• Pregleda: 5470

Burno usvajanje programa poslovanja javnih preduzeća

Objedinjena rasprava o usvajanje programa poslovanja javnih i javno-komunalnih preduzeća u našem gradu prošla je prilično burno, u nekim momentima i nedolično.
Burno usvajanje programa poslovanja javnih preduzeća

Bez obzira što su planovi rada usvojeni, iznete su brojne primedbe na račun pojedinih preduzeća. Tako smo, pored pohvala na račun tehničkog sektora i direktora Davora Andrašića, mogli čuti da JKP „Subotička toplana“ planira da potroši 500.000 dinara za stručne časopise i 2.5 miliona dinara za održavanje voznog parka, a da se direktorska plata podiže na 176.000 dinara. Kritikovala su se i preduzeća da nisu planirala povećanja plata radnicima, da i pored elektronske naplate parkinga i dalje postoje gužve, da prečistač ne funkcioniše kako bi trebalo, da su postojale malverzacije u radu Zimske službe...

- Ono što je sigurno je da javna preduzeća stagniraju, da su poslovni prihodi na nivou od pre dve, tri godine, nema nekih iskoraka, većina tavori, nema investicija iz sopstvenih sredstava.  Sa druge strane, suočavamo se sa različitim vidovima korupcije, naročito u pogledu Zimske službe, iznosa namenjenog za javnu rasvetu. Nažalost, imamo opšte rasulo, koje su građani sad osetili na primeru „Subotica-transa“ a ubuduće će to  biti i sa drugim preduzećima – istakao je Jene Maglai, predsednik odborničke grupe „Pokret za građansku Suboticu“.

Podršku usvajanju planova Javnih preduzeća nisu dale "demokrate". Ovakvu odluku obrazložio je Saša Vučinić.

- Rasprava o trinaest javnih preduzeća ne može tako olako da se pretrči, smatram da je potrebno da se za ova važna pitanja odvoji više vremena i to je razlog zašto naša odbornička grupa neće glasati za programe poslovanja. Ova tema možda zaslužuje i posebnu sednicu, ali svakako mnogo više vremena. Ovako nema smisla! - rekao je Vučinić

Direktori su javnosti i odbornicima dali odgovore na primedbe. Aleksandar Aleksić, direktor „Subotica-transa“ podsetio je da je preduzeće 2012. godine uzimalo kredit da isplati plate, a da danas nema nikakav kredit i da je za ove četiri godine urađeno kao prethodnu deceniju zajedno.

Po rečima Slobodana Miloševa, direktora „Čistoće i zelenila“, radnici koji imaju prosečne plate ove godine će dobiti ukupno 14 ličnih dohodaka.

Direktor „Parkinga“ Milorad Slijepčević odbjasnio je zašto se i dalje stvaraju gužve na izlazu sa parkinga iza Otvorenog univerziteta.

- Obezbedili smo elektronsku naplatu parkiranja i podelili 100 besplatnih elektronskih kartica, a oni koji hoće da čekaju mogu i dalje da plaćaju gotovinom na drugoj rampi. Najveća gužva na izlazu  se stvori prilikom skretanja u levo, ali od 21 do 21,15 nikome ne smeta da stoji u redu kada podignemo rampu – jasan je Slijepčević.

Predrag Radivojević, prvi čovek JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje, objasnio je šta se desilo priliko izbora zimske službe.

- Javnu nabavku sprovela je komisija, stigle su dve ponude, od kojih je jedna bila neispravna jer nije bila priložena originalna bankarska garancija i nije imala kadrovski kapacitet – objasnio je Radivojević.

Direktor „Park Palića“, Nebojša Daraboš, podsetio je bivšeg gradonačelnika Maglaija da je izgradnja spa centra na Paliću u planu koji je donet za vreme njegovog mandata. Direktor „Vodovoda i kanalizacije“  Šugar Đerđ objasnio je finasiranje peskolova i rad prečistača, a Dervo Ahmetović, direktor „Subotičke toplane“, da radnici „Toplane“ treba da se usavršavaju.

- Tačno je da smo namenili 500.000 dinara za stručne časopise ali to ne znači da ćemo ih i potrošiti, uostalo, imamo više od 20 visokoobrazovanih koji treba i nešto da nauče – jasan je Ahmetović, dodajući da je u proteklih šest godina kupljeno samo jedno vozilo i dva poluterenska.

Raspravu je pratio i verbalni okršaj mimo govorinice između Stevana Bakića, predsednika odborničke grupe SNS, i Miroslava Milojevića, odbornika „Pokreta za građansku Suboticu“, koji je zamalo prešao u fizički konflikt.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

21
AlwaysUltra Odgovori
Sve manja barustina - stari krokodili sve gladniji. Grabez za poslednje mrvice jos neopljackanih resursa. Pocetak kraja doba ''svedskog standarda'' .
Akotepitaju Odgovori
Дакле ко је јуче гледао, имао је прилику да види како се на шизофрене и лажне оптужбе одговара чињеницама које су директори јавних предузећа изнели пред скупштину! Браво! Тако то раде директори који раде, стоје иза својих предузећа и постижу резултате који не смеју остати у сенци безочних лажи Маглаи-а и опозиције.
Овца за шишање
Hvalili se "napredni"
u Banana državi.
Glavni rek'o:
- Tako mi
ne otpala ruka,
ne bojim se reformskih muka.
Drugi rek'o:
- Majka
da me živa
ne gleda,
ne bojim se u državi reda.
Treći rek'o:
- Tako mi
funkcija u nizu,
ne bojim se ničega
i ne znam za krizu.
Utom nešto buknulo
u državi Banana,
razbegli se "napredni"
na stotinu strana.
Svaka sličnost (ne i kvalitativna) sa pesmom D.M. je namerna.
Smesno
Nemoj da budes smesan, Aleksic direktor da nije drugar sa Gradonacelnikom nikada se ne bi nasao na tom mestu. Bio bi jos uvek u Lomaxu.
Mackica Odgovori
Burno usvajanje jer odbornici gradjanskog ili madjarskog pokreta, nisam sigurna da i oni znaju vise kako se zovu, zloupotrebljavaju vreme za govornicom kako bi na racun opozicije iznosili uvrede, a ne govorili o dnevnom redu.
Robert Odgovori
Toplana(kako je receno na sednici):2,5 miliona dinara za servis vozila a ne kupovinu vozila sa tim da je jedino novo vozilo u Toplani auto koji vozi direktor.. povecao cenu grejanja kada druge toplane u srbiji smanjuju..povecao sebi platu na 176000 dinara,ministri u nemanjinoj imaju manje..
sonja
Znaci da ce uz regres, topli obrok, putne troskove, imati preko 200000 dinara!!!!!!!!!
kecman
Namestio Dervo platu , al zamalo za sebe?
Leposava Odgovori
Ali kako je Daraboš osvežio pamćenje Maglai-u hahhahaha!
Tako i treba, podsetiti lažova da je uhvaćen u laži.
striko
Darabos G17+, DS, DSS, kome sada pripada?
Akotepitaju
@STRIKO Onaj Daraboš koji niže rezultate i i može se pohvaliti stvarnim rezultatima, ma kome pripadao. Prošetaj malo po Paliću pa će ti biti jasno.
Stanimirka Odgovori
Onaj Milojevic se uhvatio za Parking kao pijan plota. Ako neces da placas kesom stani bukvalno bilo gde u gradu i plati sms - om, nasim najstarijim sugradjanima je ipak lakse da plate gotovinom nego da kucaju poruke. Svaka cast direktoru na objasnjenju
Mr.Comment Odgovori
Ja zaista ne znam šta ljudima nije jasno... Zasedati satima i na neki način bespotrebno gubiti vreme za neke stvari, bi trebalo (kao što i jeste) usmeriti na delovanje tj. resavanje određenih problema. U trenutnoj postavci vlasti vremena za gubljenje nema. Akcenat je na RADU i DELIMA , što je i više nego evidentano. Zato bih zamolio sve koji žele da “satima sastanče” bez ikakve poente, da to urade, recimo u nekim kafićima ili restoranima... Pozzz!
DUX Odgovori
Sve moj do mojega i bio i ostao ...
;) Odgovori
@Akotepitaju Kupaces se u jezeru?
Каролинг Odgovori
Велико али велико питање је шта су они што критикују урадили за време њиховог мандата??
SHM
Da li ste vi dosli na vlast da bi trazili izgovore u prethodnima? Aj ne smarajte vise....
ffilozoff
Pa Vi ste na vlasti od 2012.god. ko Vam je sad KRIV,Orenovici,hehehe
Laco Odgovori
Većina problema su nasleđeni,dugovi,sporovi,prenatrpani kadrovi.... Na sednici je izneto dosta neistina i bilo je preuveličavanja od strane opozicije! Problemi se rešavaju ali nemogu se svi rešiti preko noći.
МЕДОЈЕВИЋ Odgovori
Бакићу, пуцаш из празне. Смијешан си ко бетонска ципела. Кажеш, пратимо вас, па се затим ограђујеш да није у питању држава него ти сам. Да ли се то ти сам себи обраћаш са ви. Као велиш, кад те нико не поштује, ајде сам себи да дижеш реп. Ех, шта ти је купљено образовање. Маше се њиме, а грмаљство се ишћерати неда. А и од грмаљства остало само шупље и труло стабло. Не мислиш ваљда, да ће се таквог уплашити грађани.
kecman
Meda je hrabar, samo ne znam ko se plasi
" mede " jos....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.