Komentara: 61
Pregleda: 9503

Bunjevci obeležavaju "Dan Dužijance"

15.08.2018. u 09:11h
Izvor: Subotica.com
Bunjevačka nacionalna manjina danas, na Veliku Gospojinu, obeležava nacionalni praznik "Dan Dužijance 2018".
Bunjevci obeležavaju "Dan Dužijance"

Obeležavanje praznika počinje prepodne u 9 časova misom zahvalnicom koja će biti služena u Franjevačkoj crkvi Sv. Mihovila.

U večernjem delu programa od 18,15 časova kreće svečana povorka iz Bunjevačke matice (Korzo 8) prema centralnom gradskom trgu, gde će potom (18,30h) biti održano Veliko bunjevačko kolo, koji će predvoditi ovogodišnji bandaš, bandašica i barjaktar. U nastavku programa (18,45h) okupljeni će položiti cveće na bistu Blaška Rajića u parku pored Plave fontane.

Od 19 časova u Velikoj većnici biće održana Svečana akademija povodom obeležavanja „Dana Dužijance“, dok će jedan čas kasnije u restoranu "Spartak S" biti održano "Bandašicino kolo".

- Bunjevački nacionalni savet odabrao je Dužijancu za svoj nacionalni praznik, jer je to jedan od naših starih običaja koji smo doneli iz svoje pradomovine. Dužijanca ima i paganske korene u sebi, nešto što nas možda najbolje definiše, prikazuje ispred svih ostalih zajednica i pokazuje svu našu specifičnost od običaja, muzike i jezika - rekla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca

Bunjevci obeležavaju "Dan Dužijance"

Bunjevci obeležavaju "Dan Dužijance"

Dan Dužijance obeležava se pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta Bunjevaca, a uz podršku Grada Subotice i Vlade APV.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 61
Pregleda: 9503

Povezane vesti

Povezane teme

dan dužijance

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.