• Pregleda: 6999

Dodeljene nagrade lekarima koji su „ponovo pokrenuli srce“

U okviru akcije „Pokrenimo srce“ dodeljena su priznanja lekarima koji su svojim zalaganjem spasili ljude reanimacijom, odnosno „ponovo pokrenuli srce“. Priznanja koje dodeljuju Resuscitacioni savet Srbije i Red vitezova templara „Sveti Maksim Branković“, dobilo je po pet lekara iz Subotice i Sombora, tri iz Zrenjanina i dva iz Kule.
Dodeljene nagrade lekarima koji su „ponovo pokrenuli srce“

Iz našeg grada nagrade su dobili doktori Anka Ivošević, Marko Krajninger, Atila Kokić, Mihaela Budimski i Kornelija Jakšić Horvat.

- Posebna mi je čast učestvovati u humanitarnoj akciji koja je nastala uz svetski dan „Pokrenimo srce“ uu kojoj nagrađujemo one koji su svojim zalaganjem spasili ljudske živote – kaže dr sc. med. Violeta Rafaj, lekar specijalista urgentne medicine - Ovo je druga godina kako i na ovaj način obeležavamo ovaj dan i nadam se da će to prerasti u jednu lepu tradiciju.

Od prošle godine suorganizator akcije „Pokrenimo srce“ je Red vitezova templara „Sveti Maksim Branković“, jer po njihovom mišljenju, zalaganje lekara treda da dobije statu plemenitog podviga.

- Pomoć, požrtvovanje, plemenitost, znanje i spremmnost da se pomogne drugom su vrednosti koje i mi negujemo. Zato smo ovu akciju prepoznali kao dragocenu i kao priliku da se ovim ljudima dodeli i simbolično i suštinsko priznanje za ono što su uradili spašavajući živote – ističe dr Ljubiša Despotović, prior viteškog reda. - Čovekov život je univerzum sam po sebi i spašavajući čovekov život oni spašavaju sve nas.

Laureatima je nagrade uručio naš književnik Pero Zubac naglašavajući da su ovo priznanja za dobročinstvo.

- Šta ima veće i bolje nego da se spasi ljudski život. Nadam se da i u godinama koje slede da će se ova ideja proširiti ne samo na lekare nego i na druge ljude koji su učinili ovako nešto – smatra Pero Zubac. - Kada smo se odogovarali o ovome, zamolio sam da nagrada bude nematerijalne prirode, da to bude token, srebrenjak, jer novac nije merilo.

Jedan od laureata je primarijus Snežana Holcer Vukelić iz službe Doma zdravlja „dr Đorđe Lazić“ u Somboru, koju je nagrada i iznenadila i ganula.

- Svi mi u hitnoj pomoći kada oživomo čoveka, ljudi nas još ne vide, ali nama je toplo oko srca, znaš zbog čega radiš i zašto vredi da se trudiš da sve promeniš. Ovo nije samo moja, ovo je nagrada svih mojih timova za sve uspešne reanimacije i motivacija da vratimo još više života – kaže dr Holcer Vukelić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
NAKARADNO! Odgovori
A koliko je pacijenata pomrlo zbog lošeg zdravstvenog sistema!?
ČINJENICA Odgovori
A, šta bi trebalo da fasuju lekari, članovi lokalnog Saveta za zdravlje, koji su bez ikakve konstruktivne diskusije o navodima iz prigovora, odnosno na osnovu dezinformacija i neodrživih konstrukcija u postupku po žalbi, u tri navrata tokom minulih 12 meseci zaključili da propusta u radu dva lekara opšte prakse i Savetnika za zaštitu prava pacijenata navodno nije bilo? Pritom, k'o đavo od krsta bežeći od obaveze definisane u Vodiču za postupanje građana pred organima (subotičke) opštinske uprave, da mi u skladu sa zahtevom omoguće učešće u postupku. Kojem se, eto, od 18.1.2017. godine još ne nazire kraj. Zaista, čime ih "okititi"?
ČINJENICA
Za lajk "za" ili "protiv", svejedno, poželjno je ali ne i nužno poznavanje materije. To se već ne bi moglo reći za apostrofirane i druge opštinske organe u lancu neslavnog odlučivanja tokom godine dana, za koje ipak važe druge uzanse. Do sada, "mrtvo slovo" na papiru. Dosta, bre, više!
NakaradnaCinjenica Odgovori
Stavio bih vas u poziciju zaposlenih u zdravstvu cisto da vidim kakav bi ste tada odgovor na sopstveni komentar imali. Obzirom na vasu pamet, informisanost i pre svega kompetentnost predlazem da se ubuduce lecite putem internta i uvek tradicionalnim belim lukom
Srdacan pozdrav iz Nemacke
Jovo
Pozdrav iz Srbije
ČINJENICA
Naravno da mi je poznato (zahvaljujem na komplimentu!) da sam pametan, informisan...skroman pogotovo, jedino što ne znam, niti mi je želja, da poput Vas budem vidovit. Niste, ne i jedini, upoznati sa predmetom, a navodno sve vam je poznato?! Baš! Što se tiče belog luka, pored dodatka jelima, dobar je i kao zaštita kompjutera. Ne i azijski, koji su mi uvalili: propušta nesuvisle komentare. Pozdrav iz Srbije!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.