Komentara: 1
Pregleda: 4814
Foto

Održana akcija "Pokrenimo srce"

02.10.2018. u 18:39h
Izvor: Subotica.com
Uoči Evropskog dana borbe protiv srčanog zastoja, petu godinu zaredom na Gradskom trgu održana je akcija “Pokrenimo srce”, u okviru koje su građani imali priliku da nauče osnovne mere životne podrške. Kao i svake godine, u Velikoj većnici Gradske kuće održan je stručni skup o novinama u ovoj oblasti.
Održana akcija "Pokrenimo srce"

Iako kardio pulmonalnom resuscitacijom, očevidac može spasiti život osobi kod koje je došlo do prestanka aktivnosti srca, građani najčeće ne započinju pružanje pomoći zbog nedovoljnog poznavanja pravilne masaže srca. Posle 150 građana i đaka, koji su tokom septembra prošli obuku, sa osnovnim merama za održavanje životnih funkcija danas su imali priliku da se upoznaju svi zainteresovani građani. Uprkos hladnijem vremenu, bilo je mnogo onih koji su želeli da se pripreme za situaciju kada bi njihova pomoć mogla biti dragocena.

Održana akcija "Pokrenimo srce"

- Ove vežbe su za održavanje osnovnih životnih funkcija, to je nešto pre prve pomoći, što bi svaki građanin trebalo da zna zbog svojih voljenih. Čovek se najčešće nalazi na tri mesta kod kuće, na poslu i u saobraćaju. Najviše vremena provodi u kući i na radnom mestu, što znači da je velika verovatnoća da će svako biti u situaciji da pomogne nekome koga poznaje. Uglavnom ljudi zanemaruju tu vrstu prve pomoći, jer smatraju da im se to nikada neće dogoditi. A situacija je drugačija, samo jednom bi trebalo da smo na pravom mestu i da nekoga vratimo u život, da mu damo još jednu šansu da nastavi dalje. Mi u Hitnoj pomoći možemo nekome da spasimo život jedino ako imamo partnere na terenu, tj. građane koji su voljni da pomognu - rekao je Žolt Sendi, glavni tehničar Službe za hitnu medicinsku pomoć, koji je pružao obuku građanima.

SKUP LEKARA

Održana akcija "Pokrenimo srce"

Skup lekara  u Gradskoj kući, koji je ove godine okupio oko 250 učesnika iz cele Srbije, ali i Osijeka, bio je posvećen novinama u oblasti resuscitacije pa su se predavanja odnosila na primenu kioseonika, kapnografiju u resuscitaciji, kao i prevenciju srčanog zastoja.

Nakon pozdravnog govora direktorke Doma zdravlja, Ivanke Beoković, načelnica Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja, prim. dr Kornelija Jakšić Horvat prisutnima je predstavila rezultate koji su ostvareni u proteklih pet godina, od kada se u Subotici održava akcija “Pokrenimo srce”.

Održana akcija "Pokrenimo srce"

- Subotica je pre pet godina postala deo međunarodnog projekta Eureka, tako da od tada beležimo i pratimo sve srčane zastoje. Mogu sa ponosom da kažem da su nam rezultati sve bolji i bolji.  Učesnicima ćemo predstaviti dva scenarija, jedan  za odrasle,  a drugi  za decu. Imaćemo realistički prikaz situacije  kako bi hitna pomoć trebalo da rešava jedan srčani zastoj  na terenu - rekla je dr Horvat Jakšić, koja je uspešno pokrenula srce pacijentima kod kojih je došlo do iznenadnog srčanog zastoja, te je jedna od 15 lekara dobitnika priznanja “Pokrenimo srce”.

Među lekarima kojima će večeras, u prostorijama Društva lekara Srbije, biti dodeljeno ovo značajno priznaje pored dr Kornelije  Horvat Jakšić,  su još četiri lekara subotičke Službe za hitnu medicinsku pomoć- dr Mihaela Budimski, dr Anka Ivošević, dr Marko Krajninger i dr Atila Kokić.

U nastavku pogledajte snimak dronom, kao i 2 fotoalbuma.

Izvor: Subotica.com

Stručni skup lekara u okviru akcije "Pokrenimo srce"

Stručni skup lekara u okviru akcije "Pokrenimo srce" Stručni skup lekara u okviru akcije "Pokrenimo srce" Stručni skup lekara u okviru akcije "Pokrenimo srce" Stručni skup lekara u okviru akcije "Pokrenimo srce" Stručni skup lekara u okviru akcije "Pokrenimo srce" Stručni skup lekara u okviru akcije "Pokrenimo srce" Stručni skup lekara u okviru akcije "Pokrenimo srce" Stručni skup lekara u okviru akcije "Pokrenimo srce"
Pogledaj ostale fotografije

Manifestacija "Pokrenimo srce"

Manifestacija "Pokrenimo srce" Manifestacija "Pokrenimo srce" Manifestacija "Pokrenimo srce" Manifestacija "Pokrenimo srce" Manifestacija "Pokrenimo srce" Manifestacija "Pokrenimo srce" Manifestacija "Pokrenimo srce" Manifestacija "Pokrenimo srce"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4814

Povezana vest

Povezane teme

akcija pokrenimo srce

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.