Komentara: 25
Pregleda: 8341

Donet Program za rešavanje problema napuštenih pasa i mačaka

12.12.2014. u 14:13h
Izvor: Subotica.com
Gradsko veće donelo je program kroz koji je definisan problem i utvrđeni načini rešavanja problema napuštenih pasa i mačaka. Ciljevi programa su, između ostalog, smanjenje broja napuštenih pasa i mačaka, zatim smanjenje napada na građane, smanjenje troškova u slučaju odštetnih zahteva građana, kao i sprečavanje širenja i prenošenje zaraznih bolesti.
Donet Program za rešavanje problema napuštenih pasa i mačaka

Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka uređuje se kontrola i smanjenje populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Subotice.

Konstatovano je da znatan broj napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Grada u najvećoj meri predstavlja posledicu ponašanja vlasnika, građana i prirodne reprodukcije životinja, odnosno da se populacija napuštenih pasa i mačaka povećava se zbog neadekvatnog odnosa držalaca pasa i mačaka.

Odlukom o uslovima za držanje i zaštitu domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Subotice propisano je da u objektima porodičnog stanovanja sa dvorištem, psi moraju da se drže u ograđenom prostoru u odgovarajućoj kućici ili na način koji ce sprečiti nekontrolisani izlazak iz dvorišta na javne površine i u susedno dvorište.

Donet Program za rešavanje problema napuštenih pasa i mačaka

Na teritoriji Grada Subotice poslove hvatanja, zbrinjavanja, veterinarske nege i smeštaja napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka u prihvatilišta za životinje, poslove lišavanja života za neizlečivo bolesne i povređene napuštene i izgubljene životinje i poslove kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka obavlja JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica, na osnovu Odluke o delatnosti zoohigijene.

Ciljevi donošenja

Ciljevi donošenja ovog programa su smanjenje broja napuštenih pasa i mačaka koji se nalaze na javnim površinama, smanjenje napada na građane kao i narušavanje javnog reda i mira, smanjenje troškova u slučaju odštetnih zahteva građana, sprečavanje širenja i prenošenje zaraznih bolesti kao i bolesti koje su zajedničke ljudima i životinjama, sprečavanje rasturanja otpada iz posuda za sakupljanje otpada, sprečavanje prljanja površina javne namene, i generalno podizanje ukupne svesti građana u odnosu na način držanja pasa i mačaka i humano postupanje sa istima.

Gradsko veće je krajem maja 2014. godine usvojilo Pravilnik o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih životinja. Pravilnikom utvrđuje se postupak i način rešavanja zahteva građana za naknadu štete, koju građani pretrpe usled ujeda napuštenih životinja na teritoriji Grada Subotice.

Predviđene mere

Mere za realizaciju ciljeva ovog programa su: registracija i obeležavanje svih pasa i mačaka, izgradnja prihvatilišta i poboljšanje uslova u postojećim prihvatilištima, sterilizacija i hirurški zahvat, udomljavanje, ali i preventivna edukacija i informisanje građana sa osobinama i potrebama životinja, sopstvenim motivima držanja životinja i zakonskim obavezama vlasnika životinja.

Donet Program za rešavanje problema napuštenih pasa i mačaka

Finansiranje

Finansiranje aktivnosti iz ove oblasti predviđeno je da vrši iz budžeta grada, kao i od prihoda po osnovu komunalne usluge hvatanja, zbrinjavanja, veterinarske nege i smeštaja napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka u prihvatilišta za životinje, lišavanja života za neizlečivo bolesne i povređene, napuštene i izgubljene životinje i sprovođenja mera  iz programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka koju plaćaju vlasnici ili držaoci pasa i mačaka ukoliko se utvrdi njihov identitet.

Ovaj program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom listu Grada Subotice”.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 25
Pregleda: 8341

Povezane vesti

Povezane teme

gradsko veće

psi lutalice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.