Komentara: 5
Pregleda: 8686

Ambrozija nastavila cvetanje, visoka koncentracija moguća ove sedmice

12.08.2020. u 16:02h
Izvor: Subotica.com
Tokom prošle nedelje, od slabih alergena u vazduhu je zabeležena visoka koncentracija polena koprive i umerena koncentracija polena konoplje, dok je od veoma jakih alergena registrovana umerena koncentracija polena ambrozije. Dok iz Zavoda za javno zdravlje očekuju da u narednim danima koncentracija ove korovske biljke premaši 100 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, sugrađani ukazuju da su brojne zelene površine pod ambrozijom nepokošene.
Ambrozija nastavila cvetanje, visoka koncentracija moguća ove sedmice

Iako je nadležna gradska služba prvi krug planskog uništavanja ambrozije započela još u maju, a do kraja sezone planirala da javne površine pod parložnom travom pokosi još najmanje dva puta, sugrađani gotovo svakodnevno zapažaju zapuštene javne i privatne zelene površine, mahom pod ovom korovskom biljkom.

- Ambrozija u centru grada, između Ulice Vuka Karadžića i plavog pasaža, i smeće koje stoji par meseci. Košenje se nikad ne obavlja, ali u avgustu i septembru ambrozija jako smeta svima u okolini - napisao je jedan sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

- Neodgovorni vlasnik parcele u vikend naselju Kelebija, u Graničarskoj ulici, na površini od 1.000 kvadrata uzgaja i neguje ambroziju. Nadam se da će se jednom stati na put ovako neodgovornim i bahatim vlasnicima - ukazao je još jedan sugrađanin.

- Da li je namerno zasađena livada ambrozije preko puta bivšeg Zvezde bioskopa, na strani Tokija? U ovo vreme kad će buknuti polen od ambrozije i ljudi masovno obolevaju, baš nam ne fali - pita se naš sugrađanin.

Ambrozija nastavila cvetanje, visoka koncentracija moguća ove sedmiceDa je ambrozija već uspostavila kontinuitet u cvetanju, potvrđuju rezultati aerobiološkog ispitivanja Zavoda za javno zdravlje Subotica, prema kojima je u nedelju, 9. avgusta, registrovano više od 30 polenovih zrna ovog jakog alergena po metru kubnom vazduha, a kako objašnjava biolog Tatjana Škorić, za očekivati je da u narednim danima premaši i 100.

- Ovo sada je granična vrednost na koju reaguju sve osobe koje su alergične na ambroziju, dok oni koji su izuzetno osetljivi reaguju i ranije. Nakon što se uspostavio kontinuitet u cvetanju, svakodnevno beležimo porast i narednih mesec dana je najpovoljniji period za emisiju polena ambrozije. To je glavni deo sezone cvetanja, kada se dnevne vrednosti kreću od visoke, preko veoma visoke do ekstremno visoke koncentracije i to se, kao i svake godine, očekuje u poslednjoj nedelji avgusta i prvoj nedelji septembra - objašnjava Škorić, dodajući da su prošle i pretprošle godine dnevni maksimumi zabeleženi 2. septembra. - Ono što možda predstavlja olakšanje, jeste da beležimo oscilacije u toku 24 sata, pa je tako najslabija koncentracija u ranim jutarnjim časovima i oko ponoći, dok najveće vrednosti beležimo u prepodnevnim časovima, kada malo otopli, vazduh se osuši i smanji vlaga.

Ambrozija nastavila cvetanje, visoka koncentracija moguća ove sedmiceBudući da jedna, razvijena jedinka ambrozije može da proizvede i do osam milijardi polenovih zrna i od tri do pet hiljada plodova, redovno košenje i održavanje površina pod parložnom travom je neophodno, za koje su, osim gradskih službi, zaduženi i sugrađani. Naime, prema gradskoj Odluci o suzbijanju ove korovske biljke, vlasnici parcela su dužni da ispred svog stambenog, odnosno poslovnog objekta suzbijaju i uništavaju ambroziju, kao i unutar granica građevinske i katastarske parcele.

Prijave nepokošenih površina sugrađani mogu da podnesu Sekretarijatu za inspekcijsko-nadzorne poslove, nakon čega će komunalna milicija opomenuti neodgovorne vlasnike, a ukoliko ne ispune svoju obavezu, može i da ih kazni novčanim iznosom u visini od pet hiljada do milion dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 8686

Povezana vest

Povezane zviždaljke

Povezane teme

zavod za javno zdravlje

ambrozija

cvetanje ambrozije

sezona alergija

polen

tatjana škorić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.