• Pregleda: 7202

Čaba Šepšei: Izveštaj Anketnog odbora o pozorištu čeka mesecima

Izveštaj Anketnog odbora Skupštine grada Subotice, o svim nelogičnostima i nezakonitostima vezanim za projekat rušenja i izgradnje Narodnog pozorišta, gotov je od 20. aprila, ali se još uvek nije našao pred odbornicima lokalnog parlamenta, jer nadležni u ovom telu već mesecima odbijaju da ga uvrste na dnevni red.
Čaba Šepšei: Izveštaj Anketnog odbora o pozorištu čeka mesecima

Čaba Šepšei, predsednik ovog odbora, tvrdi da je nezakonitosti bilo još prilikom same pripreme projekta rušenja nekadašnjeg simbola Subotice, kao i da je sa tim nastavljeno i tokom same realizacije projekta.

- Još 1996. godine, tadašnja gradska vlast je sa Deoničarskim društvom za turizam i ugostiteljstvo „Palić", koje je raspolagalo sa poslovnim prostorima u zgradi tadašnjeg Narodnog pozorišta, iste razmenila za 11 poslovnih prostora u ekstra zoni u centru grada. Grad je na toj transakciji izgubio mnogo novca, ali je očigledno to urađeno kako bi kompletno pozorište bilo u gradskom vlasništvu, kako kasnije ne bi bilo prepreka za njegovo rušenje. Sve to upućuje na korupciju na najvišem nivou tadašnje gradske vlasti. Kako drugačije objasnici činjenicu da od tog trenutka, pa do početka rušenja, u rekonstrukciju dotrajalih delova, pre svega krova, nije uložen nijedan dinar. Jasno je da je pripreman teren za ono što će uslediti - istakao je Šepšei.

Rušenje Narodnog pozorišta u Subotici počelo je 2007. godine, iako je u tom trenutku bio obezbeđen samo novac za ovaj deo posla, ali ne i za gradnju novog objekta. Do sada je, udruženim sredstvima grada, pokrajine i republike, utrošeno oko 490 miliona dinara, ali već dve godine radovi stoje, zbog velikih dugovanja prema izvođačima radova, i centrom Subotice dominira ogroman betonski skelet. Prema predračunu, ukupna vrednost radova trebala je biti 24 miliona evra, ali stručnjaci ističu da je realna vrednost i preko 30 miliona evra.

- Inicijativu za rušenje pokrenuo je Savez vojvođanskih Mađara, koji je na vlasti bio i sporne 1996. godine. Pošto sami nisu imali većinu za donošenje ove odluke, ucenili su Demokratsku stranku uskraćivanjem podrške i rušenjem vojvođanske Vlade ukoliko ih ne podrže. Demokrate su popustili pod pristicima i 25. aprila 2007. godine doneta je konačna odluka o rušenju, uprkos velikom protivljenju subotičke javnosti - rekao je Čaba Šepšei.

Tokom same izgradnje novog dela objekta, sa gradilišta je nestalo 450 hiljada komada građevinske opeke, koja je preostala nakon rušenja objekta i trebala je biti upotrebljena u rekonstrukciji zaštićenih delova zgrade. Ni do danas nije otkriveno šta se desilo sa ovim materijalom.

- Da je reč o aferi, jasno govori i to da tolika količina nije mogla biti tajno odneta sa gradilišta, jer postoji i portir i video nadzor. Desetine šlepera je potrebno da bi se sve to odnelo. Za sada su samo podnete prijave protiv NN lica, ali da je postojala volja, već bi se odavno znalo šta se desilo sa ciglama - zaključio je predsednik Anketnog odbora Čaba Šepšei.

Samoubistvo izvođača radova

U aprilu 2009. godine, vlasnik građevinske firme „Panongrad" iz Subotice, koja je na tenderu dobila realizaciju poslova u prvoj fazi projekta rušenja i gradnje Narodnog pozorišta, izvršio je samoubistvo zbog nagomilanih dugova. Kao jedan od razloga, tada se nezvanično spekulisalo, jesu bila i dugovanja za radove na zgradi teatra, zbog čega nije mogao da servisira svoje obaveze prema poslovnim saradnicima.

 

Prekomponovanje projekta

U drugoj polovini prošle godine, gradska vlast predvođena Demokratskom strankom, je usvojila odluku po kojoj će se napraviti novi projekat izgradnje Narodnog pozorišta, sa daleko manjim gabaritima i jednom salom manje, kako bi se smanjili troškovi. Gradonačelnik Modest Dulić je u utorak saopštio da je idejno rešenje napravljeno i da će umesto planiranih 16.600 kvadratnih metara, površina novog objekta biti nešto više od 9.000 kvadrata, kao i da će umesto tri, biti napravljene dve pozorišne sale. Novi projekat obuhvata i rušenje pojedinih već izgrađenih delova objekta.

Izvor: SuMedija

povezane teme

17
Kobescxak Odgovori
Najodgovorniji za ovo je uhapseni Jozef Kasa, jos uvek aktuelni predsenik up. odbora pozorista.I pored toga sto je bio na celu velike i poznate banka, umesto da pomogne i nju je upeo sa njegovim pajtasima unistiti, kao i veliki AGROKOMBINAT SUBTICA, gde je celo vreme bio predsednik upravnog odbora, za mesecnu nadoknadu od 175.000 dinara, sto je odredila stecajni sudija.I to mu je bilo malo, pa se zajedno sa stecajnim rukovodstvom ostrvio na imovinu ove firme, koja je opljackana a potom prodata, po namestenim licitacijama, znatno ispod cene.
pajo Odgovori
U starom projektu su bili zaboravljeni lokali na pridzemlju od koje kirije bi se moglo dotirati odrzavanje pozorista!A neznam dali je u idejom to odradjeno!A sto se tice bice skupo grejanje i hladjenje betona!
clouseau Odgovori
I Kasa sa ondasnjom ekipom SVM-a i DS su jednako krivi sa ovu glupost.
radomir Odgovori
Puna podrska Anketnom odboru i gospodinu Sepsei Cabi .Odbornici ce verovatno ovo razmatrati nakon prekomponovanja ili novih lokalnih izbora.
Sion Odgovori
O boze, pa ovo su mogli da izvrse rekonstrukcijom....
Samo opet pitanje je zasto sada neko ne sedi u zatvoru?
Nadam se SNS da dodje na vlast u suboticu i resi ono sto DS ne moze ili nece.
Suboticanin Odgovori
[*...*]
pokrenuti ako treba javnu peticiju,da se ti s...... kazne i da se nikad vise ne ponovi takvo nesto
OVO SU NAJBLAZE reci koje sam mogao da iskazem kao dete,omladinac,titov pionir,covek ,otac,za ovu nazovi gospodu koji su kako mene tako i sve moje sugradjane opljackali
RANKON Odgovori
450 -hiljada komada opeke je ocito neko poklonio izvodjacu radova a smanjio mu novcana sredstva ,za konverziju i tako unovcio opeku tako da je opeka zavrsila u nekom velelepnbom zdanju na PALICU jer su rusenjem pozorista odjedanput nikli apartmani i hoteli oko jezera.
styx Odgovori
i vratiti sve u prvobitno stanje!I kad opet neko spomene rusenje grada,odmah u zatvor sa njim,bez cekanja!
ma da Odgovori
Anketni odbor neka se ne pravi previše neinformisan, jer se vrlo dobro zna gde su nestale cigle. Recimo da jedna firma koju neću imenovati ima oko svog poseda izgradjenu ogradu upravo od te cigle, a o kakvoj se ogradi radi odnosno kolike je veličine, dovoljno je reci da se mogla jedna zgrada sagraditi. Pojedinci iz vlasti (DS i SVM) vrlo dobro znaju gde je završila cigla, a ne treba isključiti ni sve ostale političke stranke, jer svi znaju samo anketni odbor nema saznanja. Gradjane takodje interesuje kada će se ovakvi ili slični podaci izneti u javnost, a vezani za bazen na Prozivci? Nismo valjda zaboravili projekat vredan 5 miliona eura? Svakako bi trebalo pokrenuti istražni postupak i na ovu temu, a svi vrlo dobro znamo ko je vodio glavnu reč u vezi bazena....porodica Dulic, Vučinić, Pajtić i ostali doktori nauka. Sve u svemu, kada se i u Subotici promeni vlast, što je neminovno, doći će i ovi naši lokalci na red. Biće tu vrlo zanimljivo kada počne da se češlja i po javnim i komunalnim preduzećima pa da vidimo ko je sve skakao iz jednog u drugo i ostavljao pustoš iza sebe. Ima mnogo kandidata, od raznih direktora stručnjaka iz svake oblasti, njihovih pomoćnika, finansijskih direktora itd....
Zoran Jager Odgovori
Vidi, vidi... U novom predlogu idejnog resenja se lepo vidi terasa Yu Fest-a....
SVIDJA MI SE! ;)
Vesko Odgovori
St se tice utvrđivanja odgovornosti za ovake i slicne slucajeve, to policija i tuzilastvo kao sud moze resavati, bez obzira koje na lokalnoj vlasti,Ove nabrojane ustanove su pod jurisdikcijom Reublike Srbije, a sudovi su navodno nezavisni,mislim da bi stvarno trebali to biti,Kada se radi o organizovanom kriminalu. specijalno tuzilastvo moze raditi taj postupak, ne pitajuci gradonacelnika ili druge lokane funkcioner u bili kojem gradu.Nedavno su u Sloveniji priveli aktualnog gradnacelnika, kao i njegove sinove, otisli i na radno mesto da uzmu neku dokumentaciju, i nikg ne pitaju. Sve se to moze istraziti, samo da ima polticke volje, a ja se nadam da ce mnoge afere, kao sto je i ova uskoro biti resene.
bukin Odgovori
Kad su u pitanju poslovni prostori TUP Palic morace se doci ponovo do price i tvrnji Mirka Bajica. Sve to negde stoji u necijim fiokama.
tetka Odgovori
Hoće li i za ovu sramotu RUŠI PA GRADI -A NE ZAVRŠI NIKAD možda neko priupitati gospodina Kasu!?
obavešteni Odgovori
Svi su krivi - niko nije kriv. Ne postoje institucije u gradu (ni u državi) koje bi nešto slično sprečile da se ne ponovi. Komisija to sam JA- kaže Janjić. Promena zakona pod hitno.
Vesko Odgovori
Sve je ovo lukavo smisljeno pre 2000 godine, u vreme kada su rasprodati i razmenjeni atraktivni lokali u centru grada, kada su se ondasnji neki lokalni funkcioneri dobro omastili, a i drugi pojedinci, a sve na veliku stetu grada.To je bilo u vreme kada je na vlasti bio neprokosnovini Jozef Kasa, bivsa ljubav nasa.
Vidi je da se nekaznjeno moze tako ponasati, nastavio je sa AGROBANKOM I AGROKOMBINATOM
Pera Odgovori
Da se kazne odgovorni!Za rušenje i za odugovlačenje izveštaja!
lakumity103 Odgovori
Zašto su anketni odbor sastavili od ljudi iz Leskovca, pa normalno da onda ne mogu da znaju ko je sve i šta muvao oko pozorišta?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.