Komentara: 3
Pregleda: 5850

Bend S.K.A. iz Leskovca pobednik festivala "Omladina 2014"

10.11.2014. u 11:38h
Izvor: Subotica.com
U subotu u Nepkeru održano je takmičarsko veče festivala "Omladina" na kojem je nastupilo 12 učesnika, posle čijih nastupa su proglašeni najbolji i dodeljene nagrade. Veče pre održano tradicionalno "Veče nostalgije" koje je u sklopu festivala priredio Kornelije Kovač sa brojnim prijateljima.
Bend S.K.A. iz Leskovca pobednik festivala "Omladina 2014"

Omladinski festival ima slavnu istorijskpozadinu, jer su na tom Festivalu svoje prve muzičke korake napravili mnogi autori i izvođači koji su kasnije činili okosnicu jugoslovenske pop i rok scene.

Iz Subotice su na svoj zvezdani muzički put pre nekoliko desetina godina krenuli Zdenko Runjić, Kemal Monteno, Jadranka Stojaković, Kornelije Kovač, Đorđe Novković, Ivica Percl, Dalibor Brun, Josipa Lisac, Bora Đorđević, i rok grupe kao što su Indexi, Lutajuća srca, Pekinška patka, Film, Piloti, Lačni Franz, KUD Idijoti, Majke, Laufer, Galija…

Prvi festival mladih kompozitora i izvođača “Omladina” održan je davne 1961. godine kao rezultat velikog rada i sna dvojice entuzijasta Josipa – Čike Kovača i Aleksandra – Ace Jančikina, zatim se desio prekid 1990.  koji je trajao čak 20 godina. Pobednik te '90 i osvajač Nagrade žirija, publike i novinara bio je bend "Deca loših muzičara" sa pesmom "Doživotno osuđen na ljubav" .

Bend S.K.A. iz Leskovca pobednik festivala "Omladina 2014"

Leskovački šesterac najbolji u konkurenciji 12 bendova

Nagradu za najbolju kompoziciju Festivala Omladina 2014. dobio je bend S.K.A. (Skroz Kretenska Akustika) iz Leskovca za kompoziciju “Korak napred”.

S.K.A. je šestočlani Crossover HC Ska Raga Folk bend iz Leskovca, koji sa prepoznatljivom energijom i u svom maniru izvodi autorske pesme i obrade na veoma interesantan i unikatan način. Posle više promena članova, u bendu sada sviraju Miloš Bogdanović i Milan Dojčinović – vokali, Stefan Nikolić – harmonika, prateći vokali, Predrag Stojanović – gitara, Nikola Pavlović – bas gitara i Milan Danilović – bubnjevi.

Bend postoji od 2012. godine i do sada je imao više zapaženih nastupa na festivalima, kao što su “Reload 2013″, “Leskovačka Roštiljijada”, “Leskovački Karneval”, “Rock On Fest”, “Nisomnia 2014″, “3D Fest Prokuplje”. Kao predgrupe i postgrupe, nastupali su rame uz rame sa najpoznatijim izvođačima domaće scene, kao sto su “Eyesburn”, “Bad Copy”, “Dubioza Kolektiv”, “S.A.R.S.”, “Prti bee gee”, “Blaya Dub Playa”, “Kerber” i drugi.

Bend S.K.A. iz Leskovca pobednik festivala "Omladina 2014"

Bend S.K.A. iz Leskovca pobednik festivala "Omladina 2014"

Bend S.K.A. iz Leskovca pobednik festivala "Omladina 2014"

Nagradu Fondacije Kovač dobila je grupa "The Last Location" iz Sarajeva za kompoziciju “Ti odlaziš”. Stefan Šantoši (bend Santos Brothers) iz Bačke Palanke je proglašen za najboljeg gitaristu festivala, kao i nagradu Ilustrovane Politike.

Bend S.K.A. iz Leskovca pobednik festivala "Omladina 2014"

Bend "Last location" - nagrada za najbolju kompoziciju

Bend S.K.A. iz Leskovca pobednik festivala "Omladina 2014"

Stefan Šantoši - najbolji gitarista festivala

Prošlogodišnji pobednik i dobitnik nagrade stručnog žirija za najbolju kompoziciju bio je je bend "Šesto čulo" iz Mačvanske Mitrovice sa numerom "Dodole" čiji je autor pevačica grupe Todora Stojinović, a koja je osvojila i nagradu za najbolji tekst.

Specijalni gost večeri bio je subotički bend D ZOO, pobednik ovogodišnje 48. Zaječarske gitarijade koji je žestokom energijom protresao binu u Nepkeru. Nažalost publika se nije odazvala u većem broju, što je u neku ruku negativan aspekt ove muzičke tradicije, pogotovo kada se uzme u obzir koliko je vremena i energije potrošeno za organizaciju.

Prethodnih desetak dana održan je već broj nastupa bendova u okviru pratećeg programa "Slobodne forme" koji su organizovali Kancelarija za mlade Grada Subotice, Junior Music Studio i neformalna grupa "UrLiK" .

Izvor: Subotica.com
Festival "Omladina" 2014: Takmičarsko veče Festival "Omladina" 2014: Takmičarsko veče Festival "Omladina" 2014: Takmičarsko veče Festival "Omladina" 2014: Takmičarsko veče Festival "Omladina" 2014: Takmičarsko veče Festival "Omladina" 2014: Takmičarsko veče Festival "Omladina" 2014: Takmičarsko veče Festival "Omladina" 2014: Takmičarsko veče
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 5850

Povezane vesti

Povezane teme

nepker

festival omladina

MKC Nepker

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.