• Pregleda: 3711

Incijativu doživotnog zatvora za ubice dece podržalo 125,5 hiljada građana Srbije

Fondacija "Tijana Jurić" prikupila je 125,5 hiljada važećih potpisa građana za uvođenje kazne doživotnog zatvora, saopštilo je juče Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, nakon prebrojavanja svih spiskova.
Incijativu doživotnog zatvora za ubice dece podržalo 125,5 hiljada građana Srbije

Nadležni su prekontrolisali 158.460 potpisa i kao važeće proglasili više od 125,5 hiljada, čime je i zvanično potvrđeno da će građanska inicijativa ući u Skupštinsku proceduru, iako je to bilo jasno već posle nekoliko dana akcije prikupljanja potpisa, jer je po internoj evidenciji prikupljeno 30.000 potpisa podrške.

U Ministarstvu ističu da je obrada podataka, odnosno prepis lista u elektronski oblik i provere podataka, urađena za 45 dana, iako navode da bi im u redovnim okolnostima za taj posao trebalo barem šest meseci.

- Činjenica da niko od zaposlenih nije pitao što ostaje duže na poslu, a radili su i tokom noći, govori da smo svi pristupili zadatku kao ljudi, a ne kao birokrate i sve u cilju da što pre završimo naš deo posla da se ova građanska inicijativa pretvori u zakon - istakao je Branko Ružić, ministar nadležnog Ministarstva.

Osnivač fondacije "Tijana Jurić", Igor Jurić, pohvalio je službenike Ministarstva koji su u rekordnom roku obradili veliki broj potpisa.

Sada su potpisi i zvanično u Narodnoj skupštini Republike Srbije i više ne postoji nijedna prepreka da se Predlog izmene Krivičnog zakonika pojavi pred narodnim poslanicima. Duboko verujem da se na taj momenat neće dugo čekati, verujem i ministarki pravde, Neli Kuburović, da će ispuniti obećanje i da će se predlog ubrzo naći u skupštinskoj proceduri - rekao je Jurić.

Prema rečima Jurića, veći broj "nepriznatih" se odnosi na građane koji nisu želeli da upišu svoj JMBG, a po našem zakonu takvi potpisi nisu važeći, iako je preporuka državnog poverenika za informacije od javnog značaja, Rodoljuba Šabića, bila da se takvi potpisi prihvate.

- Zadovoljni smo pre svega što je incijativu podržao veliki broj građana, da smo prikupili četiri puta više potpisa nego što je trebalo, tako da ovih tridesetak hiljada "poništenih" ne menja stvar - jasan je Igor Jurić.

Skupština Srbije - foto: RAS / Vesna Lalić

Potpisi građana prikupljali su se u periodu od 23. do 29. oktobra prošle godine, s ciljem izmene Krivičnog zakonika, odnosno uvođenja doživotnog zatvora za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnika ili trudne žene.

Prema prvobitnim informacijama, od većih gradova u Srbiji, Novi Sad je imao 33.737 potpisa podrške, dok su Beograđani imali tek 14.741, što se ispostavilo manje nego u Subotici, koja je imala preko 15.000 potpisa.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

24
kojot Odgovori
Процентуално веома слабо...
Realan Odgovori
Zovite me teoretičarom zavere, ali ovo je direktno usmereno na uništavanje populacije. U vreme SFRJ sa počiniocima i najtežih dela postupalo se humanije. Svaki počinilac dela ima pravo na pomoć, na šansu da se popravi. Ovde se to isključuje. Svetom vladaju uništitelji i ubice, uništavaju ga na razne načine.
mareee
Nista. Kad ti ne daj boze izmasakrijraju i ubiju maloletno dete video bi tvoju reakciju. Nad sve glup komentar. U staroj ozbiljnoj drzavi se za ovakava ubistva streljalo, u jednoj od najvecih demokratija sveta americi se i dalje vrse smrtne kazne, a mi u ovoj turskoj kasabi izigravamo demokratiju.
Steta vazduha koji udise i svega onoga sto mu placamo, ovakve treba ubijati inekcijom i gotovo. Dobro i njemu i ljudima oko njega.
Zoran
Da li si svestan sta si napisao?
Ubicama DECE covece! Ne postoji rehabilitacija za njih!
Da se pitam, uveo bih smrtnu kaznu za njih!
JACEMLAZEM
A kakva su prava imala njihove zrtve???????????? Imali su pravo da cute........imali su pravo da umru??????????? Ma takvi nemaju prava ni za sta na svetu osim da se muce za njih je i robijanje nagrada. Njima treba jedan goli otok pa neka se tamo medjusobno izivljavaju i ubijaju do mile volje pa neka jaci pobedi.
Željko
U vreme SFRJ je postojala smrtna kazna, tako da tvoja tvrdnja ne stoji. Licno nisam za smrtnu kaznu iz bar dva razloga: postoji mogucnost da se napravi nepopravljiva greska (da se ubije nevina osoba i pored, naizgled, neoborivih dokaza) i da dzelat postane ubica (mada, verovatno bi neko rado pristao da to postane).
interesantno Odgovori
Sramota, 1500.000 gradjana se slaze da se ubice DECE kazne, ostali se protive tome? O kakvom napretku drzave mi pricamo kad od svog stanovnistva samo 150.000 je potpisalo peticiju. Veliki pozdrav beogradjanima!!
opalac
Nije da se ne slazu, vec su indiferentni, sto je jos gore...
Realan Odgovori
Ako uzmemo u obzir da Beograd ima skoro dva miliona građana i da je u njemu gro intelekta njihova slaba podrška ohrabruje. Još ima nade za ovo društvo. Ubeđen sam da izmene KZ neće biti, bar ne u meri u kojoj se to traži. Narod je neuk, nema kapacitet za odlučivanje o tuđem životu, samim tim mu se ne sme dati to pravo. Pa, pogledajte, uvek na izborima izabere gore od prethodnih. I njemu dati neko pravo odlučivanja? Običnim svetom se manipuliše.
drapo Odgovori
@ realan
ne seri više i poštedi nas tvojih glupih razmišljanja !!! ja bih svim ubicama dosudio doživotni zatvor kad već ne može smrtna kazna !!!
ALISA U ZEMLJI ČUDA
Drapo
Prvo iz usta, pa - "sr*nje"?! Prostački jeste, a istovremeno i olakotna okolnost kod ove zloupotrebe prividne slobode izražavanja na internetu. Jer nisi ti kriv što si nadrapao po sili prirode. Poređenje svakako nije u istoj ravni, ali ako je zločinačk akt nedelo bolesne osobe (inače, vrlo "rastegljiv" pojam), ta okolnost se uzima u obzir i, umesto zatvorske sankcije izriče se mera lečenja u zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa. Da li su i kriminogeni elementi započeli "karijeru" sličnom retorikom, kom zna? U svakom slučaju smanji doživljaj. P.S.- Obriši usta!
C
Da besplatno jedu i piju u zatvoru :D
Dok deca nemaju besplatne uđbenike i užinu u školi.
ALISA U ZEMLJI ČUDA Odgovori
A, koliko bi vas, navodnih humanista, podržalo eventualnu peticiju da i uzročnici, drugim rečima ubice dece, ali i drugih žrtava u saobraćaju nezavisno od godina, fasuju ako ne doživotnu kaznu, a ono barem od desetak godina? Ili mislite da je bol za takvim stradalnicima manje intenzivan za razliku od nesretnika kojima je oružjem presuđeno po kratkom postupku? Svi bez razlike za volanom, pogotovo oni pod dejstvom alkohola, raznih opijata, korisnici mobilnih tokom vožnje... su, hteli ili ne, potencijalni - Đurići. E, u tom grmu i leži zeka što bi mnogi eskivirali stavljanje potpisa na pomenutu peticiju, Jer, ajaoj ti ga obesnim vozačima ako bi se ista materijalizovala kroz Zakon. Uostalom, što da ne?
ALISA U ZEMLJI ČUDA
Pitanje je retoričke prirode, jer je odgovor poznat. Jedno je deklarativno se izjašnjavati, i ostavljati utisak dobrog hrišćanina, a drugo kada se zortira da smo, autori dislajkova pogotovo, i sami "viđeni" za sudbu tako olako namenjenu drugima.
Nedim Odgovori
Razmišljam kako se mogla izbeći sudbina male Tijane.Koliko sam razumeo ona je sama putrovala iz Subotice za Bajmok a majka će doći u subotu.Tijana je stigla kod bake i uveče se kasno šetala sa praćenim društvom bračnog para.Otišla je da vrati duks praćena sa dečkom vršnjakom a slučaj je hteo da je dečko odpratio samo manji deo puta,a ona će brzo da vrati duks i da se vrati,ali nije tako bilo jer je bolesni mesar čekao žrtvu u mraku.Trebao je ipak poći muž i dečko sa Tijanom jer kasno je i šta se traži čak i polleti na bajmočkim ulicama????Po meni taj duks je mogao i sutra da se vrati po danu.
Realan
Ispravno razmišljate ali ste od naroda, koji bi da presuđuje i odlučuje o tuđim životima. dobili negativne ocene. I sad neka neko kaže da narod nije neuk. Muka mi je od njega, jer je toliko glup da ne shvata da ga zloupotrebljavaju.
Željko Odgovori
Ne bih kaznu dozivotne robije rezervisao samo za ubice dece, vec za sve ubice sa predumisljajem. Naravno, najteze ljudima pada zlocin nad decom, ali i odrasli muskarac, ili zena, su necija deca, roditelji, bracni drugovi, kolege, prijatelji itd. koje je neko oteo najmilijima na najgori nacin. Ubistvo iz nehata, pa mozda cak i u afektu nisu planirana i mogu se blaze tretirati, ali kada neko planski ubije nekoga mislim da ne zasluzuje blazu kaznu od dozivotne bez prava pomilovanja. Za visestruka krivicna dela kazne da se sabiraju, a svoj smestaj i hranu da obavezno odrade.
Realan Odgovori
Narod je zaista stoka. Ne shvata da ga koriste protiv sebe. Sistem promoviše nasilje kroz medije, film, serije... i zatim posledice najsurovije kažnjava. Narod neuki, taj koji bi da zatvara i ubija, ne razmišlja da se rešavanje problema postiže samo uklanjanjem uzroka. Da je ovo normalna zemlja ne bi svakodnevno bila izložena najnegativnijim vrednostima od postanka civilizacije. Kada vama upravljaju bolesni mozgovi ne možete očekivati zdravo društvo. Narod, stoka neuka, potreban im je za pokriće njihovih zlodela. Kada vas sve budu potrpali u zatvore, pobili lošim uslovima života ili proterali valjda ćete shvatiti o čemu se radi. Taman kada bude kasno.
Daisy
Postovani komentatore,

Obracam Vam se kao jedna iz krda kom se tako opsirno i ucestalo obracate.
Sta je uzrok tolike netrpeljivosti i prezira prema mom narodu?
Coyote Nervosius Odgovori
Doživotni zatvor za sve ubice !!!!!

Jer svačiji život je vredan !!!!
jozsef Odgovori
lep dan
drapo Odgovori
@ MAREEE, ZORAN, JACEMLAZEM, COYOTE NERVOSIUS 1000 % ste u pravu !!!
@ REALAN
Koji si ti faktor i kur.c i ko ti daje pravo da kažeš da je narod glup i da je stoka ??? Ti si govedo i pobegulja koji za sitne pare služi i liže dupe onima koji su nas bombardovali i uništili naša ognjišta i još pljuješ po svom narodu !!! SRAM TE BILO !!!
@ ALISA U ZEMLJI CUDA
Ja mislim da zločinački akt uopšte nije "rastegljiv" pojam i, ako se dokaže za njega treba i odgovarati. NE lečenje, NE dobrotvorni rad, bilo bi najpoštenije, zbog žrtve, njene porodice i kao primer potencijalnim zločincima SMRTNA KAZNA !!! I to za svako ubistvo, na samo za ubistvo dece !!! Sa kojim pravom neko uzima tuđi život a za to ne snosi odgovornost svojim životom ???
Inače, ja nisam nadrapao, to su početna slova mog prezimena i imena i ja se ne skrivam iza imena ličnosti iz bajke !!! A, pošto pretpostavljam da si muškarac onda nisi p.čka nego p.zda !!!
P:S: NE SERI !!!
Realan
@DRAPO

Auuuu, alaj si nam rekao! I da si jedini pa još nekako, ali puna vas je Srbija takvih. Drčnih a ni ku*cu valjalih. Takvi prete, i ne samo prete, npr. i betonskim cipelama.
ALISA U ZEMLJI ČUDA
Drapo
Nije zločinački akt navodno rastegljiv pojam nego nečije bolesno stanje. Koje je, kao takvo odlučujuće prilikom izricanja presude. Odnosno, da li će biti izrečena zatvorska sankcija ili pak mera obaveznog lečenja, za koju si ti jedan od viđenijih kandidata. S tim što se zbog svako malo dupke punih usta sr*nja (gde li se zagubi pretpraznična retorika?), kao olašavajuća okolnost ceni izvesni - kiks prirode. I to veliki! Prethodni "P.S." je i dalje važeči.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.