• Pregleda: 4884

Bogat muzički program festivala "Omladina 2014"

Muzički festival "Omladina" održava se i ove godine uprkos teškoj situaciji u oblasti kulture i finansijskim problemima koji iz godine u godinu otežavaju organizaciju ovog eminentnog festivala još iz doba nekadašnje Jugoslavije. Velikim angažovanjem organizatora obezbeđen je bogat muzički program koji počinje već od sutra, a trajaće sve do 8. novembra kada će biti održano finalno veče. Tradicionalno "Veče nostalgije" na kojem će nastupiti Kornel Kovač sa prijateljima biće održano 7. novembra u Velikoj većnici.
Bogat muzički program festivala "Omladina 2014"

Direktor festivala Gabor Lenđel izrazio je zadovoljstvo što je festival posle 4 godine stao na svoje noge, uz nesebičnu pomoć umetničkog direktora Kornelija Kovača, ali isto tako izrazio žaljenje što je Komisija za dodelu sredstava iz oblasti kulture, u sastavu:  Josipa Ivanković, Valerija Pribila, Tomislav Žigmanov, Apolon Savanov i  Jasmina Stevanović donela odluku da ove godine ne dodeli sredstva za održavanje ovog festivala, ali srećom neki kompromis je postignut u poslednji čas i festival će se ipak održati, malo skromnije, ali po planu.

- "Cilj festivala je da nam se javi što veći broj mladih izvođača, što nam se i dešava iz godine u godinu, ali teško je organizovati ovako veliki festival jer iz godine u godinu para je sve manje. Žalim što nismo naišli na razumevanje Komisije za dodelu sredstava iz oblasti kulture koja je nedodeljivanjem sredstava očigledno smatrala da ovakav festival ne treba Subotici, ali razumevanjem gradonačelnika i sponzora ovaj festival će se ipak održati." - izjavi je Lenđel

Po rečima Lenđela buduće organizacije festivala "stariji" će prepustiti mlađem delu tima, koji bi trebao u saradnji sa Kancelarijom za mlade da nastavi ovaj eminentni muzički projekat i pokuša da održi tradiciju i nastavi da afirmiše mlade bendove i izvođače sa ovih prostora.

- "S obzirom da je festival imao jednu dvadesetogodišnju "rupu" u održavanju smatrali smo da je potrebno da napravimo jedan spoj neposjivog u kojem želim da spojimo praktično tri generacije, onu zlatnu kojoj između ostalih pripada i Kornelije Kovač, srebrnoj koja je sticajem raznih okolnosti tokom devedesetih nezasluženo preskočena i ovoj današnoj omladini kojoj se mi obraćamo" - izjavio je Armand Mesaroš, jedan od organizator festivala

Ovogodišnji muzički festival “Omladina” na finalnoj večeri koja će se održati 8. novembra od 20 časova u Nepkeru, predstaviće 12 učesnika iz Turske, Mađarske, Slovenije, Crne Gore i više gradova Srbije. Specijalni gost večeri će biti bend "D ZOO" koji je na nedavno održanoj 48. Zaječarskoj gitarijadi u osvojio prvo mesto u kategoriji domaćih bendova.

Na konkurs za ovogodišnji festival pristigle su 64 kompozicije od kojih je odabrano ih 12 za finalno veče, a o najboljim kompozicijama odlučuje petočlani žiri u sastavu Brano Likić, Aleksandar Gajović, Dejan Cukić, Gordana Vidaković i Dario Kostić.

Finalni učesnici festivala "Omladina 2014":

 1. M.O.B.S. – VOLŠEBAN (BiH)
 2. JOHNNY ALMOST – IF YOU EVER (Serbia)
 3. SKARVOLT – DA JAK SAM KAO TI (Serbia)
 4. UP N’ DOWNS – TRUBADUR IN ANGEL (Slovenia)
 5. FURKAN SAKIZLI – TIME (Turkey)
 6. SANTOS BROTHERS – POŽUDA (Serbia)
 7. S.K.A. – KORAK NAPRED (Serbia)
 8. THE LAST LOCATION – TI ODLAZIŠ (BiH)
 9. MIMANSA – LIE (Serbia)
 10. VANYA CON TRIOS – CENTAR SVETA (Serbia)
 11. WARNING IN THE MORNING – BENNÜNK AZ ÁLLAT (Hungary)
 12. ROCK IN PEACE – FABRIKE (Montenegro)

Pre finalne večeri na kojoj će nastupiti ovi izvođači održaće se "Veče nostalgije" na kojem će domaćin biti Kornelije Kovač a pored njega nastupiće Bisera Veletanlić, Dejan Cukić, Seid Memić Vajta, Goran Šepa – Gale, Tanja Banjanin, dalmatinska klapa "Cambi", Aleksandra Kovač, Ivan Bosiljčić, Saša Vasić, Arpad Serda, Aniko Kovač i dobro poznati Subotičani Dušan Svilar i Mirna Radulović.

Ulaznice za "Veče nostalgije" mogu se kupiti u knjižari "Plato" po ceni od 2.500 dinara, a broj mesta je ograničen na 200.

Povodom obeležavanja festivala "Omladina 2014", Kancelarija za mlade Grada Subotice u saradnji sa Junior Music Studio i neformalnom grupom "UrLiK" su organizovali prateći program pod nazivom "Slobodne forme". Ulaz na sva dešavanja u okviru ovog programa  je besplatan.

U utorak, 4. novembra od 19,30 časova u Omladinskom klubu „Skladište“  biće održana izložba i predavanje Dejana Mrkića: "Poslednja mladost u Jugoslaviji – Festival Omladina 1961 – 1990".

U klubu "Mladost" će u okviru festivala 5. i 6. novembra biti održana no nekoliko koncerta i to u sredu kada će nastupiti Neuroleptic Trio i u četvrtak kada će nastupiti bendovi Omladinac 11, Fluat i Sevdah Youth.

U četvrtak, 6 novembra u Gradskoj biblioteci biće predstavljen ilustrovani, stripovani vodič za lutanje kroz praistoriju, istoriju, prošlost, sadašnjost i budućnost Subotice i bliskih joj naselja. Kako kažu autori ovog stripa mogućnosti da se zaluta, prateći ovaj vodič, ima bezbroj, na svakoj strani po nekoliko, a moguće je izgubiti se i unutar samog vodiča.

- "Glavni junaci ovog stripa smo mi, svi mi koji spletom okolnosti i posledicom niza slučajnih događaja moramo da delimo isti grad. Ima li nas bez grada i može li biti grada bez nas, saznaće samo oni koji ne zalutaju do prave, a ne pogrešne budućnosti." - kažu autori Marko Božinoski Klaun i Darko Kovačević.

U okviru pratećeg programa "Slobodne forme" 7. novembra (petak) u klubu "Pogon" biće održano književno veče na kojem će nastupiti Neformalna grupa "UrLiK, Goran Francišković i Janoš Sekereš jane.  Tokom jdnočasovnog programa biće predstavljeni mladi subotički umetnici, kao i programi "UrLiK - umestnost ispred forme" i Knjiženi klub "UrLiK". U program koji počinje u 21 čas učestvovaće Miloš Markov - poezija, Stefan Basarić - poezija, Jugoslav Bohucki - poezija, Деся Ловоров - poezija, Dražena Ena Tkalac - poezija, Oliver Blesak - umetnički performans, Darko Ćakić - proza i Tijana Vladić - akustični performans

Posle književne večeri, oko 22 časa, u klubu "Pogon" biće održani koncerti bendova "Drago mi je", "Wooden Ambulance", "Senkiháza" i "StuttgartOnline".

Tradicionalno polaganje venaca na spomenik posvećenom osnivačima festivala Josipu Kovaču (ocu Kornelija Kovača) i Aleksandru Jančikinu održaće se 8. novembra u 12 časova.

Direktor festivala je Gabor Lenđel, umetnički direktor Kornelije Kovač, organizator Gordana Vidaković, suorganizator Kancelarija za mlade grada Subotice, režija Vladimir Miletin i Nebojša Bungin, direktor fotografije Josip Horvat, za montažu i grafičku obradu zadužen je Vladimir Miletin, dok će se za dobar zvuk i rasvetu pobrinuti Danijel Davčik.

Ulaz na kompletan osmodnevni program festivala je besplatan, dok se za "Veče nostalgije" plaća ulaz u iznosu od 2.500 dinara.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

25
Gogi Odgovori
Josipa Ivankovic član komisije za kulturu? [*...*] Ima li kraja???
nikola Odgovori
ne pratim ovaj festival ali svakako mislim da je bolje investirati u ovako nešto nego u one festivale kiča i šunda samo da bi se udovoljilo nekoj političkoj opciji. mislim da je strašno samo po sebi što nekometentne osobe odlučuju o važnim odlukama za ovaj grad a gore pobrojana komisija to još jednom potvrđuje. isto je i u sportu, u obrazovanju, informisanju gde neki fantomski kvazi projekti dobijaju enormne cifre samo zato što su se nekome dodvorili a projekat možda nije ni pogledan. zato nam se raspada društvo segment po segment i što je njagore ne vidi mu se kraj

žao mi je što ljudi koji žele dobro ovom gradu svakodnevno gube borbu sa razumom i predaju se pred ovakvim silovanjem mozga. ovo je strašno šta nam rade i šta im dozvoljavamo. smenjuju se političke garniture a zlostavljanje sopstvenog naroda je sve brutalnije

dole politički nameštenici i polupismeni kadrovi
Veruovic Odgovori
Zaista je steta sto smo dosli u situaciju da grad nije u mogucnosti da izdasnije finansira ovakvu manifestaciju. Valjda ce uskoro biti bolje.
bisni Odgovori
Kome jos treba "Omladina" - nit imaju disnotor kao pratecu manifestaciju, nit ce postaviti tezge sa kurtos kolacima, nit ce pevati o zavicaju, nece zvati ni jednu crkvu, nema ni poznatih lica sa Ibarske magistrale, a tim povodom nece biti asfaltirana ni jedna utabana staza kroz njivu, niti otvorena nastresnica , a jos traze i novce iz ojadjenog budzeta. pa stvarno, kome to treba?
noname Odgovori
Vrlo je degutantno i neskromno govoriti o tome da neko nije dao pare za festival ili obezbedio iste, u momentu kada se kresu plate i drzava pokusaa stabilizovati. Dato je para koliko se moglo, kada bude moglo vise bice vise...
Igor Odgovori
Mislim da se nesto u ovim kriznim vremenima mora zrtvovati, a to svakako ne moze biti nesto bez cega se ne moze ziveti. Mislim da moramo biti zadovoljni sto ce se festival uopste odrzati i da ne treba kritikovati samo nego sagledati stvari realnim ocima!
dada Odgovori
Lep festival, ali Josipa clan komisije, pa to je zalosno.
Nedved Odgovori
Pa komisija i treba da vodi računa da raspodela sredstava bude srazmerna, pogotovo u situaciji kada je štednja primarna na svim nivoima. Drago mi je ipak što su uspeli da pronađu rešenje i što će isti biti održan na radost građana Subotice.
Sucrew Odgovori
Bitno je da se festival održava ako je je dao-nije dao pare,mislim da apsolutno nije bitno..zna se da je veliki nedostatak novca u celoj državi.
anti protivan Odgovori
Mislim da Jene donosi odluku o raspodeli sredstava a da ova Komisija samo predlaže kome će se dodeliti sredstva.
Toshiba Odgovori
S' obzirom na to koliko su nam prazne kase i kolika je neimastina, imamo i previse festivala, proslava itd. Ko moze sve finansirati, a da budu svi extra? Ne mogu to ni bogatiji od nas.
Cist racun Odgovori
Prvo hocu da kazem da apsolutno podrzavam ovakve festivale,veoma su znajni za omladinu...smatram da Subotica zaista ima bogat kulturni zivot i da je ovde u pitanju klasican nedostatak sredstava.Naravno da je tesko ispuniti ocekivanja svih.
pista Odgovori
Festival koji je okupljao mlade iz cele Juge a i sire, koji ima svoju tradiciju, koji je nesretnim raspadom drzave zaboravljen pa se sad polako vraca, mora vratiti staru slavu subotickog festivala.
Medjutim tu slavu nikako ne mogu vratiti Gordana, Josipa, Gabor i njima slicni, to je ipaK festival MLADIH, a pobrojana gospoda ne spadaju u tu kategotiju, i na kraju ne mogu a da se ne setim jedne davne pesme PADALA JE SNEG !, ali se u medjuvremenu i otopio, dolazi zima i neki novi sneg.
Neupućen Odgovori
Ko su ovi ljudi u Komisiji za dodelu sredstava iz oblasti kulture??? Šta ih preporučuje da budu na tom mestu? Koje su značajne projekte u kulturi ostvarili? Jedino za Žigmanova znam.
ffilozoff Odgovori
PODRSKA!!! Sve najbitnije i najpoznatije rok i pop grupe i pojedinci iz citavog regiona su prosli ovaj festival,i danas su zvezde u svojim drzavama-ko je srednjih godina zna o cemu pricam!!!
SoMa Odgovori
Dokle ce ovi matorci da sisaju budzet??? triba dicu naraniti
Srbin Odgovori
BEZ KOMENTARA !!!

.. ali isto tako izrazio žaljenje što je Komisija za dodelu sredstava iz oblasti kulture, u sastavu: Josipa Ivanković, Valerija Pribila, Tomislav Žigmanov, Apolon Stevanov i Jasmina Stevanović donela odluku da ove godine ne dodeli sredstva za održavanje ovog festivala ...
Daddy Odgovori
Podrska za festival!
(nije mi jasno zasto je MOGUCA ZLOUPOTRBA na komentare @Sucrew, @anti protivan i @Cist racun, sta su to pogresno rekli???)
mile Odgovori
kakvi su ovo omladinski festivali bez ace lukasa molicu lepo?
Daddy Odgovori
Kornelije Kovac je stara legenda, mozda mladji to ne znaju. Jeste festival Mladih ali to ne znaci da umetnicki direktor treba ili moze da bude neki balavac bez iskustva.
www.subotica.com Odgovori
"Sucrew, anti protivan i Cist racun" su jedna te ista osoba koja se predstavlja kao više različitih. Ovakvih slučajeva ima s vremena na vreme, a po pravilu to su osobe koje pokušavaju da nametnu svoje mišljenje, predstavljući se kao više različitih osoba kako bi pojačali utisak i stvorili lažnu podršku za svoje stavove.
Daddy Odgovori
Evrovizija 1974 Korni Grupa (Kornelije Kovac)

http://www.youtube.com/watch?v=-8vlorf6E5s
Daddy Odgovori
@www.subotica.com

Hvala na objasnjenju
kolacic Odgovori
Nažalost,ponekada se nešto mora i žrtvovati. Ove godine je to bio festival omladine,ali sam sigurna da će sledeće godine komisija to imati u vidu i odobriti sredstva koja će uskratiti na nekoj drugoj strani. Sve u svemu, konačnu odluku je doneo gradonačelnik, a festival će ipak biti održan.
sand Odgovori
Nephodan je ovakav festival Subotici
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.