Komentara: 11
Pregleda: 4373

Cvetanje ambrozije u najavi, košenje počelo na vreme

02.07.2020. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Iako se u narednom periodu očekuje početak cvetanja ambrozije, korovske biljke koja izaziva jake alergijske reakcije, nadležni poručuju da je košenje parložne trave počelo još u maju, te da i građani treba da održavaju svoje parcele kako bi se sprečilo njeno širenje, a time smanjila koncentracija polena u vazduhu.
Cvetanje ambrozije u najavi, košenje počelo na vreme

Prvo zrno polena ambrozije u vazduhu registrovano je prošle nedelje, pokazali su rezultati aerobiološkog ispitivanja Zavoda za javno zdravlje Subotica, što je uobičajeno za ovaj period godine, objašnjava biolog Tatjana Škorić, navodeći da se i u narednim sedmicama može očekivati jedno do dva zrna po metru kubnom vazduha, sve dok se ne uspostavi kontinuitet cvetanja koji se očekuje od sredine meseca.

- Ono što smo na terenu mogli da vidimo, jeste da to još uvek nisu takve cvasti koje mogu da oslobode veću količinu polena, ali u drugoj polovini jula očekujemo svakodnevno beleženje. Naravno, to zavisi i od vremenskih prilika, pri čemu ambroziji pogoduju blagi povetarac, toplo, suvo i stabilno vreme - kaže Škorić, dodajući da se najveća koncentracija polena ambrozije u vazduhu očekuje, kao i svake godine, u drugoj polovini avgusta i prvoj polovini septembra. - To je period od četiri nedelje kada je emisija polena ambrozije najintenzivnija, dok se maksimumi godine uvek beleže u poslednjim danima avgusta i prvim danima septembra. Međutim, ovo je znak onima koji su alergični da na vreme počnu da uzimaju terapiju.

Košenje ambrozije ove godine je počelo 5. maja, kažu iz Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, navodeći da je do sada završen prvi krug košenja javnih zelenih površina pod parložnom travom, kojim je obuhvaćeno 8,7 hektara u mesnim zajednicama Željezničko naselje, Radanovac, Aleksandrovo, Mali Bajmok i Ker.

- U ostalim mesnim zajednicama se takođe vrši košenje površina na kojima ima ambrozije, u sklopu redovnog održavanja travnjaka druge kategorije - kaže Radoslav Vukelić, sekretar nadležnog Sekretarijata. - Košenje javnih zelenih površina pod parložnom travom će se vršiti ukupno tri puta u toku sezone, dok se košenje površina u sklopu redovnog održavanja travnjaka druge kategorije na kojima se takođe mestimično pojavljuje ambrozija vrši četiri puta godišnje.

Osim planskog košenja, iz Sekretarijata podsećaju da su prema gradskoj Odluci o suzbijanju ove korovske biljke, vlasnici parcela takođe dužni da ispred svog stambenog, odnosno poslovnog objekta suzbijaju i uništavaju ambroziju, kao i unutar granica građevinske, odnosno katastarske parcele.

- Najugroženiji su rubni delovi grada i prigradska naselja, zato što su najveći izvor ambrozije i drugih alergenih korovskih biljaka neobrađene poljoprivredne površine i zapušteni placevi, kojih ima najviše u navedenim delovima grada - dodaje Vukelić.

Prijave nepokošenih površina građani mogu da upute Sekretarijatu za inspekcijsko-nadzorne poslove, nakon čega će komunalna milicija opomenuti neodgovorne vlasnike, a ukoliko ne ispune svoju obavezu, može i da ih kazni novčanim iznosom u visini od 5.000 do 75.000 dinara za fizička lica, od 10.000 do 250.000 dinara za preduzetnike, dok za pravna lica taj iznos može biti od 50.000 do 1.000.000 dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 3 nedelje
Komentara: 11
Pregleda: 4373
Povezane vesti
Povezane teme
zavod za javno zdravlje ambrozija cvetanje ambrozije suzbijanje ambrozije tatjana škorić sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj radoslav vukelić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.