• Pregleda: 1894

Manifestacija "Pokrenimo srce" po peti put u našem gradu

Tradicionalna manifestacija "Pokrenimo srce" obeležiće se sutra brojnim aktivnostima članova Službe hitne medicinske pomoći, a najznačajnija među njima je pokazna vežba osnovnih mera životne podrške za sugrađane, koja će se održati na Gradskom trgu, s početkom u 14 časova i 30 minuta.
Manifestacija "Pokrenimo srce" po peti put u našem gradu

Manifestacija "Pokrenimo srce" održava se po peti put u našem gradu, s ciljem da se podigne svest sugrađana o važnosti poznavanja osnovnih mera životne podrške, te kako njihova angažovanost i učešće može da poboljša ishod reanimacije u terenskim uslovima.

- Iznenadni srčani zastoj može da se desi bilo gde i bilo kada, a nažalost mogu da stradaju i mlade i starije osobe. Moždane ćelije umiru praktično već nakon četiri minuta, a kako Hitna pomoć, koliko god da je dobro organizovana, ne može da stigne jednako brzo u sve delove grada, veoma je važno da su građani svesni da ako započnu osnovne mere životne podrške, oni na taj način kupuju vreme pacijentu. Srčani zastoj se najčešće dešava u kućnim uslovima, ali i na radnom mestu, javnom mestu i na sportskim terenima, te ukoliko građani savladaju ove veštine, veća je šanska da će veći broj građana preživeti iznenadni srčani zastoj i bez ikakvih komplikacija ostati u životu - kaže prim. dr Kornelija Jakšić Horvat, načelnica Službe hitne medicinske pomoći i predsednica sekcije urgentne medicine Srpskog lekarskog društva.

Kako bi edukovali sugrađane o tome šta je potrebno uraditi ukoliko u njihovoj blizini neko doživi iznenadni srčani zastoj, tehničari Službe hitne medicinske pomoći organizovali su pokazne vežbe najpre za meštane Mesne zajednice Bački Vinogradi, koja je najudaljenija, pa je samim time Hitnoj pomoći potrebno najviše vremena da dođe do pacijenata u ovom delu grada.

- Naši tehničari su održali edukaciju za 20 građana koji su se dobrovoljno prijavili, a pošto su bili zadovoljni, postoji mogućnost da ćemo ponovo organizovati. Takođe, edukacija je održana i za 40 učenika Politehničke škole, koja je zainteresovana i da kupi lutku kako bi đaci mogli na njoj da vežbaju, kao i za isto toliko učenika Gimnazije za talentovane "Kostolanji Deže". Ovom prilikom pozivam sve mesne zajednice, škole i vrtiće da nam se obrate ukoliko su zainteresovani, a mi ćemo im vrlo rado izaći u susret i održati edukaciju - poručila je Jakšić Horvat.

Manifestacija "Pokrenimo srce" započeće sutra, 2. oktobra, u 14 časova i 30 minuta, kada će tehničari Službe hitne medicinske pomoći (SHMP) održati pokaznu vežbu za sugrađane, koji će moći da se priključe i na taj način nauče osnovne mere životne podrške.

- Za sve one koji budu učestvovali, naši tehničari, doktori i zaposleni u SHMP  pripremili su medenjake u obliku srca sa iscrtanim otkucajem, koje su samostalno umesili i ispekli za ovu priliku - rekla je dr Mihaela Budimski, portparolka Doma zdravlja Subotica. 

Istog dana, s početkom u 15 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće održaće se stručni skup za oko 200 lekara, medicinskih sestara i tehničara iz cele Srbije, na kojem će moći da čuju o najnovijim medicinskim saznanjima iz oblasti resuscitacije, dok će u prostorijama Društva lekara Podružnice Subotica u večernjim časovima, Vitezovi Templari Srbije dodeliti svečana priznanja "Pokrenimo srce" lekarima iz Subotice, Sombora, Kule i Zrenjanina, koji su pokrenuli nečije srce i tako spasili život.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Hamil Dzamil Odgovori
Postovanje ja sam med. tehnicar koji radi u SHMP koji je hteo da doda nesto u ovaj tekst. Doktorice i doktor uz malecku pomoc tehnicara spremili ove medenjake. Oni su mesili, ispekli, iscrtali i upakovali ove medenjake (to su radili tokom svog slobodnog vremena). Tako da i njima treba pohvala za to. Hvala vam. Pogotovu koordinatoru MB zatim ME, MJ, JM, TJ, JHK, MT...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.