Komentara: 34
Pregleda: 6102
Foto

Nacionalni praznik Bunjevaca - "Dan Dužijance" u sredu

09.08.2018. u 17:23h > 20:47
Izvor: Subotica.com
Dan Dužijance, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, svečano će biti obeležen u sredu, 15. avgusta, u organizaciji ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“ i bunjevačkih udruženja.
Nacionalni praznik Bunjevaca - "Dan Dužijance" u sredu

Na Veliku Gospojinu po Gregorijanskom kalendaru, centralna manifestacija počeće u 9 časova misom zahvalnicom u Franjevačkoj crkvi Svetog Mihovila. Program će biti nastavljen u popodnevnim satima, dočekom zvanica u Vestibilu Gradske kuće i svečanim defileom učesnika od zgrade Bunjevačke matice do centralnog gradskog trga.

- Kao i svake godine, na centralnom gradskom trgu biće odigrano veliko bunjevačko kolo, tu će se naši bandaš i bandašica, kao i barjaktari pojaviti u centru kola. Povorka će zatim ići do spomenika Blašku Rajiću, koji je simbol naše Dužijance, te će kao i svake godine ispred biste biti položeno cveće - najavila je Kata Kuntić, predsednica Odbora za kulturu Nacionalnog saveta Bunjevaca.

Nacionalni praznik Bunjevaca - "Dan Dužijance" u sredu

Svečana akademija biće održana u Velikoj većnici Gradske kuće od 19 časova, a nakon programa u centru grada svi učesnici biće pozvani u restoran „Spartak S“ na tradicionalno bandašicino kolo. Pokrovitelj manifestacije Dan Dužijance je Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, koji je zaslužan što se ovaj datum slavi kao nacionalni paznik Bunjevaca.

- Bunjevački nacionalni savet odabrao je Dužijancu za svoj nacionalni praznik, jer je to jedan od naših starih običaja koji smo doneli iz svoje pradomovine. Dužijanca ima i paganske korene u sebi, nešto što nas možda najbolje definiše, prikazuje ispred svih ostalih zajednica i pokazuje svu našu specifičnost od običaja, muzike i jezika - rekla je Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, dodajući da je ove godine manifestaciju finansijski podržala Pokrajinska vlada.

Nacionalni praznik Bunjevaca - "Dan Dužijance" u sredu

Izvor: Subotica.com
Najava "Dana Dužijance 2018" - nacionalnog praznika Bunjevaca Najava "Dana Dužijance 2018" - nacionalnog praznika Bunjevaca Najava "Dana Dužijance 2018" - nacionalnog praznika Bunjevaca Najava "Dana Dužijance 2018" - nacionalnog praznika Bunjevaca Najava "Dana Dužijance 2018" - nacionalnog praznika Bunjevaca Najava "Dana Dužijance 2018" - nacionalnog praznika Bunjevaca Najava "Dana Dužijance 2018" - nacionalnog praznika Bunjevaca Najava "Dana Dužijance 2018" - nacionalnog praznika Bunjevaca
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 34
Pregleda: 6102

Povezana vest

Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

dan dužijance

kata kuntić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.