Komentara: 11
Pregleda: 5556

Cvetanje ambrozije u najavi, košenje počelo na vreme

02.07.2020. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Iako se u narednom periodu očekuje početak cvetanja ambrozije, korovske biljke koja izaziva jake alergijske reakcije, nadležni poručuju da je košenje parložne trave počelo još u maju, te da i građani treba da održavaju svoje parcele kako bi se sprečilo njeno širenje, a time smanjila koncentracija polena u vazduhu.
Cvetanje ambrozije u najavi, košenje počelo na vreme

Prvo zrno polena ambrozije u vazduhu registrovano je prošle nedelje, pokazali su rezultati aerobiološkog ispitivanja Zavoda za javno zdravlje Subotica, što je uobičajeno za ovaj period godine, objašnjava biolog Tatjana Škorić, navodeći da se i u narednim sedmicama može očekivati jedno do dva zrna po metru kubnom vazduha, sve dok se ne uspostavi kontinuitet cvetanja koji se očekuje od sredine meseca.

- Ono što smo na terenu mogli da vidimo, jeste da to još uvek nisu takve cvasti koje mogu da oslobode veću količinu polena, ali u drugoj polovini jula očekujemo svakodnevno beleženje. Naravno, to zavisi i od vremenskih prilika, pri čemu ambroziji pogoduju blagi povetarac, toplo, suvo i stabilno vreme - kaže Škorić, dodajući da se najveća koncentracija polena ambrozije u vazduhu očekuje, kao i svake godine, u drugoj polovini avgusta i prvoj polovini septembra. - To je period od četiri nedelje kada je emisija polena ambrozije najintenzivnija, dok se maksimumi godine uvek beleže u poslednjim danima avgusta i prvim danima septembra. Međutim, ovo je znak onima koji su alergični da na vreme počnu da uzimaju terapiju.

Cvetanje ambrozije u najavi, košenje počelo na vremeKošenje ambrozije ove godine je počelo 5. maja, kažu iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, navodeći da je do sada završen prvi krug košenja javnih zelenih površina pod parložnom travom, kojim je obuhvaćeno 8,7 hektara u mesnim zajednicama Željezničko naselje, Radanovac, Aleksandrovo, Mali Bajmok i Ker.

- U ostalim mesnim zajednicama se takođe vrši košenje površina na kojima ima ambrozije, u sklopu redovnog održavanja travnjaka druge kategorije - kaže Radoslav Vukelić, sekretar nadležnog Sekretarijata. - Košenje javnih zelenih površina pod parložnom travom će se vršiti ukupno tri puta u toku sezone, dok se košenje površina u sklopu redovnog održavanja travnjaka druge kategorije na kojima se takođe mestimično pojavljuje ambrozija vrši četiri puta godišnje.

Osim planskog košenja, iz Sekretarijata podsećaju da su prema gradskoj Odluci o suzbijanju ove korovske biljke, vlasnici parcela takođe dužni da ispred svog stambenog, odnosno poslovnog objekta suzbijaju i uništavaju ambroziju, kao i unutar granica građevinske, odnosno katastarske parcele.

- Najugroženiji su rubni delovi grada i prigradska naselja, zato što su najveći izvor ambrozije i drugih alergenih korovskih biljaka neobrađene poljoprivredne površine i zapušteni placevi, kojih ima najviše u navedenim delovima grada - dodaje Vukelić.

Cvetanje ambrozije u najavi, košenje počelo na vremePrijave nepokošenih površina građani mogu da upute Sekretarijatu za inspekcijsko-nadzorne poslove, nakon čega će komunalna milicija opomenuti neodgovorne vlasnike, a ukoliko ne ispune svoju obavezu, može i da ih kazni novčanim iznosom u visini od 5.000 do 75.000 dinara za fizička lica, od 10.000 do 250.000 dinara za preduzetnike, dok za pravna lica taj iznos može biti od 50.000 do 1.000.000 dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 5556

Povezane vesti

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

ambrozija

cvetanje ambrozije

suzbijanje ambrozije

tatjana škorić

sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

radoslav vukelić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.