• Pregleda: 5247

Otvorena konferencija „Bezbednost i odgovornost“

Otvorena konferencija „Bezbednost i odgovornost“

Radna grupa Ministarstva pravde vrlo aktivno razmatra inicijativu Fondacije „Tijana Jurić” o uvođenju doživotne kazne zatvora za najteža dela protiv dece, maloletnika, trudnica i nemoćnih, koju je svojim potpisom podržalo više od 160.000 građana Srbije, poručila je danas potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja je otvorila treću konferenciju „Bezbednost i odgovornost“.

- Radi se na mogućnosti da se ovaj predlog implementira u naš krivično-pravni sistem. Očekujemo da u najskorije vreme radna grupa uz konsultaciju sa stručnom javnošću izađe sa konkretnim i usaglašenim stavom povodom ovog pitanja – najavila je Zorana Mihajlović. - Verujem da će Vlada Srbije i Skupština čvrsto podržati svaki predlog oko kojeg se struka usaglasi.

Po njenim rečima, prevencija i edukacija roditelja i dece i zajednički rad celog društva najvažniji su da bi deca u Srbiji bila bezbedna.

- Bezbednost dece nije samo pitanje kaznenih odredbi koje Ministarstvo pravde razmatra, nego i pitanje prevencije, i to je ono na čemu bi svi zajedno trebalo da radimo, i civilni sektor i mediji i državne institucije - rekla je Mihajlovićeva. - Žao mi je što su morale da se dese tragične stvari da bismo pokrenuli neke stvari i hvala Igoru Juriću na tome što se obratio Vladi Srbije za podršku i na radu koji je omogućio da se o problemu bezbednosti dece govori više nego ranije. Malo kad se zapitamo šta smo uradili da se neka tragedija ne dogodi. Upravo to je naš zadatak - da se bavimo time da se nikom ne desi.

Gost ovogodišnje konferencije je i ambasador Švedske Jan Lundin, koji je istakao da je nasilje nad decom globalni problem sa kojim se suočava i njegova zemlja, u kojoj bezbednost najmlađih nije samo pitanje kazni za zlostavljanje dece, već i kako nasilje sprečiti.

- Više od 23 hiljade slučajeva maltretiranja dece i tri hiljade slučajeva seksualnog zlostavljanja prijavljeno je policiji prošle godine u Švedskoj, a govorimo samo o evidentiranim slučajevima. Svako deseto dete u školama u Švedskoj kaže da je trpelo neki vid zlostavljanja - rekao je Lundin i dodao da je Švedska spremna da sarađuje sa Srbijom u borbi protiv ovog problema.

Osnivač Fondacije “Tijana Jurić", otac tragično nastradale devojčice Igor Jurić, zahvalio je Zorani Mihajlović i drugim institucijama na podršci inicijativi da se pooštre kaznene odredbe.

- Uspeli smo od 2015. da promenimo jedan zakon, danas se mnogo brže kreće u potragu za decom, uspostavili smo registar nestalih i zahvalni smo državi na podršci - rekao je Jurić, naglašavajući da se Fondacija bavi i edukativnim i preventivnim aktivnostima, povećanju bezbednosti dece na internetu i problemu nestanka dece.

Osim izmene Krivičnog zakonika, teme ovogodišnje konferencije su i sistem alarmiranja javnosti i potraga za nestalom decom, zaštita dece na internetu i vršnjačko nasilje.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

35
Alex Odgovori
Tijana Juric (r) all rights reserved. koliko je ovaj čovek napravio biznis od tragedije. Strasno.
Nenad
Sad bi trebalo da ti kažem da doživiš njegovu sudbinu pa ćeš shvatiti kakvu glupost si napisao... ali to bi značilo da neko nevin mora da nastrada pa zato to nikako neću uraditi.

Igor je postigao da se Tijanino ime spominje i postane zaštitnik sve dece. Bori se za bezbednost naše dece. Pri tome je i zaposlio neke mlade ljude (ne samo u fondaciji). Treba mu odlikovanje dati, ali bolesni, i zluradi umovi to ne vide... Kada pročitam takve komentare poput tvog, pitam se koga prvo odlučiiš da mrziš kada ujutru ustaneš i pogledaš se u ogledalo.
MA DA
@Nenad

Vidi se da su mišljenja različita. Jasno da je sve velika tragedija i da se čovek bori (bar se nadam) za bezbednost drugih, ali činjenica je da je sve to moguće bez javnog eksponiranja NJEGA i druženja sa ministrima.

Realno, isti oni sa kojima se druži su posredno krivi što policija nije locirala telefon na vreme, nego se čekalo. Od istih tih je dobio k, a sada se sa njima druži.
Realan, (anti)sistem Odgovori
Što odmah ne donesete zakon da sve građane Srbije potrpate u doživotni zatvor? Zašto samo ubice dece? Šta je sledeći korak, svi u zatvor, smrtna kazna prvo za jedne pa postepeno za sve? I švedski ambasador podržava ovu "sjajnu ideju" a parlament njegove države je izglasao nepoverenje premijeru. Posle četiri neuspešna pokušaja da se formira vlada ide se na nove izbore što se u Švedskoj nikada do sada nije dogodilo. Novi premijer mogao bi da bude lider desnog centra Ulf. Dakle, u Švedskoj neoliberali gube a u Srbiji "implementiraju" ono što njihov narod ne želi.

Znam da komentare prati G. Jurić, možda se seća da sam pisao da ga zloupotrebljavaju. Možda se, takođe, seća da mi je odgovorio putem komentara na ovom istom portalu. Nadam se da je shvatio o čemu se radi.
Švedjanin
Da si malo bolje upućen u dešavanja u Švedskoj, znao bi da stranka desnog centra vladala Švedskom od 2006-2014 i tada je Švedska doživela prosperitet, standard, bezbednost, poštovanje Zakona, ali nakon toga samo za 4 godine demokrate su to sve urušili... <da ne pričam o standardu i drugim rezulatima vlade desnog centra....
Realan, (anti)sistem
@ŠVEĐANIN

Pa zar nisam napisao da Švedska ne želi neoliberale tzv. demokrate? Dokle ta površnost, to piskaranje i napadanje bez osnova!
petro Odgovori
Uz dužno poštovanje i razumevanje zbog tragedije koju je doživeo ipak je sada već i laiku jasno da je ovaj čovek postao zavisnik po pitanju sopstvenog prisustva u medijima. Ovu količinu ličnog eksponiranja ne može opravdati više ništa. Posebno razočarava njegovo političko aktiviranje u okviru jedne opozicione stranke.
Max
Molim pošto ovakve komentare iznosti, a Igor je javna ličnost, da upoznate i sugrađane u okviru koje stranke Jurić deluje ako je to istina što navodite. U suprotnom, molim da ne pišete neistine.

Vezano za eksponiranje njegovo: niko od nas ne treba da bude sudija. Bog sudi. Igor radi ono što misli da je valjano i ono što možda neke stvari na bolje pogura. Naravno, mediji su tu kao podrška.
Trovach
Ponekad pozelim tebi i slicnima da dozivite nesto slicno kao Igor, ali shvatim da to ne bih pozeleo ni najgorem neprijatelju (koga uzgred ni nemam). Njemu je ostala samo njegova borba koju vodi samo zato da drugi ne dozive isto sto i on. Jedino u cemu se ne slazem je to da treba razlicito karakterisati bilo koje namerno ubistvo. Uveo bih dozivotni zatvor (bez prava na pomilovanje) za svakog ko svesno i namerno ubije drugo ljudsko bice.
djordje Odgovori
MAX@- sve je to postalo čist biznis pojedinca. Nema konkursa na koji se ova fondacija ne javlja da bi dobila pare, a potrošnja istih je posebna stvar.
MAX
Pa sto i vi ne osnujete neko udruzenje i sa korisnim projektima aplicirate? Juric jeste previse eksponiran, ali to je njegova stvar. U kojoj je opozicionoj stranci?
Jana
Dobro sam upoznata radom Fondacije, tako da u bilo kom trenutku mozete da trazite uvid u racune, pa cete videti da je sve cisto.
Novac koji se dobije na projektima se trosi iskljucivo na projekat koji je napisan. Najlakse je sedeti i pljuvati tudji rad i trud.
Rab Odgovori
Sramota sta pisete!
jaca Odgovori
Velika je i životna tragedija kada vam se ovako nešto desi ali je još tragičnije kada zbog činjenice da niste imali radno mesto do tada odlučite da od toga napravite i lični biznis. Nije sporna ova akcija da se zakon izglasa, i treba tako. Sporno je što ova fondacija na krilima imena koje nosi funkcioniše kao privatno preduzeće.To je žalosno ....
Jasna S.
Kako možete takve laži pisati ? Pišete da je sebi otvorio radno mesto a on radi u privatnoj firmi u Novom Sadu. Danas opozicionar , juče SNS-ovac... U stvari problem je što nije ničiji , vodi borbu , bori se sa sopstvenom tragedijom. I čovek je prikupio 160.000 potpisa. Dok ste vi sedeli za kompjuterom , on je naterao državu da jedan zakon promeni a drugi će uskoro. Bilo bi baš super da sedi i plače , da ga svi žalimo. Samo vi komentarišite, za drugo i niste.
Janko Jankovic
Ajd majke ti umukni.. Nedo Bog nikom takvu tragediju. Čovek se bori za dobrobit svih nas, i naše dece, ali uvek se nađe neki pametnjaković da laprda gluposti (Besposlen pop i jariće krsti). I sve da je to istina za stranku, neka je, jer na žalost u ovoj zemlji ništa ne možeš bez te gamadi, čak i da budeš običan smetlar treba ti politička veza. G-din Igor ako je u stranci, bori se za sve nas, a ne samo za svoju fotelju. PODRŽAVAM IGORA DO KRAJA,A VI SUBOTIČANI OGORČENI ISTRULIĆETE NAD TASTATURAMA OD LJUBOMORE JER SE NI JEDNOM VAŠA SLIKA NIJE POJAVILA SUBOTICA.COM-U
Trovach
Vi botovi bas sve morate da zagadite. Vasa vlast ne donosi zakone koje bi trebala da donese i bez peticija jer bi to bilo jedino ispravno i sada su oni koji to traze besposleni profiteri.
end Odgovori
Covek je doživeo tragediju i samo on zna kako mu je. Ima snagu kakvu bi je malo ko imao. Nije potonuo, nije se predao. Bori se kako zna i ume. U toj njegovoj borbi, ne vidim da iko ima bilo kakvu štetu, nego samo korist. Ako mu ne možemo pomoći ne moramo ostavljati glupe komentare.
silvika Odgovori
Kave veze sa ovom konferencijom ima Dzej ili se i ovde mora slikati i promovisati kao paun????
ČINJENICA Odgovori
A da li se, makar pod tačkom razno u okviru konferencije "Bezbednost i odgovornost", delovanja Fondacije "Tijana Jurić", ali i od strane predavača u školama, a pre svega roditelja, pominje (i) opasnost od svakodnevne zloupotrebe mobilnog telefona? Ili se, po ustaljenom, svakako ne i dobrom običaju, čeka (puj-puj, da ne čuje zlo!), prva žrtva "blejanja" u ovu sofisticiranu skalameriju kada mu mesto i vreme nije. Inače, bilo koja zaprećena kazna ne znači da se nedela, pa i tragedije kao u slučaju Milice Barašanin (seća li je se ko?), Tijane Jurić...neće događati.
Jana
Da ste bili prisutni na konferenciji (a mogli ste, jer se na konferenciju mogao prijaviti ko je zeleo) culi bi ste da je bilo reci u pomenutoj temi.
ČINJENICA
Pitanje je retoričke prirode, ali i pored toga zahvaljujem na informaciji. Inače, "ne mirišem" akcije kampanjskog tipa do nove neprilike. U međuvremen ništa novo i svakodnevno već neviđeno.
fatima Odgovori
Ministarka građevinarstva o bezbednost ,ministar policije o rijatiju, juric o bezbednost i preventivnom vaspitanju, PA KO JE OVDE POMEŠAO LONČIĆE ???

ministri nenadležnim,juric neodgovorni sarlatan,trebao je vise voditi racuna o vaspitanju svog deteta pa onda da nas uci roditeljskom vaspitanju !!
INACE PODRŽAVAM DOŽIVOTNU ROBIJU ALI I ZATVOR ZA NEODGOVORNE RODITELJE !!!
Trovach
Eto, nasao sam kome bih mogao pozeleti ono sto ne bih ni najgorem neprijatelju.
Angel of hell
Fatima svaka čast na komentaru i ja sam to hteo da kažem.
Igor Jurić Odgovori
Poštovani sugrađani,
Nisam zaposlen u fondaciji. Radim u “Jiway Software Company” u Ns gde sam direktor. Firma je iz Luksemburga.
Nisam član nijedne političke stranke i neću biti.
Pozivam sve zainteresovane da se jave i da vam damo na uvid sve naše račune i finansijske transakcije. Mi smo fondacija svih građana i mi nemamo šta da krijemo.Trg Cara Nenada 15/8.
Pokušavam da doprem do ljudi, zbog toga nikad ne odbijam poziv medija i cenim njihovu pomoć. Da nije bilo toga, ne bih uspeo prikupiti 160.000 potpisa. To mi je jedini način da se borim.
Apliciramo na sve konkurse ali je naša prolaznost na domaćim konkursima mala. Konkretno, od grada Subotice smo za ceo festival dobili 250.000 dinara i za radionice u školama 90.000. Na festivalu bila deca,predstava “Art”(Lane Gutović),Zvonko Bogdan.
Fondacija ima samo jednu osobu zaposlenu, psiholog iz Subotice.
Fondacija nosi ime Tijane Jurić, zbog toga nikada neću dozvoliti da bude uprljana razlozima koje ste navodili.
Igor Jurić
Nikol
Bravo Igore! Puna podrška i tu smo za Tebe šta god da treba. U potpisu: Normalni ljudi
Olga Gurlukovich
Поштовани господине Јурић, сматрам да нема потребе правдати се Суботичанима који се оглашавају на овом порталу. Они мрзе цео свет, а највише себе. Битно им је само да прикупе што више информација о некоме, па да после могу о томе да причају уз кафицу - за боље нису способни.

То су људи који књигу нису отворили, од позоришта су видели само фасаду, затровани мржњом и полупани системом у којем животаре. Њих не занима истина, већу важност придодају трачевима. То су мали, неуки и непристојни људи. Умреће љути и тужни, иза себе неће оставити ништа, а тога су свесни - због тога нападају људе који се труде да оставе позитиван траг.

Све најбоље Вам желим, и саветујем вас да их игноришете, јер чак и да им дате све што траже на увид, наће некакву замерку.
Nenad
Kao što je napisala gospođa Olga, i ja mislim da je nepotrebno odgovarati, jer su komentatori koji ovde negativno pišu samo promil subotičkog življa.

Često u šali kažem da bi njih nekolicina ovde komentarisali i vest o tome da je danas sunčan dan i našli razloga ko je za to 'kriv'....
Trovach
Vi se borite da drugi roditelji ne dozive isto sto ste i Vi doziveli, ali nekima i to smeta. Moja sestricina je pre dve nedelje iznenada umrla na treningu, pa su odmah pocela kalkulisanja i ispiranja usta bljuvotinama. Jednostavno, oduvek je bilo losih ljudi i bice ih. Vama zelim da istrajete.
jaca Odgovori
Broj + i - sve govori......
Nikola Subotica
Vaši botovski minusi i plusevi koje lupate po naređenju u javnim preduzećima su bas realan pokazatelj. Ja ću kada prvi put posumnjam u rad ovog čoveka uraditi ono što je on ovde napisao i ponudio. Dakle,uradite i vi, čovek je rekao da možete svakog momenta otići u fondaciju i dati nam dokaze za ono što navodite. Isto vas molim da nam navedete koja je stranka u pitanju? Dok nam to konkretno ne napišete i dokažete, ja bezgranično podržavam i verujem ovom čoveku.
Olga Gurlukovich
Да, говори "све", али само вама, који узимате гласове на коментарима за озбиљно. Мало вам диже его јер примећујете да има пар идиота сличних вама у овом граду.

Највећи број гласова на један коментар је око 100, дакле, стотињак људи је одлучило да да свој глас, а од тих стотињак људи један део се слаже са вама. То је вама довољно да кажете "то све говори".

Јацо, ако вас нико не плаћа да блатите господина Јурића овде на порталу, већ искрено верујете у оно што пишете, онда сте дефинитивно ментално ограничени и свака расправа са вама је бесмислена, јер једноставно нисте довољно способни да водите разговор у којем су битне чињенице, а не трачеви.
Rajko
Oni to i žele, da im bezgranično verujete.
Pomorac Odgovori
Samo mi nije jasno zbog cega ne podnosite ovog coveka? Izgubio je cerku, mezimicu, i to na takav nacin.... I sad se bori za vasu decu. Nemam komentara. Uostalom sa kim treba da se slika? Sa pijandurama ispred prodavnice? Pa valjda sa tim ljudima koji su na vlasti i koji mogu da promene nesto. Ja jesam rodjeni Suboticanin, i nismo svi losi ljudi kao sto se ovde sugerise a gospodinu Juricu sva podrska!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.