Komentara: 21
Pregleda: 6806
Foto

Burno usvajanje programa poslovanja javnih preduzeća

27.02.2019. u 10:00h > 11:33
Izvor: Subotica.com
Objedinjena rasprava o usvajanje programa poslovanja javnih i javno-komunalnih preduzeća u našem gradu prošla je prilično burno, u nekim momentima i nedolično.
Burno usvajanje programa poslovanja javnih preduzeća

Bez obzira što su planovi rada usvojeni, iznete su brojne primedbe na račun pojedinih preduzeća. Tako smo, pored pohvala na račun tehničkog sektora i direktora Davora Andrašića, mogli čuti da JKP „Subotička toplana“ planira da potroši 500.000 dinara za stručne časopise i 2.5 miliona dinara za održavanje voznog parka, a da se direktorska plata podiže na 176.000 dinara. Kritikovala su se i preduzeća da nisu planirala povećanja plata radnicima, da i pored elektronske naplate parkinga i dalje postoje gužve, da prečistač ne funkcioniše kako bi trebalo, da su postojale malverzacije u radu Zimske službe...

- Ono što je sigurno je da javna preduzeća stagniraju, da su poslovni prihodi na nivou od pre dve, tri godine, nema nekih iskoraka, većina tavori, nema investicija iz sopstvenih sredstava.  Sa druge strane, suočavamo se sa različitim vidovima korupcije, naročito u pogledu Zimske službe, iznosa namenjenog za javnu rasvetu. Nažalost, imamo opšte rasulo, koje su građani sad osetili na primeru „Subotica-transa“ a ubuduće će to  biti i sa drugim preduzećima – istakao je Jene Maglai, predsednik odborničke grupe „Pokret za građansku Suboticu“.

Burno usvajanje programa poslovanja javnih preduzeća

Podršku usvajanju planova Javnih preduzeća nisu dale "demokrate". Ovakvu odluku obrazložio je Saša Vučinić.

- Rasprava o trinaest javnih preduzeća ne može tako olako da se pretrči, smatram da je potrebno da se za ova važna pitanja odvoji više vremena i to je razlog zašto naša odbornička grupa neće glasati za programe poslovanja. Ova tema možda zaslužuje i posebnu sednicu, ali svakako mnogo više vremena. Ovako nema smisla! - rekao je Vučinić

Direktori su javnosti i odbornicima dali odgovore na primedbe. Aleksandar Aleksić, direktor „Subotica-transa“ podsetio je da je preduzeće 2012. godine uzimalo kredit da isplati plate, a da danas nema nikakav kredit i da je za ove četiri godine urađeno kao prethodnu deceniju zajedno.

Po rečima Slobodana Miloševa, direktora „Čistoće i zelenila“, radnici koji imaju prosečne plate ove godine će dobiti ukupno 14 ličnih dohodaka.

Direktor „Parkinga“ Milorad Slijepčević odbjasnio je zašto se i dalje stvaraju gužve na izlazu sa parkinga iza Otvorenog univerziteta.

- Obezbedili smo elektronsku naplatu parkiranja i podelili 100 besplatnih elektronskih kartica, a oni koji hoće da čekaju mogu i dalje da plaćaju gotovinom na drugoj rampi. Najveća gužva na izlazu  se stvori prilikom skretanja u levo, ali od 21 do 21,15 nikome ne smeta da stoji u redu kada podignemo rampu – jasan je Slijepčević.

Burno usvajanje programa poslovanja javnih preduzeća

Predrag Radivojević, prvi čovek JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje, objasnio je šta se desilo priliko izbora zimske službe.

- Javnu nabavku sprovela je komisija, stigle su dve ponude, od kojih je jedna bila neispravna jer nije bila priložena originalna bankarska garancija i nije imala kadrovski kapacitet – objasnio je Radivojević.

Direktor „Park Palića“, Nebojša Daraboš, podsetio je bivšeg gradonačelnika Maglaija da je izgradnja spa centra na Paliću u planu koji je donet za vreme njegovog mandata. Direktor „Vodovoda i kanalizacije“  Šugar Đerđ objasnio je finasiranje peskolova i rad prečistača, a Dervo Ahmetović, direktor „Subotičke toplane“, da radnici „Toplane“ treba da se usavršavaju.

- Tačno je da smo namenili 500.000 dinara za stručne časopise ali to ne znači da ćemo ih i potrošiti, uostalo, imamo više od 20 visokoobrazovanih koji treba i nešto da nauče – jasan je Ahmetović, dodajući da je u proteklih šest godina kupljeno samo jedno vozilo i dva poluterenska.

Burno usvajanje programa poslovanja javnih preduzeća

Raspravu je pratio i verbalni okršaj mimo govorinice između Stevana Bakića, predsednika odborničke grupe SNS, i Miroslava Milojevića, odbornika „Pokreta za građansku Suboticu“, koji je zamalo prešao u fizički konflikt.

Izvor: Subotica.com
21. sednica Skupštine Subotice 21. sednica Skupštine Subotice 21. sednica Skupštine Subotice 21. sednica Skupštine Subotice 21. sednica Skupštine Subotice 21. sednica Skupštine Subotice 21. sednica Skupštine Subotice 21. sednica Skupštine Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 21
Pregleda: 6806

Povezane vesti

Povezane teme

Milorad Slijepčević

jene maglai

nebojša daraboš

slobodan milošev

stevan bakić

dervo ahmetović

aleksandar aleksić

predrag radivojević

đerđ šugar

miroslav milojević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.