• Pregleda: 5934

Kraljev Brig – na hrvatskom ili bunjevačkom?

Naselje Bački Vinogradi, pored naziva na mađarskom Királyhalom, dobiće i naziv na hrvatskom jeziku – Kraljev Brig.
Kraljev Brig – na hrvatskom ili bunjevačkom?

To su danas odlučili odbornici Skupštine grada, na samom početku zasedanja, kada su usvojili izmene Statuta u postupku usklađivanja Statuta sa drugim višim pravnim aktima. Izmena naziva predstavlja usklađivanje sa pokrajinskom Odlukom o utvrđivanju tradicionalnih naziva naseljenih mesta na hrvatskom jeziku.

Međutim, za skupštinskom govornicom moglo se čuti da naziv Kraljev Brig nije na hrvatskom, jer bi onda bio Brijeg, nego na bunjevačkom jeziku i da je ovaj postupak ekvivalent aktu 1945. godine kada je počela nasilna asimilacija Bunjevaca u Hrvate.

- Naziv na bunjevačkom jeziku se gura kao da je na hrvatskom, što je neprihvatljivo. Bunjevci su dobili jezik i tražićemo da on bude službeni jezik u naseljima mestima gde ima više od 15 odsto Bunjevaca, kao što su Bajmok, Ljutovo, Tavankut... – istakao je Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca i odbornik u gradskoj skupštini.  

U sredu, 27. februar, na mejl redakcije stiglo je saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca, potpisano od strane njegovog predsednika, Mirka Bajića, a koje prenosimo u celosti.

* * * * *

Na Skupštini grada Subotice usvojena je izmena Statuta grada u kojoj se tradicionalni naziv mesta „Bački Vinogradi“, navodi kao „Kraljev Brig“ na hrvatskom jeziku.

Ovakav postupak gradske Skupštine je nedopustiv i predstavlja direktan napad na prava bunjevačke nacionalne manjine i osporavanje prava Bunjevcima na autohtonost i svoj maternji jezik. Naime, naziv mesta na hrvatskom jeziku morao bi biti „Kraljev Brijeg“, a ne „Kraljev Brig“, jer je to naziv na bunjevačkom jeziku.

Ovaj postupak je još jedan dokaz u nizu, da se „Naredba GNOOV“ iz 1945. godine, kojom se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, i danas nezvanično primenjuje.

Prošlo je više od dve godine od kako je Skupštini Vojvodine zvanično podneta inicijativa da se donese Dekleracija, kojom bi se ova naredba ocenila aktom asimilacije i onemogućila njena primena danas, a da ništa nije preduzeto.

Postavljamo pitanje, da li je to nečinjenje pokazatelj da je politika današnje vlasti u Republici Srbiji, da se dozvoli tiha asimilacija Bunjevaca u Hrvate, tako što se omogućuje predstavnicima hrvatske manjine da i danas, u duhu te sramne Naredbe, Bunjevce smatraju Hrvatima, bunjevački jezik prikazuju kao narečje - dijalekt hrvatskog jezika, bunjevačku kulturu i tradiciju prikazuju kao hrvatsku, i da „hrvatizuju“ bunjevačka udruženja, a da se ništa ne preduzima, nego naprotiv pomaže aktima vlasti i sredstvima iz javnih izvora?

// Kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com

povezane teme

44
Bunjevac Odgovori
Ovaj Bajić što dalje sve više gubi kompas,ako ga je ikad i imao.Čovek je odlepio.
Sare
Bajić je najobičniji licemer!Tobože se bori za prava bunjevaca a on lično je kriv što ni danas nije usvojen predlog Smiljane Glamočanin Varge, prof.dr.Slobodana Orlovića i gosp.Vučevića u skupštini AP Vojvodine jer isti Bajić ima predstavnike u skupstini Vojvodina i nikad se niko nije priključio kritici radikala na račun Ištvana Pastora i Igora Mirovića za ukidanje sramnog akta iz 1945 kojim se bunjevci nasilno asimiliraju u Hrvate...
Суботичанин Odgovori
,,Буњевачки,, xD
Daddy
Ti si Suboticanin koliko i Nedic.

A i svoj si narod prodo.
Tony Odgovori
Najnovija naučna teza (od Hrvatskog naučnika) je da od 5Hrvata 4 vodi porijeklo od Bunjevaca prema tome nisu Bunjevci Hrvati nego su Hrvati Bunjevci....samo još ne znamo šta je tu razlika????
Daddy
TONY

E bar da ti stane u glavu koliko procitas, al nek si, rodjen sritan.
BOSANKA Odgovori
Glavna dilema...
Daddy
BOSANKA

De mi molim te kazi sta to znaci "Bosanka"?

Jel ti to narodnost el geografski pojam?
BOSANKA
Vrsta drveta.
Daddy
BOSANKA

Ocemo se penjat zajedno?
Daddy
@BOSANKA

Ili vrsta cveta?
Sanitarac Odgovori
Bajiću ti prvo nauči bunjevački pa onda palamudi šta kojme jeziku pripada. Bunjevački nikako nije jezik nego ikavica, samo je sprdnja što takozvani jezičari od jednog govora prave cirkus. Al to valjda iđe sa svime što podržavate. Samo su vam stocovi i novci bitni. Boli vas ćošak za buraniju. I vi i Hrvati se nećete nikad složit jer su vam bitni stocovi i novci ko što sam već kazo. A ti narode pasi travu i misli da vas ovi el oni brane.
P.S. I vrati HR dokumente ako ih imaš ( a imaš) i nemoj tamo ić na more ko što iđeš.
Daddy
@SANITARAC

Ostavi se ti Bajica i cuvaj svoj bunjevacki status, inace ce bit zabranjen, ko i sokacki. No, nismo mi Sokci!

Nek se znade da Bunjevac zivi!
Daddy
@SANITARAC

Kako te nije sramota tako lajat na naseg bunjevackog Viteza, gospodina Mirka Bajica?!

Ocemo spomenik gospodinu Mirku Bajicu, oma tamo isprid gradske kuce prema Korzou!

I to, jako visok!

Nek se znade da Bunjevac zivi!
bunjevac Odgovori
Ovaj je očigledno posvađan prije podne sam sa sobom, a poslipodne sa cilim svitom.
Kakva je to stranka SBB u čije ime se dotični poziva.
Ima li ta stranka nekakve organe, ima li ikada ikakve izbore u toj stranci ili je dotični doživotni i nezamenjivi pridsidnik.
On se ne može pozivati na nas Bunjevce niti može govoriti u naše ime, nego samo u svoje lično ime.
Ta straska toliko ima članova da im je prevelik i kaki rđav kombi.
Daddy
SBB je Savez Backi Bunjevaca!

A ti bi volio bit, stogot drugo?

Ej, ludo, ludo.

Ne znam el nam pustaju pisme ode al ja cu stavit jednu:

Nek se znade da Bunjevac zivi!


Putuje vrimenom
cuva nas
ostavili su nam je u pomen

Korak po korak
vik po vik
glancamo je, ko dragi kamen

I nauka, i sudbina
i sablja, i motika
i casa vina, i u srcu plamen

Pivali je nejaki, putopisci i vojskovodje
i u seni smrti
bunjevacki amen
gluperda Odgovori
Politika Bajića i te šačice koja se okuplja oko njega može se definisati kao "bunjevačka samosprdačina" što u Srbiji dobro dođe iz više razloga:uveseljava domaću političku scenu koja je odavno pretvorena u teatar apsurda i sve to uz negiranje i minorizaciju Hrvata kao ideološki najneprihvatljivijeg identiteta.Najtragikomičnije je što je taj Bajić umislio da praveći od sebe budalu igra ulogu stvarne i važne persone u političkom životu Srbije.Još malo pa će se sam sebi obraćati s Vi.
Daddy
@GLUPERDA

Biti hrabar u teatru, je uloga. Tvoja je dobra.

68?

Wow?!
Mauzer Odgovori
Ovde nema Hrvata,ajde malo.To su sve Bunjevci al su neki zbog para i licnih interesa odjednom presli u Hrvate.Do juce divanili a vidi ih sad i bivsi im predsednik je cist Bunjevac a sad neki veliki Hrvat.Ovde je vecinsko stanovnistvo Madjari,Srbi i Bunjevci a ove novokonponovane Hrvate nemogu tu svrstati
mareee
Da bunjevci imaju izbliza para koliko hrvati ili njihova neovisna crkva, ni jednog hrvata ne bi bilo u severnojbackoj.
Ovo su sve hrvati iz koristi!
Ne volim hrvate jer su najpoganija i najpodlina skupina na svituuu!
Mirko Odgovori
Je placenik i to Bunjevci znaju.Smisljeno pravi razdor izmedju naroda,i poseduje hrvatski pasos
Novi Odgovori
Koga briga na kom je jeziku vise.Resavaj bitna pitanja za koje ti mi dajemo pare a ne gluposti.Svi narodi treba da se ujedine i ovakve pametnjakovice posalju na smetliste istorije
Radomir Odgovori
Ovaj brkati 100.godina blebece razne gluposti,a sad je ubacio i sina da nastavi tradiciju.Da li je moguce da ovaj prima platu od naroda
Peki Odgovori
O kakvim to glupostima oni trose dragoceno vreme.Da li je brig ili breg.Joooooj.Mi smo budale pa trpimo ove neradnike i parazite
River Odgovori
Pitali ste vi meštane uopšte šta oni misle o svemu ovome?! Kraljev Breg je stari, originalni, naziv mesta tj. prevod naziva mesta sa mađarskog i samo ako bi meštani dali potpunu saglasnost onda bi se trebao menjati naziv. Po meni, čisto bacanje para.

Sve je to ona odvratna, ljigava politika. Neko se zainatio da u mestu sa oko 2000 stanovnika i apsolutnom mađarskom većinim menja naziv zbog možda tridesetak Hrvata ili Bunjevaca kojima verovatno ovo nije ni palo na pamet dok se kojekakve skupštinske pijavice nisu setile skupljanja jeftinih političkih poena.
Daddy Odgovori
Zivio gospodin Bajic!

Fuj izrodi, svi!!!

Nek se znade da Bunjevac zivi!
Roki
Al si pokupio pluseva,hahahaha.Da i ti nisi neki Bajic?
Dilema Odgovori
Pa kako se sad pravilno kazuje da'l Venerin brig il' Venerin brijeg? Zbunjen sam kaki gođ
Daddy
@DILEMA

Kad kakis, probaj u pelenu.
kaja Odgovori
Auuuuu braćo Hrvati, pa majku mu kako vam se omakla tolika greška???? Pa trebali ste se dogovoriti pre ovoga u vašem korpusu da se ne sramotite ovako...Sad vam je Mirko kriv...cccc strasno...
Zox
Vidim ja da si ti upoznata sa svim narodima i narodnostima izgleda,hahahaha.Slobodno ispricaj tvoja iskustva iskusna Kajo!
Simica Odgovori
sjedni brko 1(jedan)!!
uzivaj u mirovini proslo je tvoje vrime,svoje si odsluzio,,,
Daddy
SIMICE

Idi nadji neku sipu, da te ...
PAS Odgovori
Samo neka se ne potuce sa nekim u skupstini zbog ovoga.
kaja Odgovori
Aman ljudi.. Pa nije tu rec o politici ili interesu ili bilo cemu drugom. Pa majku mu na hrvatskom je breg brijeg. Na hrvatskom je brijeg, dijete, hrvatsko nacionalno vijeće...Na bunjevackom je brig, dite,...A ovi pohrvaceni Bunjevci koji su dobili kupon u megamarketu da predju u Hrvate pa na svaku vesto o Mirku moraju nesto da laprdaju ššš tamo...
Zox
Nismo svi kao ti da za sendvic pisemo poruke,tako da psssst Kajo!
Daddy
@KAJA

Ziva bila lutko nasa!

Da ne znas mozda di je ona Bunjevka sto ne zna sta radi a name se srdi?
Bunjevac Odgovori
Bravo Mirko bunjevačka diko!
hahahahahah čitam komentare i neverujem kakvi izrodi žive u našem gradu,pa šta i očekivati od ljudi koji zarad šake kuna prodaju svoje bunjevačko poreklo!
Daddy
"Bravo Mirko bunjevačka diko!"

Nek se znade da Bunjevac zivi!

Ocemo spomenik!
Daddy Odgovori
Znate, kad zamislim da od 22 miliona Yugoslovena gospodin Mirko Bajic nosi stafetu?

Hey!!!

Pa to je ljudina!!!

Nek se znade da Bunjevac zivi!

Ocemo spomenik.
Bijeli Samostan Odgovori
Lako se ovde istiravat!
Što je, i kako je na hrvatskom opstao Beli Manastir?
Zar nije trebalo Bijeli Samostan?
I Srbi se ljute, ne samo Bunjevci
Simica Odgovori
@DADDY (;-mirko !!

da li mislis na onu sipu cijim mastilom farbas i brkove i bunjevce ??
stormwatch Odgovori
Kraljev Brig, interesantno….koliko je meni taj prinakaradni izik poznat, to mozh bit samo Kraljev Brijeg ako se pise i govori kako triba…….Ja kad procitam Kraljev Brig…odma mi padne na pamet Kraljev jedrenjak sa posebnim delom u kome osudjenici ili zarobljenici sa zheleznim kuglama zavezanim za noge veslaju kad nema vitra…posto je BRIG upravo to….znaci to je prastari brod sa dve vrste pogona….jedno idje na vitar shto duva, a drugo kad vitra nema onda idje veslima, i to kao sto sam riko vech, veslaju osudjenici ili zarobljenici po kazni…hmmm…..Kraljev BRIG……bunjevackhi izik……u Brigu su vesla…….sisanje vesala……ima logike!
Milan Odgovori
Kljusac
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.