• Pregleda: 6750

Obeležen Dan Dužijance

Velikim kolom u centru grada i predajom hleba od novog žita predsednici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Suzani Kujundžić Ostojić, na Veliku Gospojinu po Gregorijanskom kalendaru, obeležen je Dan Dužijance.
Obeležen Dan Dužijance

Obeležavanje Dana Dužijance, koji je jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca, počelo je misom zahvalnicom u Franjevačkoj crkvi. Proslava praznika u čast završetka žetve nastavljena je u popodnevnim satima, svečanim defileom učesnika od zgrade Bunjevačke matice do centralnog trga, gde je odigrano Veliko bunjevačko kolo. Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta, potom je položila cveće ispred biste Blaška Rajića, koji je Dužijancu uveo u red crkvenih obreda.

Na svečanoj akademiji, koja je održana u Velikoj većnici Gradske kuće, ovogodišnji bandaš, Mario Vojnić Hajduk i bandašica, Jovana Vidaković, uručili su hleb od novog žita predsednici Nacionalnog saveta, Suzani Kujundžić Ostojić.

- Kad su naši preci krenuli na ove prostore nisu puno mogli da ponesu sa sobom, ali su poneli svoje običaje, jezik i veru, sve što je najsvetije svakom narodu, pa i nama. I čuvali smo to tri veka, koliko smo tu, sa tim smo postali drugačiji od ostalih, ali prepoznatljivi. Nije to bilo lako i jednostavno, a nažalost nije ni danas. Običaji se čuvaju kroz mlade naraštaje, ali i maternji jezik. Bunjevački govor, tokom ovih jedanaest godina, koliko ga deca uče u školama pohađalo je na hiljade đaka, a ovih dana u Pokrajiskom sekretarijatu za obrazovanje odlučivaće se da li će naši đaci i posle standardizacije bunjevačkog učiti jezik ili govor - obratila se prisutnima na svečanosti, Suzana Kujundžić Ostojić i pozvala goste - predstavnike republičke i pokrajinske vlasti da pomognu bunjevačkoj nacionalnoj manjini u ostvarenju svojih prava.

Svečanosti  je prisustvovao gradonačelnik, Bogdan Laban, koji je istakao da svake godine Dužijanca predstavlja uzvišeni trenutak za Grad Suboticu.

- Dužijanca je više nego i jedna druga manifestacija okrenuta budućnosti i zato je važno naglasiti da nije reč o običnoj svetkovini. U pitanju je manifestacija koja ima dublji smisao i visoki etički karakter, priredba koja nas opominje da su naši običaji ulog za budućnost. Dužijanca je ogledalo Subotice, zapis i putokaz, verodostojni svedok vremena i dobronamerni glasnik budućnosti, koji nam ukazuje da je od neprocenjive važnosti za sve nas da nasleđe predaka bude sačuvano za slavu i dobrobit generacija koje dolaze. Ceneći naše i napore naših predaka i nade naše dece moramo se postarati da zajedništvo, ljubav i poštovanje identiteta i posebnosti ostanu temelj naše sutrašnjice i prosperiteta našeg grada - poručio je gradonačelnik.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, Mihalj Njilaš, naglasio je da se proslavljanjem Dužijance slave najuzvišenije ljudske vrednosti kao što su marljivost, istrajnost i pošten rad, koje su temelj postojanja identiteta Bunjevaca.

Dužijanca je istovremeno i dokaz kako se čuva sopstvena tradicija.  Ta tradicija širokom spektru vojvođanske raznolikosti daje posebnu, raskošnu notu, a očuvanje i razvoj te raznolikosti, kao celine, ali i svakog njenog segmenta, uključujući i bunjevački, jedan je od trajnih prioriteta Pokrajinske vlade. Na istom smo putu, to je put koji su naši preci odavno sagradili i postavili, to je put međusobnog uvažavanja, razumevanja, suživota i tolerancije. Taj put moramo da negujemo, održavamo i proširujemo, volju i želju imamo, a to je i naša obaveza, prema našim precima a što je i važnije i našim potomcima - rekao je Njilaš uz napomenu da će bunjevačka nacionalna zajednica uvek imati podršku Pokrajinske vlade, jer  su Bunjevci istrajni u očuvanju pravih vrednosti Vojvodine.

Manifestaciji je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak, koji je  podsetio prisutne da će  izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina biti raspisani 17. avgusta, a održani 4. novembra, te je  pozvao sve koji ispunjavaju uslove  da se upišu u Poseban birački spisak i time steknu pravo da biraju i budu birani.

Fotografije možete pogledati u dva fotoalbuma, u nastavku.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

15
Bunjevac Odgovori
Bilo je predivno,bas kako Bunjevcima prilici!
Bunjevac Odgovori
Evo koliko je Subotica tolerantan grad,Bunjevci slave svoj praznik,ej,u svojoj Subotici i onda neki lupaju minuse!!strašno!!!
ffilozoff
Najlipce je popi Rajicu...i jedni i drugi mu dali vinac...Dajte ljudi,jebala Vas politika,sledece godine napravite zajedno DUZIJANCU,bice Vas 20.000...na trgu slobode...
ffilozoff
Namece se pitanje-Na koju bi DUZIJANCU dosao pop Blasko Rajic,osnivac Duzijance iz zupe Svetog Roka? Danas je Sveti Roka,jedite ljudi,al posno...
Melanija Odgovori
Ovo je Dan Duzijanice, cestitke bunjevcima i mojim dragim sugradjanima a karirani neka idu kod Tomsona pa tamo neka kradu manifestacije!!!
stipe
A ca sad ovdi triba misat Thomsona??? Lipo slavite ovaj stari obicaj nasih hrvatskih Bunjevaca!
Bobes Odgovori
Bravo bas je bilo lepo,osecao sam se kao pravi bunjevac da nesto i mi znacimo da postojimo,da se vijore nase zastave i bunjevacka a i nase drage drzave Srbije.
safet Odgovori
pusti te vi kroati nas bunjevce na miru da zivimo i slavimo sta god hocemo i volemo i u koga da verujemo imate vi vaseg stepinca pa se njemu moli te a nas putsi te da se radujemo lepim stvarima igri ljubavi i lepoti pozz
SHM
Ti si bas zesce posvadjan sa pravopisom!
Vuk
Ti si bunjevac kao što sam ja Vijetnamac.
IS. Odgovori
Bilo je jako lepo i dostojanstveno !
Svaka vam čast dragi Bunjevci. Ponos je živeti u gradu koji ima ovako lepe praznike.

Dežurnim pljuvačima mogu samo reći da ostave na miru ljude koji slave svoje običaje,
ni njima njihove niko ne dira. Neka slavi svako šta hoće i kada hoće i kako hoće,
dok god to nije na štetu ili sramotu nekome drugome ili onome koji i sam slavi.
Subotica Odgovori
Lepo je biti Suboticanin!
Dragan
Lepse je ne biti, a najlepse nemati nista sa njima.
Avetinja
@Dragan. Ocigledno da patis i zelis da imas puno sa suboticanima cim posecujes ovaj sajt i komentarises. Od sve povezanosti koju zelis da imas sa Suboticom je samo ovaj sajt, na tvoju zalost, a nasu srecu.
Dragan
Avetinja: Utvara, prikaza, strašilo, sen, sablast, privid, duh, mora, sanjarija, pričina, obmana, priviđenje, snovid. Osoba luckasta, lake pameti, koja slabo shvata, priglupa osoba (tur.)

Avetinja očekuje polemiku!? Svašta!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.