• Pregleda: 6063

Kredit za nove gradske autobuse, plate vozačima bi od marta mogle da idu na gore

Skupština grada juče je usvojila Odluku o zaduživanju Javnog preduzeća za prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju „Subotica-trans“ pomoću koje će se javni prevoznik podići kredit od 1,26 miliona evra za kupovinu novih autobusa. Najavljeno je i podizanje plata vozačima.
Kredit za nove gradske autobuse, plate vozačima bi od marta mogle da idu na gore

Kredit će biti uzet na period od sedam godina radi finansiranja kupovine deset novih autobusa za javni gradski i prigradski saobraćaj. Direktor prezudeća je najavio povećanje plata vozačima za mesec mart.

Diskusija o zaduživanja „Subotica-transa“ pokrenula je aktuelnu temu nedostatka vozača i pitanje ko će te autobuse uopšte da vozi.

- Ovo pokazuje da budžet grada nema kapacitete da obezbedi obrtna sredstva i u ovoj situaciji to je samo kupovina vremena. Bilo bi dobro kada bi iskoristili političke veze i iz republičkog budžeta obezbedili 120 miliona dinara za kupovinu autobusa – smatra Jene Maglai, predsednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu. – Grad ništa nije preduzeo da se reši pitanje nedostatka vozača, da se ljudima povećaju plate za bar deset hiljada dinara i da se motivišu da ostanu. Umesto toga, napunile su se kancelarije partijskim ljudima.

Odgovarajući na kritike, Aleksandar Aleksić, direktor „Subotica-transa“, podsetio je bivšeg gradonačelnika da je u njegovo vreme Grad preduzeću dugovao oko 60 miliona dinara.

- Ovo je prvi put da je grad stao iza preduzeća. Nije tačno da republika pomaže gradski prevoz u Beogradu, već to čini Grad Beograd. U pravu ste da nije pravo vreme za investiciju, ona je trebala da se desi mnogo ranije – poručio je Aleksić za govornicom. – Vozači iz preduzeća odlaze od 2015. godine i to može vrlo lako da se proveri.  Nijedna država istočne Evrope ne može da se meri sa nemačkim platama i standardom. Situacija sa vozačima se popravlja, nadam se da ćemo moći da podignemo plate, iskreno, možda već tokom marta.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

35
lido Odgovori
Trebalo je i ranije, da se vise resi to sa gradskim prevozom. Uvesti nove linije za nepokrivene delove grada kako su mnogi sugradjani predlagali.
REAlAN Odgovori
Podrska direktoru i grafu
Evrici Evrici
Botu, kude si bree?
Nole Odgovori
Nadam se da ce im plate ipak ici na bolje, a ne na gore
Mackica Odgovori
I treba da se kupe novi autobusi jer se vozni park nije ozbiljno obnovio jako mnogo godina. Sto se tice odlaska vozaca, ovde ni grad ni direktor ne mogu bas mnogo da urade nego da povecaju malo plate i da se nadaju da ce to pojedinim vozacima biti dovoljno
SHM
"...da povecaju malo plate i da se nadaju da ce to pojedinim vozacima biti dovoljno" A koliko je to "malo" i "dovoljno" po tebi?
PAS Odgovori
Vozaci odlaze od 2015-te, kazete?! Jos javno priznao da ova teska situacija traje godinama, a mi kao da ne znamo.. Hocete li objasniti zasto su nam cene karata najskuplje u drzavi a autobusi u najgorem stanju?
Akotepitaju
Zato što se godinama nije ulagalo u nove autobuse i zato što je došlo do trenutka kada je za obnovu autobusa bilo neophodno mnogo više sredstava od onoš što se prihodovalo iz "najskupljih" karata kako kažete...
Višegodišnji problemi ne rešavaju se ad hoc...
PAS
Shvatam ja da se visegodisnji problemi ne resavaju ad hoc, no nesto mi se cini da se oni nikako ne resavaju, samo svi vole da peru ruke od problema, prebacuju krivicu sa sebe na druge, a ogromnu kolicinu novca koji neminovno pristize na racun preduzeca neko samo sebi u dzep trpa!
mama
ne moze ni grad , ni selo, ni drzava da kazu nemojte da idete negde...svako odlucuje za sebe da li je trava zelenija u komsijskom dvoristu. Uvek je bilo migracija stanovnistva, sada je to vidljivo ne samo u Srbiji, nego i u drugim drzavama u okruzenju. Svi bi u Evropu...
Akotepitaju Odgovori
Тако то ради одговоран Град и градска управа која жели да помогне предузећу са, подвлачим- наслеђеним проблемима.
BOSANKA
Vozacima i ostalima su tvoji zamrzli plate, ne lupaj.
Pera
Tako radi odgovorna vlada ne radi nista 5 godina pa umesto ostavki ce da podignu kreditcic od milionce evra kakav Šoljic patriotizam
Vladan Odgovori
Sta ti je Subotica! Obnavljas vozni park sa novim autobusima, moliš Republiku da daju saglasnost na povećanje plata vozačima i Subotičani negativno ocenjuju vest. Kao da bi želeli da se voze rashodovanim i nespravnim autobusima, sa skracenim redom voznje. Cudo nevidjeno!
Каролинг Odgovori
Као што сте чули и овај проблем ће бити решен, нови возни парк и веће плате возачима! Све се да решити када се хоће, вама дежурним пљувачина џаба труд.
nhmmm
koliko vas placaju da apsolutno na svaku vest komentarisete pozitivno ili negativno ( zavisi sta ide u prilog trenutnoj vladajucoj partiji) ? jer vas ima apsolutno na svakoj vesti, veoma revnosno pratite zbivanja, izgleda da svoj privatni zivot nemate.
komsija Odgovori
Pa jel gledate vi tv,neki tamo kazu da nam je bolje nego ikad,da izlazimo iz krize i da idemo napred i da treba raditi vise i vrednije ... ali za koje pare,to ne kaze ,a bolji novi autobusi ce biti kupljini da voze na mitige podrske .
Stanimirka
Skinite crne naocare pa cete i vi moci da uzivate u svemu sto je mnogo bolje nego sto je bilo prethodnih godina.
Stanimirka Odgovori
Neodgovorna politika grada prema ovom JP za vreme gospodina Jenea istine, pa cak i ranije, za vreme Sase Vucinica je ostavila katastrofalne posledice na Suboticatrans. Ono sto je dobra vest jeste da je pod odlicnim vodjstvom direktora Aleksica preduzece uspelo da izadje iz debelog minusa i da sad moze da krene i sa investicijama. Sto se vozaca tice, to je ipak drzavni i regionalni problem sa kojim se treba ozbiljnije pozabaviti, ali svakako ne samo na lokalu
ffilozoff
STANIMIRKA,vidi se da ste veoma nacitani i inteligentni,ALI moram Vas podsetiti da je Vas vodja na vlasti u SU(Laban) jos od 5. oktobra 2001. pa sve ovo pljuvanje bivsih vlasti-ustvari plujete njega!!!
Stanimirka
Posto sam nacitana onda cu vam objasniti da biti na vlasti na jednom nivou tj republickom ne znaci da ste na vlasti i na lokalu, sto je bio slucaj i sa Labanom
Mr.Comment Odgovori
Koliko god to nekome smetalo, grad je stao iza preduzeća! I, šta ćemo sada? Dok su drugi gledali da sve unište i razore, ova vlast gleda da zaleči neke stvari od ranije, a mnoge da unapredi. Da li ćete se vi sa mnom usaglasiti ili ne, ja ne znam. Ali stvari tako stoje!
SHM
Unapredili ste vi finansijsko stanje svojih dzepova!
Mr.Comment
SHM, da li ti imaš dokaze za to što optužuješ ljude? Iskreno, ja uvek pre nego što napišem ili kažem neke stvari, tri puta razmislim....
DUX Odgovori
Plate ok zaslužili su to radnici ...a autobusi ma to samo pukneš foliju i ne vidi se da je truo ili ima previše slojeva pa ne može više?
Laco Odgovori
Suboticatrans je nekad bila jedna od najboljih firmi. Nažalost za vreme vladavine Demokrata i Maglaia se ništa nije ulagalo, a kancelarije su bile napunjene (ne)radnicima! Ova vlast je napravila dve racionalizacije i smanjila broj zaposlenih,polako obnavlja vozni park i sad kupuje nove autobuse da se građani voze u autobusima koju dolikuju našem Gradu i građanima! Plate vozača se ne rešavaju u Subotici nego na Republičkom nivou. I plate će se rešiti pa vozači mogu očekivati veće plate za svoj odgovoran posao!
Optimista Odgovori
Sad ce vozaci imati skoro 45 000 platu???
Na 15 km od Subotice (madjarska) cistacica ima 600 evra!
Postavlja se pitanje koliko vozaca ima madjarske papire?
Ceo grad je osiromasio...deca odlaze. Cekamo bolje????
Hahahaha
Profesor Odgovori
Nama su u prosveti digli plate prošli mesec, za realno nekih 6-7% (kažu 8%). Mnogo su bolje od ovih što se govori u Sutransu, ali moram Vam reći, ništa nisam osetio, sve je poskupelo, računi i porezi stižu, gorivo nikad skuplje, ništa nisam kupio osim najpotrebnijeg, a plata trajala dva dana. Ne pamtim kad sam porodicu izveo na ručak ili večeru, bazen, pozorište ili bilo šta što bi se reklo da je luksuz. Na zimovanju nikada nismo bili, letovali smo pre 4 godine. Kućne aparate, na odloženo, jer kad nas iznenade i pokvare, naravno nemamo keša. Stiže registracija auta, a trebalo bi i održavati. Deci svaki dan traže nešto za školu. Bili smo bolesni porodično, samo za lekove smo platili oko 4000, ne smem zamisliti kako bi da, ne daj Bože neko bude ozbiljnije bolestan. Ogrev treba obezbediti za iduću godinu, samo ne znam od čega. Ne znam zašto i pišem sve ovo, svi znamo dobro kako nam je. "NIKAD NAM NIJE BILO BOLJE", samo gde otići iz ovog beznađa, kad nas srce veže za ovo mesto.
Fakultetlija
U potpunosti Vas razumem. Porodica fakultetski obrazovana, deca mala. Pitam se da li ću ja moći da školujem moju decu kao što su mene roditelji 90-tih. Čisto sumnjam. Od toga se užasavam.
Sve kupujemo na kredit, keša u kući nemam. Troškovi života su jako veliki.
Kako onda žive radnici kad mi sa fakultetom živimo ovako????
Ja Odgovori
Do ovoga nije smelo da dodje. Zna se zašto je došlo do ovoga, previše je stegao direktor. Nije se bavio sa firmom, stezao previše, i onda? Eksplozija. Da je sve ovo uradio ranije, a očigledno je mogao, jer nabavka novih autobusa i povećanje plata nisu pali odjednom, bio bi poštovan član zajednice. Ovako iza njega ostaje mrlja, a iza gradske vlasti plus, jer su se založili za firmu. Jer onaj ko je trebao, nije. Nažalost. I našu i njegovu.
Sky Odgovori
Kolika im je sada platica kad jos uvek voze oni pred penzijom i oni koji jos uvek nisu odlucili kada je momenat da odu? Dajte ljudima platu koju imate vi na rukovodecim mestima a vi primajte platu vozaca. S obzirom na to koliko radite i to vam je previse
Ivo Odgovori
Šta će im još autobusa kad i ove ne voze???
аааа Odgovori
па даваће већу плату за неки % а тај јадан човек има да ради за двојицу
VINKO Odgovori
Nije tačno da republika pomaže gradski prevoz u Beogradu, već to čini Grad Beograd. Ovo je rekao direktor su-transa sto je tacno jer pre par dana je objavljena vest da grad Beograd treba da napravi rebalans budzeta da bi kupio gradskom saobracaju 230-250 autobusa, zavisno koja ce biti cena. Nije mi jasno zasto grad Subozica ne bi mogao da kupi te autobuse, kao sto to cini Beograd , da barem tako pomogne su-transu, umesto da jos vise opterecuje istog odobrivsi da to preduzece dize kredit za nova vozila. Pomagajte vec jednom
VINKO Odgovori
Nije tačno da republika pomaže gradski prevoz u Beogradu, već to čini Grad Beograd. Ovo je rekao direktor su-transa sto je tacno. Pre neki dan bilo na vestima da grad Beograd treba da napravi rebalans budzeta dabi kupio gradskom saobracaju 230-250 autobusa, zavisi koja ce biti cena. Ne razumem zasto grad Subotica ne bi uradi isto , umesto da odobri su-transu da dize kredit. Pomozite vec jednom
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.