezbednost i odgovornost". Tom prilikom ispred države učestvovala je Zorana Mihajlović, ministarka u vladi, koja je još jednom istakla da je država zainteresovana za rešavanje ovog problema, te da očekuje da će se pitanje uskoro naći pred stručnjacima, a onda i pred najvišim državnim organom.

- Bezbednost dece nije samo pitanje kaznenih odredbi koje Ministarstvo pravde razmatra, nego i pitanje prevencije, i to je ono na čemu bi svi zajedno trebalo da radimo, i civilni sektor i mediji i državne institucije - rekla je Mihajlovićeva krajem septembra 2018. godine. - Žao mi je što su morale da se dese tragične stvari da bismo pokrenuli neke stvari i hvala Igoru Juriću na tome što se obratio Vladi Srbije za podršku i na radu koji je omogućio da se o problemu bezbednosti dece govori više nego ranije. Malo kad se zapitamo šta smo uradili da se neka tragedija ne dogodi. Upravo to je naš zadatak - da se bavimo time da se nikom ne desi.

Fondacija "Tijana Jurić" je u poslednjih nekoliko godina održala brojne tribine i edukacije širom Srbije na temu bezbednosti dece, dok je njen osnivač, Igor Jurić, u brojnim javnim nastupima ukazivao na potrebu da dođe do promene Krivičnog zakonika.

Izvor: Subotica.com

Da li verujete da će država postrožiti kaznenu politiku?

povezane teme

45
Medtech Odgovori
Bravo Srbija
ACA
Struka ispred politike , da li je to neko rekao ?
ROKI
Treba da se uvede dozivotni zatvor i za politicare koji mnogo obecaju a ne urade nista.
Petar Lakovic Odgovori
Свака част ! Остаје само да се са речи пређе на дела и да неко то контролише јер Србија је ово..... Јуче и данас почела полиција да приводи локалне кабадахије што су терорисали насилничким понашањем грађане тј.омладину Суботице. Нису им богзна шта нашли,брзо су их пустили,порука је била јасна па ако су схватили тим боље по њих.
Nikolai Sokolov Odgovori
Класично подилажење руљи жељне крви. Нешто не видим да је криминал смањен у државама где имају чак и смртну казну, а мислите да ће дуже затворске казне некога спречити да буде криминалац у Србији.
Дуже затворске казне не спречавају рецидивизам, нити од криминалаца праве људе који се након казне могу вратити у друштво.
Уместо да се криминалци башкаре у затвору и уче лоповски занат на конто нашег пореза, боље би било користити их као радну снагу за поправку путева, пошумљавање, чишћење, итд. Нека зараде тај кревет и оброк у затвору!
neko
Verovatno nece spreciti nekoga da postane kriminalac,ali ce sigurno spreciti nekoga ko je vec ucinio neko tesko krivicno delo,da posle 15,20,30 godina izadje na slobodu i u roku par nedelja ponovi neko krivicno delo ( a veliki je broj povratnika,sto mozemo iz dnevne stampe vrlo cesto da procitamo) ... a za taj fizicki rad se slazem sa Vama .
Kirilo Odgovori
za trgovinu drogom i oruzjem? Onda bi, uz Nanogicu, polovina estrade zavrsila na dozivotnoj, a Velikom Vodji je ipak potreban neko da zamajava narod dok on unistava slobodu medija i zivot u zemlji.
panonski čamac Odgovori
VUČIĆ je najavio. Izgleda da mi nemamo skupštinu ili tako nešto.
Trovach
Naravno, njemu skupstina sluzi za slikanje, kao postoji demokratija, a u stvari se jedino On pita. On je Svemoguci i Sveznajuci, a mi smo debili koji smo juce culi za demokratiju. Svirace i on klavir, a i mnogi njegovi uvlakaci.
SHM Odgovori
"Reč je o izmeni Krivičnog zakonika, odnosno uvođenju kazne doživotnog zatvora za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnika ili trudne žene." Odlicno, prvi test ovog zakona retroaktivno primeniti na malom Mitrovicu jer je zbog svoje bahatosti ubio maloletnu devojku na pesackom prelazu!, pa da vidimo da li su svi jednaki pred tim zakonom ili ne!
Joso Odgovori
Ovo je isključivo "otkrivanje tople vode" radi sakrivanja drugih problema.Moš'mislit,kao da do sad nismo znali da treba postrožit kažnjavanje zlikovaca nego smo čekali da nam baš oni i to baš sada kažu!
Rok Odgovori
Kako neko moze da da minus na ovu vest.Sramota
Zeleni Odgovori
Pod mač bato
djordje Odgovori
Tako bre Vučiću tako treba !
ČINJENICA Odgovori
Eventualnim izmenama neće biti obuhvaćenaa već počinjena krivična (ne)dela, jer se odredbe zakona ne primenjuju retroaktivno. A, opet, zaprećene sankcije uopšte, pa ni
kada su ovakvi zločini u pitanju nisu garant da neće biti i izvršeni.

S druge strane, pak, da li treba da svedočimo prvoj žrtvi (zlo)upotrebe mobilnih telefona, pre svega od strane mlađe populacije, pa da roditelji, nastavno osoblje, mediji... započnu sa skretanjem pažnje na ovu pogibeljnu naviku. Za sada to nije očigledno, nažalost!
avet Odgovori
Hmmm, nekada je postojala i ona kazna što su je zvali "smrtna kazna".
Nekoga je šteta i hraniti i šteta vode koju popiju i kiseonik koji potroše do kraja svog života u zatvoru na izdržavanju doživotne robije.
Popraviti stvari svakako ne mogu, niti je sa takvima cilj da se poprave, jer su nepopravljivi.
Samo se uzalud troši novac iz budžeta koji plaćaju pošteni građani.
AlwaysUltra Odgovori
Peticiju je za godinu dana potpisalo oko 3% gradjana. Toliko o iskrenoj brizi za decu.
Igor Jurić
U pitanju je građanska inicijativa koja da bi bila validna, prikuplja se 7 dana. U oktobru prošle godine se za tih 7 dana prikupilo 158.460 potpisa . Pošto nikakav budžet nismo imali već se isključivo radilo volonterski, uspeli smo angažovati ljude u samo 40 gradova u Srbiji.
Danijela
vidim da se potencira ta cifra od 160 hiljada potpisa a opet neki mediji pisu da ih je bilo 125 hiljada uz pojasnjenje da je 125 hiljada utvrdjeno ispravnim (potvrdjeno), a na kraju krajeva tako pise i na sajtu fondacije. naravno da nije presudno da li ih je 100, 150 ili 200 hiljada, na ovo ne bi trebalo da se posmatra kao marketing jer ako na izborima ima vazece i nevazece listice onda valjda i ovde treba tako da se gleda? nevazeci listic je nevazeci, neprizant i ne ulazi u kalkualciju. inace pozdravljam najavu da se ovaj zakon promeni jer mislim da je neophodno da ucinimo sve sto je do nas, od drzave, da smanjimo sanse da neko ponovi zlocin
jaca Odgovori
Svaka čast Aleksandre !
ACA
@ JACA . Jeli tako Jaco ? Pa hajde onda i poneku polovinu dozivotne i za one koji su najvise zaduzeni da paze na decu , narocito posle ponoci ! Kad bi vec revolucionarnu pravdu , neka procesljaju lopovluk u pojedinim fondacijama . Nije tu samo Katarina ! Neka se revolucionarnom pravdom vrate , sa kamatom , ne ustavno zakinuti starci i starice! Pa sve to za 20 dana ! Neka se revolucionarnom pravdom vrate roditeljima ukradene bebe . Istom tom pravdom skinuti sa grbace budzeta ''nepravilne'' penzionere ! Za zatvoriti prodavce i kupce nazovi diploma je dosta 3 dana . Kao prostitucija i onaj ko je apsorbuje . Neka se revoluc.pravdonm , deca lece iz budzeta a politicari placaju SMS porukama ( za promenu ) , a ne obrnuto .
C
Na čemu?
ACA
@ C . Nisam na kokainu , heroinu i ko zna kakvih opijata sve ima . Nikotin ( kažu da je i to zavisnost) , hvala ne ! Onomad sam na pravoslavnom , pola čašice , ( prvu polovinu na zemlju) a znatno ranije ~ za venčanje poznaniku . Za razvod nije zvao . E to je ono , gospodine ili gospođo sa pseudonimom " C " , NA ČEMU NISAM . Ali , kako ste pitali " na čemu ? " ~ odgovor je , na prenaseljenom području mlađih vrlo ošišanih , sposbnih samo za minimalnu satnicu , poltrona , sa kupljenim nazivi diplomama . Žuti su bili bahati , ali ovi su pored bahatosti i prirodno obdareni određenim IQ koeficijentom !
Igor Jurić
@Aca
Poštovani Aco,
Prvi deo vaše konstatacije neću previše komentarisati. O tome kako smo brinuli o našoj deci znaju naši najbliži a da li se smatram odgovornim za to što se desilo mojoj Tijani, da, smatram se. Kao otac koji nije bio tu da pomogne detetu kada mu je bilo najteže, smatram da snosim odgovornost bez obzira na okolnosti. Kako živim sa tim, znam samo ja i moja porodica i najbliži prijatelju. U svakom slučaju, nije lako.
Što se tiče onog drugog dela, vezane za rad fondacije, naša je kancelarija na otvorenom univerzitetu. Nije vam potreban tužioc niti policija. Slobodno nam se javite i dostaviću vam baš kao što bih i svakom drugom građaninu Srbije i Subotice kompletan uvid u naše finansije. Dakle, dovoljan je poziv da uskladimo obaveze i utanačimo termin. Zaista, nemojte se ustručavati, naprotiv. Biće nam drago da se i lično upoznate u sve aktivnosti koje sprovodimo na teritoriji cele Srbije i naravno finansije.

Igor Jurić
FOX
Svaka cast gospodinu Juricu a ne Aleksandru!
udruzenje SPAS Subotica Odgovori
Za ove sve znamo i ko su i sta su...kriminalci rade svoje...sta je sa sudijama i tuziocima koji su razuzdali te ,,poznate dosijee,,...dok god ne odgovara i jedan sudija i tuzilac nece biti pravde ni u naznakama.kao prvo svi republicki tuzioci u kontinuitetu od dvadeset godina koji su ugrozili bezbednost zemlje svojim necinjenjem a da ne govorimo o kriminalnim organizovanim visestrukim povratnicima tipa Snezana Malovic.
Uvek u pravu Odgovori
Jedva čekam da vidim koga će od krupnih riba da uhapsi N.Stefanović a da osudi N. Kuburović, dve osobe zalutale u posao koji im je dodeljen na izvlačenju za ministarske resore. I ostatak ekipe koju je okupio "Ja Klaudije, car i Bog" ne uliva poverenje.
Simica Odgovori
zalosno da ovo iznosi Predsednik a ministri MARIONETE,dodavsi tu i osudjivanog jurica za krivicna dela kao glavnog protagoniste i predlagaca zakona,mogu samo da kazem "JADNO"
ps;izuzimam pordicnu tragediju jurica...........
Realan, istina Odgovori
Alo, "veliki ljudi", subačani! Odakle vam pravo da odlučujete o tuđoj slobodi, zdravlju i životu!? Vidin, već ste zakrvavili na smrtnu kaznu. Vi ste životinje, ne ljudi. Od tog vašeg zla i samonestajete.
dule Odgovori
zasto povratnici najtezih krivicnih dela,ne dobiju trostruku kaznu?u jednoj susednoj drzavi ako ste povratnik za ova dela ne gine vam ispod 10-20 godina robije.zasto predsednik nije pricao o kaznama za korupciju?vise je pricao o evropljanima koji sad nece moc da vrse kaznena dela u srbiji,posto su velike kazne
ČINJENICA Odgovori
Pitam se pitam, ako ne prođe dan a da BOS pojedinim liderima(?) stranaka iz sučeljenog mu bloka ne "prilepi" etiketu navodno "najvećih lopurda koje su opelješile sve živo dok su bili na tronu" da li su, a ako već nisu, kada će biti pokrenuti istražni postupci, a potom...Tim pre što, za isključivo pucanje iz "prazne puške" (čitaj: ispraznu retoriku) pomenute zverke, ali ni bilo koja druga, ič ne haju. Naprotiv, još više ćorišu, drpišu, mangelišu...Ama dosta, bre, više!!!
Josip Odgovori
Juricu, pre samo par dana si kritikivao i vulgarno 'udario' po clanovima Vlade i predsedniku drzave. Licemerno!
Igor Jurić
Poštovani Josipe,
Nisam član nijedne političke stranke i nisam zaposlen u javnom preduzeću. Radim u jednoj privatnoj firmi u Nivom Sadu. Niko mi ne naređuje šta i kako treba da govorim. Dakle, kada smatram da se nešto treba kritikovati, ja ću to i raditi. Ukoliko pak posle neke odluke istih ljudi pomislim da je urađeno nešto dobro za građane naše zemlje, da , pohvaliću i zahvaliću se ako treba. Dakle, nisam i neću biti slepi poslušnik već ću raditi onako kako smatram da je ispravno.
Nikola L.
Gosp. Juricu, saosecam se sa vasom boli, ustvari mogu da pokusam jer siguran sam je tesko, i prihvatam vašu borbu za pravdu, ako to tako kolokvijalno možemo nazvati vašu inicijativu i aktivnosti koje radite kao osnivac fondacije nesrećne Tijane.
Vi ste bili niko i ništa, preko noći ste nažalost postali simbol za bol i tragediju, vaša druga ćerka i žena, izvinite što i spominjem ničim izazvan, su takođe propatile u svemu ovome, možda čak i više od vas, uz svo dužno poštovanje, one su žene, emotivnije, i nadam se da ne čitaju svakodnevne natpise i komentare po društvenim mrežama vezanim za ovu priču jer nažalost ima svega za pročitati. Ipak, vi ste izabrali da budete medijska ličnost, iskoristili ste vašu tragediju, neki kažu za samopromociju, ali ja to lično ne verujem, ne želim da verujem, ali iskoristili ste tu situaciju vaše popularnosti da skrenete pažnju na vašu borbu za ova krivična dela koja zaista nisu dovoljno kažnjenja.
Nikola L.
U početku ste bili jako bliski sa vlasti i političarima, bili ste njihov miljenik i sve je išlo kako bi trebalo, dok ljubav nije pukla iz nekog razloga, nema više ni Stefanovića u kojeg ste kleli, nema više podrške države odnosno sns-a, počeo je opada vaš uticaj ali niste se predavali i radili ste, pratio sam sporadično vaš rad. U međuvremenu počeli ste da kritikujete vlast, da prozivate, sve više i jače, na lokalnom nivou dajte podršku sumnjivoj interesnoj grupi koja je tu samo da bi još više razbila ionako zbunjene glasače, podržavate ih iako otvoreno na vrlo podli način napadaju a onda i veličaju ljude koji su njima od interesa i to je uvek ista priča več neko vreme. Oni su nebitni, bitno je da vi kao neko ko se bori za decu, kako sami kažete, ne sme da bude toliko naklonjen ni levo ni desno!! trudite se da se ne azmerite ni jednma ni drugima, ja nikoga ne preporučujem ali ono što vi radite, pogotovo kada su u pitanju deca, ne sme da bude usko asocirano sa politikom!!
Vesko Odgovori
Koliko je puta najavio donosenje zakona o poreklu imovine?
xx Odgovori
Znaci parovi, zadruga, farma se u buduce snimaju po zatvorima.
Ivana Odgovori
.Ma kakvaa dozivotna, za silovatelje posebno dece SMRTNA KAZNA. Onako ce djubrad ziveti na nas racun!
djordje Odgovori
IGOR JURIC @- Igore, ako nisi clan ni jedne politicke stranke kako to da je svaki treci tekst na jednom lokalnom portalu tvoj? Kako to da delis njihove politicke stavove sto po kafanama sto po drugim mestima a pokusavas ostati nezavistan? E to je ono sto tvoji sugradjani primecuju pa zato ovde nemas podrsku kao u drugim gradovima Srbije. Kriminal sa gorivom je nesto sto ti se verujem desilo jer si bio prisiljen nekom mukom da to uradis ali veruj mnogo vise ti se zamera petljanje u politiku nego afera sa kradjom goriva. Tvoja misija je casna i potrudi se da tako ostane. Mani se politike.
Uvek u pravu Odgovori
Ukoliko u februaru država izglasa ove predloge zakona, od 1. marta fondacija Igora Jurića treba da prestane sa radom. Takođe i druge slične fondacije. Uspeli su u svojoj nameri i mislim da nema više potrebe da postoji.
Sofronije
Ne bih se složio. Ova fondacija nije osnovana isključivo sa tim ciljem da predlaže zakone ii promene u sistemu već da u kontinuitetu deluje u pravcu zaštite dece , kroz edukaciju kako mladih tako i odraslih, kao i podizanje svesti o potrebi prevencije. Ne znam kako tačno da definišem, ovako sam ja shvatio. Naravno tu je i taj sajt za nestale. Dovoljno je da odeš na njihov sajt, pogledaš stranicu MISIJA i videćeš da nisi u pravu. Nažalost mnoge fondacije dolaze po lupu sumnje zbog raznih malverzacija koje su se defakto dešavale poslednjih 20-30 godina. Mislim da je dobro da postoji Fondacija TJ, mnogo toga dobro su donele njihove aktivnosti, ali ova priča se suviše ispolitizovala i zato su mi osećanja pomešana.
ACA Odgovori
Igore , pročitah . Vas nisam spominjao ( jedino Katarinu ) , ali odgovoriću Vam . Ja verujem da ste Vi dobar roditelj , ali nisam kompetentan da presuđujem . Sistem vredi onoliko koliko je i kako kontrolisan !! Verujem , da sam dobar vozač . Pogleda li kompetentna osoba u sistem uočiće da sam čak 6 bodova u plusu ! Početniici , vozači su obeleženi i imaju ograničenja (sistem) . Maloletnici posle 01 sat slobodno i bez nadzora hodaju parkovima i ulicama . Pa još i vidno alkoholisani . Kompetentne , iz budžeta plaćene osobe ih ne sklanjaju sa ulice , da im se nešto ne desi .Iz preventive ! Usput pokupe podatke o roditeljima , pa daju posla drugim službama . Eto konkretnih podataka o dobrim roditeljima Ništa lično , sistem . Ekstremno zapuštanje deteta , na zapadu rezultira oduzimanjem istog to je sistem.Međunarodno nas ganjaju da pravno regulišemo KRAĐU BEBA IZ PORODILIŠTA o čemu dalje . O izborima ? Jednako su omrznuti i od nazovi pozicie kao i opozicije.
ACA Odgovori
Gospodine Igore , kad me pitaste još samo malo . Verujem ja u sve fondacije i Dragice i Vlada i Novaka i Igora i sve ostale , ali sistem vredi onoliko koliko je i kako kontrolisan . Sa tom bi rečenicom trebalo započinjati i završavati pevanje himne . Moguće je da su oni roditelji, ( kojima je na žalost preminulo dete pred samo lečenje ) u pravu kad nisu hteli vraćaiti pare sakupljene upravo za to lečenje . Moguće je , bez obzira šta ja mislim , ali i to treba uvesti pod sistem . Znate verovatno da političari vole biti blizu fondacijama . Zašto li je to tako ? Za kraj , jedan slučaj iz komšiluka . Vratila se jedna baba iz Amerike , sva radosna otišla pred školu po unuče . Nisu joj ga dali , nego u veliki žuti školski autobus , pod kontrolom pa na poznatu uobičajenu stanicu ! Sve to u vrlo vidno doba dana . Baba o svom trošku nazad . A kod nas ?
Penzioner Odgovori
Zelim da verujem da ce ovo da se desi i nadam se tome kao prvom koraku napred.Ali trebalo bi vratiti i smrtnu kaznu nazad jer zasto bi nekog hranili 40,50 godina na nasim grbacama a on ubije nekoga?
ERNEST Odgovori
Kad će bre uvesti drakonske kazne za političare?! Minimum TROSTRUKO doživotno. Uslovno puštanje tek posle ispune 1/3 kazne!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.