Komentara: 11
Pregleda: 10306

Đurić pravosnažno osuđen na 40 godina zbog ubistva Tijane Jurić

15.10.2015. u 15:25h
Izvor: Subotica.com
Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je danas presudu Višeg suda u Subotici kojom je okrivljeni Dragan Đurić iz Surčina osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina, zbog krivičnog dela teško ubistvo iz čl. 114 KZ, što znači da je presuda postala pravnosnažna.
Đurić pravosnažno osuđen na 40 godina zbog ubistva Tijane Jurić

Veće ovog suda našlo je da su sve okolnosti izvršenja dela pravilno utvrđene u prvostepenoj presudi, te da su neprihvatljivi navodi žalbe branioca o smanjenoj uračunljivosti okrivljenog i uticaja priznanja na visinu kazne, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda u Novom Sadu.

Da podsetimo, pre tačno 4 meseca jednoglasnom odlukom petočlanog Sudskog veća Višeg suda u Subotici Draganu Đuriću (35) dosuđena je kazna od 40 godina zatvora za pokušaj silovanja i teško ubistvo devojčice Tijane Jurić

U presudi, koju je pročitala sudija Gordana Kojić, navedeno je da je Đurić kriv za dela koja stoje u optužnici  i izrečene su mu kazne za pojedinačna dela za koja se tereti – za silovanje u pokušaju 12, a za teško ubistvo 40 godina zatvora. Ubica se upućuje na izvršenje objedinjene kazne od 40 godina zatvora, maksimalne sankcije u našem krivičnom zakonodavstvu, u koju mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru.

USVOJEN "TIJANIN ZAKON" - Potragu za nestalim licima policija će početi bez odlaganja po prijavi nestanka, utvrđeno je izmenama Zakona o policiji koje je 16. jula 2015. usvojila Skupština Srbije. Više o ovome u povezanoj vesti.

U obrazloženju presude moglo se čuti da je ona doneta na osnovu dokaza, nalaza veštaka i ispitanih svedoka i da su u obzir uzete sve olakšavajuće okolnosti koje je iznela odbrana – da je Đurić sam priznao zločin i da je te večeri, zbog uticaja alkohola, bio u stanju smanjene uračunljivosti. Olakšavajuće okolnosti ipak nisu bile dovoljno jake da ubica ne bi bio najstrožije kažnjen.

Preispitujući odluku o kazni, Apelacioni sud je našao da je prvostepeni sud pravilno okrivljenom izrekao kaznu zatvora u trajanju od 40 godina, smatrajući da je takva kazna nužna mera za ostvarivanje svrhe kažnjavanja i postizanja kako opšte, tako i specijalne prevencije. Okolnosti i način izvršenja krivičnih dela, ukazuju na takav bestijalni zločin da je neophodno izreći najstrožiju kaznu koje naše krivično zakonodavstvo predviđa za teško ubistvo. Sud je u presudi naglasio brutalnost i agresivnost okrivljenog, kao indikator stepena bezobzirnosti okrivljenog spram maloletnog uzrasta i bespomoćnosti oštećene.

Po okončanju sudskog procesa (15.06.2015) branilac osuđenog Viktor Gostiljac najavio je Žalbu na presudu, navodeći da ostaje pri tome da je u pitanju pokušaj silovanja sa teškim smrtnim posledicama.

- Stigli smo do kraja prvog čina ovog postupka i danas nema iznenađenih ovom presudom, ali uprkos svemu,  ja i dalje mislim da tužilaštvo nije dokazalo svoju pravnu kvalifikaciju i zato ćemo sačekati pismeni opravak presude i podneti žalbu – rekao je tada advokat Dragan Đurića.

Tijanin otac Igor Jurić zadovoljan je odlukom Apelacionog suda i zahvalan je što je potvrdio ono što je ubica i zaslužio.

- Završena je jedna agonija kroz koju smo prolazili od dana kada smo saznali da Tijana više nije sa nama. Ne želim da se ovakva bol ikome ponovi. Zahvalan sam pravosuđu koje je dokazalo odnos i stav prema ubicama u državi - kratko je rekao Igor

Današnja presuda Apelacionog suda u Novom Sadu stavlja konačnu tačku na ovaj mučan i bolan proces i očekuje se da u narednim danima Đurić bude upućen iz subotičkog Okružnog zatvora na izdržavanje kazne u neki od zatvora u kojem se takođe očekuje da kao i u Subotičkom boravi u izolovanom delu kako ne bi dolazio u kontakt sa drugim zatvorenicima.

Tijana Jurić je ubijena 26. jula 2014. godine. Đurić je u prvobitnom iskazu priznao zločin, a zatim i odveo policiju na mesto gde je bilo zakopano telo tragično preminule Subotičanke.

 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 10306

Povezane vesti

Povezane teme

dragan đurić

tijana jurić

tijanin zakon

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.