Komentara: 21
Pregleda: 17200
Foto

Deset osoba procesuirano zbog kršenja policijskog časa u Subotici, jedna zbog nepoštovanja mere izolacije

20.03.2020. u 14:49h
Izvor: Subotica.com
Od srede u 10 časova na teritoriji cele Srbije proglašen je policijski čas za građane starije od 65 godina, odnosno od 20 časova do 5 ujutro za sva lica kojima nije odobren boravak na ulici. U protekla 24 časa u našem gradu za četiri osobe su izrečene mere, dok je šestoro građana trenutno u procesu obrade. Takođe, jedno lice je pritvoreno zbog kršenja propisane mere samoizolacije.
Deset osoba procesuirano zbog kršenja policijskog časa u Subotici, jedna zbog nepoštovanja mere izolacije

U Osnovnom sudu kažu imaju najviše problema sa građanima starijim od 65 godina koji napuštaju svoje stanove, zbog čega su u ovoj ustanovi danas izrekli prve dve mere zabrane napuštanja stana sa telefonskim nadzorom, koja traje dok bude potrebno, a ako to prekrše određuje se pritvor. Nezvanično saznajemo da je dva starija (65+) građanina policija srela na javnim mestima, u bašti ugostiteljskog objekta, odnosno drugog dok je šetao kućnog ljubimca.

Takođe tokom noći doneta su rešenja za dva mlađa lica koja su prekršila zabranu policijskog časa u periodu od 20 časova do pet ujutro - jednom licu je određen pritvor do 30 dana a drugom mera kućnog pritvora. Iz Tužilaštva napominju da je danas još šest osoba pred procesuiranjem zbog kršenja policijskog časa.

PRIVEDENO LICE KOJE JE PREKRŠILO MERU SAMOIZOLACIJE

Sve osobe koje ulaze u Republiku Srbiju, a boraviće na teritoriji Severnobačkog okruga (Grad Subotica, opštine Bačka Topola i Mali Idoš) imaju obavezu da se odmah po dolasku jave na kontakt telefone 064/805-29-61 (od 8 do 22 časa) ili 024/41-567-02 (od 7 do 22 časa).

Prvi put u Subotici od od kada se pojavio korona virus u Srbiji privedeno je jedno lice za koje se osnovano sumnja da je prekršilo propisanu meru izolacije. To lice, ali i svaki sledeći slučaj nepoštovanja mere samoizolacije, biće privedeno i transportovano u karantinski smeštaj, a koji se nalazi u pet objekata na lokacijama u Pančevu, Vršcu, Nišu, Požarevcu i Pirotu.

Građanima i stranim državljanima koji imaju boravište u Srbiji koji ulaze u zemlju iz država koje su žarišta epidemije korona virusa, naložena je samoizolacija u trajanju od 28 dana, dok je za one koji dolaze iz drugih zemalja određena samoizolacija od najmanje 14 dana

Osobe za koje građani pouzdano smatraju da krše samoizolaciju (zvanično im je propisana mera sanitarnog inspektora) neophodno je prijaviti policiji na broj 192. Građani koji prekrše meru samoizolacije policija će pokrenuti krivični postupak, a zaprećena je kazna i do tri godine zatvora.

Iz Osnovnog suda pozivaju građane da se ponašaju odgovorno i da shvate ozbiljno mere zabrane kretanja kako ne bi dolazili u situaciju da im se izriču krivične prijave i da snose sankcije u skladu sa zakonom.

- U interesu je svih nas da izdržimo i da budemo odgovorni i savesni, a posebno imamo obavezu da se poštuju mere koje je Vlada Srbije uvela. - poručila je Rozalija Tumbas, predsednica Osnovnog suda u Subotici.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 meseci i 1 nedelju
Komentara: 21
Pregleda: 17200
Povezana vest
Povezane teme
vanredno stanje policijski čas
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.