Komentara: 15
Pregleda: 5988

Borba za život Martina Poše

15.07.2014. u 15:59h
Izvor: Subotičke novine
Martin Poša, dvanaestogodišnji dečak iz Subotice, rođen je s hidrocefalusom i za dalju borbu za dečakov život nedostaje novac za redovne kontrole i lečenje. Porodica nije u mogućnosti da plati 400 evra za MR snimanje i novac je pre nekoliko dana sakupljen zahvaljujući humanim ljudima, ali za dalje lečenje potrebno je sakupiti još sredstava.
Borba za život Martina Poše

Po rođenju dečak je stalno plakao, lekari su tek posle nekoliko meseci postavili dijagnozu. Od poslednje operacije prošle godine njegovo stanje se pogoršalo. Uz Martina su svakog trenutka njegova majka Silvia Skenderović, očuh Saša, sestre Nikoleta i Valentina.

– S pet i po meseci prvi put je operisan u Beogradu, ugrađena mu je pumpica zbog vode u mozgu. Vozom sam ga vodila na česte preglede, a operacija zamene pumpice rađena je još četiri puta. Imao je i ima nesnosne glavobolje. Pre šest godina je pao u komu posle čega su usledili i epileptični napadi, nije osećao ruke i noge i oslepeo je. Rehabilitacija mu je pomogla da stane na noge i opet koristi ruke i u jednoj mađarskoj klinici su uspeli da mu donekle vrate vid - kaže Silvia Skenderović.

Martinovo lečenje se nastavilo u Novom Sadu, zatim u Beogradu gde mu je izvađen tumor iz glave. Mesec dana se smejao i igrao, ali su se glavobolje ponovo javile i postao je agresivan. Majka kaže da se ponaša čudno, ima epileptične napade, ne može da spava, plaši se nepoznatih ljudi, često ne prihvata ni društvo ukućana.

Borba za život Martina Poše

– Dobijam alimentaciju za dvoje dece 10.000 dinara, primamo dečji dodatak i socijalnu pomoć 15.000 dinara i tuđu negu i pomoć 25.000 dinara. Nije malo, ali kada platimo račune, benzin za česte odlaske kod lekara, muževljeve lekove koji je teško bolestan desi se da nam ne ostane za hranu. Imam i ja problema sa štitnom žlezdom, ali najvažniji mi je Martin i njegovi lekovi koji ne pomažu mnogo, ali drugog rešenja nemamo. Molila sam da nas pošalju u inostranstvo na lečenje i nisam od nadležnih dobila odgovor. Stalno se pitam šta bi mom dečaku moglo da vrati osmeh na lice i oslobodi ga velikih patnji – neutešna je majka Silvia.

Martinu su neophodna snimanja glave na magnetu u privatnoj klinici u Somboru jer mu taj aparat odgovara. Preporuka lekara je da se kontrola na MR radi redovno, međutim, to je nemoguće zbog materijalnog stanja porodice.

Dinarski račun u Komercijalnoj banci na koji može da se uplati novac za pomoć Martinu na njegovo ime je: 205-9011005075267-39.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 5988

Povezane vesti

Povezane teme

Humanitarna akcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.