Komentara: 35
Pregleda: 6271
Foto

Otvorena konferencija „Bezbednost i odgovornost“

25.09.2018. u 17:42h
Izvor: Subotica.com
Otvorena konferencija „Bezbednost i odgovornost“

Radna grupa Ministarstva pravde vrlo aktivno razmatra inicijativu Fondacije „Tijana Jurić” o uvođenju doživotne kazne zatvora za najteža dela protiv dece, maloletnika, trudnica i nemoćnih, koju je svojim potpisom podržalo više od 160.000 građana Srbije, poručila je danas potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, koja je otvorila treću konferenciju „Bezbednost i odgovornost“.

- Radi se na mogućnosti da se ovaj predlog implementira u naš krivično-pravni sistem. Očekujemo da u najskorije vreme radna grupa uz konsultaciju sa stručnom javnošću izađe sa konkretnim i usaglašenim stavom povodom ovog pitanja – najavila je Zorana Mihajlović. - Verujem da će Vlada Srbije i Skupština čvrsto podržati svaki predlog oko kojeg se struka usaglasi.

Otvorena konferencija „Bezbednost i odgovornost“

Po njenim rečima, prevencija i edukacija roditelja i dece i zajednički rad celog društva najvažniji su da bi deca u Srbiji bila bezbedna.

- Bezbednost dece nije samo pitanje kaznenih odredbi koje Ministarstvo pravde razmatra, nego i pitanje prevencije, i to je ono na čemu bi svi zajedno trebalo da radimo, i civilni sektor i mediji i državne institucije - rekla je Mihajlovićeva. - Žao mi je što su morale da se dese tragične stvari da bismo pokrenuli neke stvari i hvala Igoru Juriću na tome što se obratio Vladi Srbije za podršku i na radu koji je omogućio da se o problemu bezbednosti dece govori više nego ranije. Malo kad se zapitamo šta smo uradili da se neka tragedija ne dogodi. Upravo to je naš zadatak - da se bavimo time da se nikom ne desi.

Gost ovogodišnje konferencije je i ambasador Švedske Jan Lundin, koji je istakao da je nasilje nad decom globalni problem sa kojim se suočava i njegova zemlja, u kojoj bezbednost najmlađih nije samo pitanje kazni za zlostavljanje dece, već i kako nasilje sprečiti.

- Više od 23 hiljade slučajeva maltretiranja dece i tri hiljade slučajeva seksualnog zlostavljanja prijavljeno je policiji prošle godine u Švedskoj, a govorimo samo o evidentiranim slučajevima. Svako deseto dete u školama u Švedskoj kaže da je trpelo neki vid zlostavljanja - rekao je Lundin i dodao da je Švedska spremna da sarađuje sa Srbijom u borbi protiv ovog problema.

Otvorena konferencija „Bezbednost i odgovornost“

Osnivač Fondacije “Tijana Jurić", otac tragično nastradale devojčice Igor Jurić, zahvalio je Zorani Mihajlović i drugim institucijama na podršci inicijativi da se pooštre kaznene odredbe.

- Uspeli smo od 2015. da promenimo jedan zakon, danas se mnogo brže kreće u potragu za decom, uspostavili smo registar nestalih i zahvalni smo državi na podršci - rekao je Jurić, naglašavajući da se Fondacija bavi i edukativnim i preventivnim aktivnostima, povećanju bezbednosti dece na internetu i problemu nestanka dece.

Osim izmene Krivičnog zakonika, teme ovogodišnje konferencije su i sistem alarmiranja javnosti i potraga za nestalom decom, zaštita dece na internetu i vršnjačko nasilje.

Izvor: Subotica.com
Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2018" Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2018" Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2018" Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2018" Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2018" Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2018" Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2018" Konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2018"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 35
Pregleda: 6271
Povezane teme

bezbednost dece

zorana mihajlović

igor jurić

fondacija tijana jurić

konferencija bezbednost i odgovornost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.